En Sıcak Konular

Baykal'dan balyoza savunma

23 Şubat 2010 14:38 tsi
Baykal'dan balyoza savunma CHP lideri Baykal partisinin grup toplantısında konuşuyor. Baykal, Balyoz darbe planı ile başlayan gözaltı dalgasını yorumluyor...

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal partisinin grup toplantısında partililere sesleniyor

İşte Baykal'ın konuşması:

Türkiye'nin temel sorunlarının değerlendireceği platform ilgiyle izleniyor. İşler son dönemde çığrından çıktı bunu değerlendireceğim. Berlin sinema şenliğinde Semih Kaplanoğlu'nun Altın Ayı ödülünü kutlayarak başlıyorum

Geride bıraktığımız haftada ekonomide tablo devam etti. Kredi derecelendirme kuruluşunun not yükseltmesi sevindirdi. Bu kuruluşlar kriz öncesinde kendi işlerine bakarlar kriz öncesinde iyi not verdiği ülkelerin durumu malum.

Türkiye'de işsizlikte 2. olmuşuz. Daralan ekonomilerde en ön safhadayız. İşsizlik arttı. İnsanlar geçinemiyor. Açılan kapanan işyerlerindeki durum malum. Ama ona bakmayın o kuruluşlar finansa bakar. Ama biz halkın durumuna bakarız. Eylül'den Eylül'e Türkiye'den işsiz sayısı 895 bin arttı.

Türkiye'de işsiz sayısı daha da hızlanarak arttı. Kurulan şirket sayısı bir önceki yıla göre azalmış, kapanan şirket sayısı artmıştır. kurulan şirket sayısı azalıyor. Bu tablolar yaşamımıza yansıyor. Yaşanan kriz dolayısıyla insanların yarıya yakını gıda dışı ürün almaktan büyük ölçüde vazgeçtiler...

Her yüz aileden biri su ve gaz ihtiyaçlarından kısmak zorunda kaldı. Merkez verilerine göre 154 bin 972 kredi borcunu ödeyemezken bu yıl 3 kar arttı. 457 bine çıktı. Kredi kartı borcu ödememiş kişi sayısı iki kat arttı.

Bankaların umudu kesitkleri kredi tutarı yüzde 70 artarak 20,5 milyar düzeyine yükseldi. Bu tabloda son günlerde ilgi çeken manzara çıtkı. Çiftçi yaşamakta olduğu sıkıntılar yetmezmiş gibi gübreye gelen ani artışın şokunu yaşıyor. Tam çiftçinin gübre kullanmak zorunda kaldığı mevsim. Gübre 460 liradan 720 liraya çıktı. Gene 650 lira olan taban gübre 780 lira oldu.

Gübre fiyatlarında artış ortadadır. Bu bilinen bir oyundur. Gübre fiyatları çiftçi bortayken indirilir tam ihtiyacı olduğunda artar. Gündemi bu kadar yoğun olduğu dönemde hükümetin yaptığı gölzden kaçmadı ve suç üstü olarak ilan ediyoruz.Çiftçi kan ağlıyor. Çiftçi sahipsizdir. perişan haldedir. Besilik yağanın zaten hali ortada. Artık destek vermek gerektiğini kabul ediyorlar ama çiftçi açısından önemi yok. Önce çökerteceksiniz sonra desteklemeye kalkacaksınız.

Millet bu mücadelenizi unutmayacak. CHP'nin yaklaşan iktidarında 4C maskarılığı olmayacaktır. CHP sonuna kadar mücadelenize destek olacaktır.

GÖZALTILAR

Son iki günde yaşananlar Türkiye'nin yanlış gidişini herkesin önüne koymuştur. Türkiye tarihi boyunca isyanlar yaşadı ihtilaller yaşadı. Çok acı tranvalar yaşadı. Ama bu 80 yıl ıaşkın tarihi süreçte1 gün bile böylşe olaylarla karşı karşıya kalmadı. Yargı yargının karşısına çıktı. Bu olaylşarın arkasında doğrudan doğruya siyaset vardır.

Bu yargının siyasi amaçlara kullanıldığının göstergesidir. İlk kez TÜrkiye'de ordu ve kuvvet konutanları gözaltına alınmıştır. Değerli arkadaşlar bu kadar büyük çarpıcı operasyon hiçbir ülkede olmadı. Böyle bir olay gerçekleşmedi bugüne kadar. Herhangi bir demokratik ülkede böyle bir tablo ortaya çıkmadı. Faşizmden demokrasiye geçen ülkelerde böyle bir tablo yaşanmadı. 

Demokrasi ve hukuk devleti öngörülebilir bir rejimdir. Sabah karşı 4'te kapı çalındığında sütçüdür diyebiliyorsanız demokrasi vardır. İste hukuçu asker vatandaş olun. Kapı çalındığında eyvah geliyor diyorsanız korku ruhunuza işlemişse o ülke demokratik olmaktan çıkmıştır.

Aklı başında hiçbir insan bunların darbe yapacakları kanatinde değil. Geçmişte bunların güç eindeyken bunlar darbeyi yapmak istediler de yağamadılar bu yüzden mi gözaltına alıyoruz. 2003'te bu iş olmuş bu 7 yıl boyunca bu insanlar darbe projesini ortaya koydukları zaman bunu birilerinden mi sakladılar. Diğer askeri yetkililer haberar değiller miydi? Bunlar onlardan ayrı ve gizli mi yapıyorlardı? Bir askeri tatbikat vesilesiyle bir darbe projesi ortaya koyuyorlarmış diyorlar...

Darbe olacağını 7 yıl sonra mı öğrendiniz. Bilmiyor muydunuz? Resmi bir tatbikat uygulaması. Bu olay darbe hazırlığıymış. Bu sadece darbe ise onların amirleri bakanları konutanları neredeymiş. Değerli arkadaşlar bu sorulması gereken temel sorudur.

Yapılan işin arkasında ne var? Gelecek darbeyi engellemek mi? Sözde darbe komutanlarından hesap soruyor. Şimdi o komnutanlar pijama giymiş TV izliyor. Şimdi birileri bu konuda dava aöçma kararı almışlar. Ama hiçbir zaman hukukun gereği budur anlayşı yok. Ya insanların özgürlükleri ile siyasi hesaplarınız için nasıl oynarsınız.

Şimdi bu insanlar gözaltına alınmı... Niye bunlar darbeye dönüştürülecek bir tatbikat yapılmış ama darbe niyetiyle kurgulanmış. Ama bunları hazırlayanlar emekli olmuş. Bunlar emekli olmuş sen fiilen darbe yapanlar hakkında neden harekete geçimiyıorsun. Bunlar 7 yıl sonra şimdi emekliye ayrılmış insanlar gözaltına alınıyor. 


Ayrıntılar birazdan...

 



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,947 µs