En Sıcak Konular

Yunan basını: Hükümet yeni önlemler alacak

23 Şubat 2010 13:51 tsi
Yunan basını, hükümetin ekonomi alanında yeni önlemler almaya hazırlandığını yazdı.

Yunan medyası, AB denetçilerinin dün akşam saatlerinde ulaştıkları başkent Atina'da bakanlıkları ziyaret ettiklerini, hükümetin ise Brüksel ile, alınacak yeni önlemler doğrultusunda müzakerelerde bulunduğunu kaydetti.

''Brüksel'in Yunanistan'a, maaşlarda yüzde 7 oranında kesinti yapılması, KDV'nin yüzde 21'e yükseltilmesi, akaryakıta yüzde 20 oranında ek vergi uygulanmasını içeren kapsamlı bir ültimatom gönderdiği'' vurgulanan haberlerde, bu ültimatoma uyulması halinde AB'den 20- 25 milyar avro tutarında yardımın alınabileceği belirtildi.

Yunan piyasalarındaki durgunluğun ise yeni önlemlerin başarısına ilişkin endişe yarattığı kaydedildi.

Önümüzdeki 10 günlük sürenin Yunanistan için çok önemli olacağı yorumunda bulunulan haberlerde hükümetin, komisyonun istediği, bütçe açığının yüzde 4 oranına düşürülmesini hedefleyen önlemlerin bu süreç içinde açıklanmasının beklendiği belirtildi.

Haberlerde, hükümetin söz konusu önlemler ile düşük faizli yardım arasında bağlantı kurulması arzusunda olduğu değerlendirmesinde de bulunuldu.

EKONOMİK DÜZENLEMELERDE HEDEF

AB'nin Şubat ayı başında mali planını onayladığı Yunanistan, geçen yıl gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 12,7'si oranındaki bütçe açığını, 2012 yılına kadar GSYH'nin yüzde 3'ünün altına indirmeyi hedefliyor.   

Yunan hükümeti, kamu sektöründeki israfı azaltacağını ve bu hedefe ulaşmak için vergilendirmede reform yapacağını açıklamış ancak AB, Yunanistan'dan, planladığı adımlar konusunda 16 Mart'a kadar daha fazla ayrıntı vermesini istemişti.

Öte yandan, Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, daha önce açıkladığı ekonomik istikrar ve kalkınma paketi önlemleri çerçevesinde, kamuda işe alımların durdurulacağını, maaşlara zam yapılmayacağını, ödeneklerde ise yüzde 10 oranında kısıtlamaya gidileceğini açıklamıştı.

İSTİKRAR VE KALKINMA PROGRAMI

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, geçtiğimiz haftalarda yaptığı, Yunan ekonomisinde önümüzdeki 3 yıl içinde İstikrar ve Kalkınma Programı çerçevesinde yapılması planlanan değişiklikler hakkında bilgi verdiği açıklamasında, ''2012 yılı sonuna kadar bütçe açığının GSYH'ya oranının yüzde 2,8'e düşürülmesinin 3 yıllık ekonomi programının temel hedefi olduğunu'' belirtmişti.

Ekonomide 2008 yılında yüzde 2 oranında büyüme kaydedilmesine rağmen 2009'da yüzde 1,2 oranında küçülme yaşandığını, yatırımlarda yüzde 20, ihracatta yüzde 16, ithalatta ise yüzde 25 oranında azalma görüldüğünü vurgulayan Maliye Bakanı, 2010 yılında yüzde 0,3 oranında bir büyüme kaydedilmesinin hedeflendiğini, bu çerçevede 2012 yılı için beklentinin, kalkınma hızının yüzde 1,9'a ulaşması, 2013 yılında ise yüzde 2,5 oranına yükselmesi olduğunu belirtmişti.

Ekonomi ve İstikrar Programı'nda, bütçe açığının GSYH'ya oranının 2010 yılında yüzde 4, 2011'de yüzde 3,1, 2012'de ise yüzde 2,8 olarak öngörüldüğünü belirten Bakan, bu çerçevede 2009'da yüzde 12,7 olan bu oranın, 2013'te de yüzde 2 olarak şekilleneceği değerlendirmesinde bulunmuştu.

aa



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,317 µs