En Sıcak Konular

BDP'den yargı reformuna destek

23 Şubat 2010 13:40 tsi
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, AK Parti'ye karşı darbe girişimlerinin ötesine geçen bir soruşturma yapılmasını istedi.

''Yargının bağımsız olmadığı ve siyasallaştığı doğrudur.'' diyen Kışanak, yargı reformuna yeşil ışık yakarak, ''Binlerce insan ideolojik ve taraflı yargının mağdurudur. Bu yargı değiştirilecekse biz buna desteğe hazırız. Ancak bununla beraber Anayasa değişikliği de yapılmalıdır.'' açıklamasını yaptı.

TBMM'de konuşan Kışanak, ''Soruşturmalar AK Parti hükümetine karşı yapılan darbelerin ötesine geçmez ve 1980 darbecileri yargılanmaz ise bu tür soruşturmalar sonuca ulaşamaz. Faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması ve JİTEM'in karanlık faaliyetleri aydınlatılmalıdır. Karanlık işler halkın karşısına çıkartılarak gerekli cezalara çarptırılmalıdır. Bunun içinde çok hızlı bir şekilde demokratikleşme süreci içine girilmelidir.'' diye konuştu.

Yargı krizinin, Türkiye'nin derinden yaşadığı sıkıntıların dışa vurumu olduğuna dikkat çeken Kışanak, ''Sistem demokratikleşemediği için kendi içinde çatışır hale geldi. Çağımızın yükselen demokratik değerleri karşısında devletçi sistem iflas etmiştir. Halkın taleplerine direnen devletçi sistem ya değişecek ya da tasfiye olacaktır.'' şeklinde konuştu.

Ülkede yargı, Anayasa Mahkemesi ve anayasa konuları ile sivilleşmede sıkıntılar olduğuna işaret eden Kışanak, ''Anayasa değişikliği konusunda fırsatı kaçıran AK Parti hükümetidir. AK Parti mağduriyeti oynamak yerine bunların üzerine gitmeliydi.'' görüşünü savundu.

Kışanak, yargının bağımsız olmadığını ve siyasallaştığını belirterek, buna çara olarak yargı reformu ve beraberinde bir anayasa değişiklik paketini gösterdi.

Yargının geçmişten beri ideolojik ve taraflı kararlar verdiğinin altını çizen Kışanak, bunun istiklal mahkemeleri kararlarında, Deniz Gezmiş'in asılmasında, Diyarbakır Cezaevi'ndeki ölümlü olaylarda, taş atan çocukların ağır cezalara çarptırılmasında, belediye başkanlarının kelepçelenmesinde ortaya çıktığını dile getirdi.

Kışanak, konuşmasında KCK operasyonları kapsamında BDP'li belediye başkanları ve teşkilat mensuplarının gözaltına alınmasını ve tutuklanmalarını eleştirdi.

cihan



Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,748 µs