En Sıcak Konular

Her 65 kişiden biri silahlı

23 Şubat 2010 12:12 tsi
Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Yumru, Türkiye'de ortalama her 65 kişiden birinin silahlı olduğunu belirterek, "Türkiye'de silah kullanımına bağlı suç ve şiddet olayları arttı." dedi.

Türkiye Psikiyatri Derneği Adli Psikiyatri Bilimsel Çalışma Birimi Üyesi Dr. Hüseyin Soysal ise aile içi şiddet ve eş öldürmeyle sonuçlanan olayların yüzde 35 ile 40'ında silah kullanıldığına dikkat çekti. Dr. Mehmet Yumru, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de silah kullanımına bağlı suç ve şiddet olaylarının arttığının bilindiğini ifade ederek, "Buna karşın yeni hazırlanan yasa taslağı silahlanmayı kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.

Bu yasa taslağı bu haliyle yasalaştığı takdirde silah kullanımı ve buna bağlı şiddet olaylarında artış olacağı öngörülmektedir. Temel amaç ve strateji bireysel, sivil silahlanmanın kontrol altına alınması değil, bireysel silahlanmanın önlenmesi, bireysel silahsızlanma olmalıdır." görüşünü savundu.

Yumru, Türkiye'de ortalama her 65 kişiden birinin silahının olduğunu, ülkelere göre, silaha sahip olma sıralamasında ise Türkiye dünya ülkeleri arasında 20. sırada yer aldığını açıkladı. Türkiye'de ruhsatlı ve ruhsatsız silah sayısının son 10 yılda yaklaşık 10 kat arttığına işaret ederek, "Halen Türkiye'de 2,5 milyonun üzerinde ruhsatlı silah olduğu bilinmektedir. Bu sayının, iki katından daha fazla ruhsatsız silah olduğu tahmin edilmektedir." ifadesini kullandı.

HER YIL YAKLAŞIK 3 BİN KİŞİNİN SİLAHLA ÖLDÜRÜLÜYOR

Yumru, silaha bağlı suç oranlarında da benzer artış görüldüğüne işaret ederek, istatistiksel verilere göre bireysel silahlanmada ilk sırayı mesleği gereği risk alanları, ikinci sırayı bireysel korunmanın, üçüncü sırayı ise, yeterli gerekçe göstermeden "evde bulunsun" isteğiyle silah edinenlerin oluşturduğunu bildirdi. Yumru, dördüncü sırada da merak, hobi, anı gerekçesiyle silah edinenlerin bulunduğunu kaydederek, "Avcılık ve atıcılık ayrı bir kategori olup ateşli silahların 2/3'ü bu amaçla ruhsatlanmaktadır." dedi. Yumru, her yıl yaklaşık 3 bin kişinin silahla öldüğünü, 12 bin kişinin yaralandığını ve ateşli silahlarla işlenen suçların yaklaşık üçte ikisinin ruhsatsız, üçte birinin ruhsatlı silahlarla işlendiğini belirtti.

SİLAHLA İŞLENEN CİNAYETLERİN YÜZDE 25'İ FAİLİ MEÇHUL

Dr. Hüseyin Soysal ise aile içi şiddet ve eş öldürmeyle sonuçlanan olayların yüzde 35 ile 40'ında silah kullanıldığını belirterek, silahla işlenen cinayet olaylarının yüzde 25,5'inin faili meçhul olarak kaldığını, bu oranın gelişmiş ülkelerde ise yüzde 10 olduğunu açıkladı. Soysal, yeni yasa taslağının bu haliyle yasalaşması halinde silah kullanımı ve şiddet olaylarında artış yaşanacağına işaret ederek, "Temel amaç ve strateji, bireysel sivil silahlanmanın kontrol altına alınması değil, bireysel silahlanmanın önlenmesi, bireysel silahsızlanma olmalıdır. Nihai hedef asker, polis ve güvenlik elemanları dışında hiç bir bireyin silah taşımaması ve bulundurmaması olmalıdır." açıklamasını yaptı. Soysal, sivil toplum kuruluşlarından silahlı kuvvetlere kadar her kurum ve ortamda silahlanmanın riskleri ve silahsızlanmanın rolünün işlenmesi gerektiğini belirterek, şu önerilerde bulundu: "Ruhsatlandırmada pratik ve teorik eğitimi kapsayan sertifika programı tartışmaya açılıp geliştirilmeli ve zorunlu hale getirilmelidir.

Ruhsatsız silahlarla ilgili mevzuat ağırlaştırılmalıdır. Hazırlanmakta olan yasal düzenlemede öngörülen silahlanmayı kolaylaştıran tüm değişikliklerden ve düzenlemelerden vazgeçilmelidir. Bu yasada silah bulundurma yaşı, silah edinecek meslek grupları, silah edinmenin gerekçeleri olabildiğince daraltılmalıdır. Var olan ateşli silahların toplanmasına yönelik yasal düzenlemeler beklenmeden yapılmalıdır."

SİLAH KAÇAKÇILIĞI VE RUHSATSIZ SİLAH EDİNME CEZALARI ARTTIRILMALI

Soysal, silah kaçakçılığı ve ruhsatsız silah edinme cezalarının artırılması gerektiğine de değinerek, şunları kaydetti: "Emniyet birimlerinin etkin mücadelesi sağlanmalıdır. Silah ruhsatlandırmasında hekimlerin sorumluluk alması uygulaması kaldırılmalı, silah ruhsatı almak isteyen kişilerin muayeneleri ve silah edinme kararları tek hekim sorumluluğuna bırakılmamalı, temel sorumluluğun emniyet birimlerinde olduğu, hekimlerin sadece tıbbi muayene ve bilirkişilik uygulamalarını yürüttüğü ayrı bir kurumsallaşma yapısı tesis edilmelidir.

Şiddeti özendiren ve teşvik eden yayınlara izin verilmemeli. Konuyla ilgili doğrudan ve dolaylı her türlü reklam ve benzeri programlar yasaklanmalı, televizyon programlarında silahların özellikle bir sorun çözme aracı olarak gösterilmesinin önüne geçilmeli."

star

 

 



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,792 µs