En Sıcak Konular

İthalat vergisi arttı, sanayide çarklar dönmeye başladı

23 Şubat 2010 12:01 tsi
Küresel ekonomik kriz nedeniyle büyük durgunluk yaşayan sanayide, çarklar tekrar dönmeye başladı.

İthalattan alınan KDV'nin artması, kıpırdanmanı habercisi olarak gösteriliyor.

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, 2009 yılında yüzde 15 düşen ithalat vergisinin tekrar artış göstermeye başladığını söyledi.

1 Ocak-13 Şubat tarihleri arasında geçen yılın aynı dönemine göre ithalat vergisinin yüzde 101 oranında arttığını kaydeden Mat, "İthalattan alınan KDV 2009'da 109 milyon 626 bin 876 TL idi. Yüzde 15 düşüş olmuştu. Bu senenin ilk 1,5 ayında yüzde 101 artış oldu. 13 Şubat itibariyle ithalattan 13 milyon 693 TL KDV geliri elde edildi. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 6 milyon 446 bin 623 olarak gerçekleşmişti." dedi.

İthalat vergisindeki artışı, 'Antalya'da üretimin çarkları dönmeye başladı.' şeklinde değerlendiren Mat, bunun ekonomi açısından çok olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

Mat'ın verdiği bilgilere göre, Antalya'nın ithalatının yüzde 85'ini üretimde kullanılan 'ara mal' olarak tabir edilen yarı işlenmiş mamuller oluşturuyor.

Küresel ekonomik kriz nedeniyle geçen yıl ithalattan alınan verginin azaldığını dile getiren Mat, şöyle devam etti: "Üretimin azalınca hammadde talepleri de düşüyor. Böyle olunca ithalattan alınan KDV de azalıyor. Bu sene yüzde 101 oranında patlama oldu. Bu da, dışarıdan gelen hammaddenin arttığını, dolayısıyla üretimin çarkların dönmeye başladığını gösteriyor."

Mat, dışarıdan ithal edilen ara mallarının ağırlıklı olarak çimento fabrikalarında kullanılan kömür ve kimyasal gübreden oluştu bilgisini verdi.

HİSSELİ TAŞINMAZLARI SATACAĞIZ

Defterdar Mat, 2010 yılında belediye mücavir alanları içinde bulunan hisseli Hazine taşınmazlarını tespit ederek satışa çıkaracaklarını da bildirdi.

Büyükşehir belediyesi sınırları içinde hisseli bulunan arazileri satarak ekonomiye kazandıracaklarını belirten Mat, "Hazine'ye ait bu araziler, konut, sanayi, ticari alan olarak satışa sunulacak. Rantabl olanlar ise kat karşılığı inşaata vereceğiz. Ağırlıklı Muratpaşa, Meltem ve Arapsuyu'nda bulunan hisseli arazilerin satışlarından 20 milyon lira gelir bekliyoruz." diye konuştu.

Mat, geçen yıl Hazine taşınmazlarının satışından toplam 162 milyon lira gelir elde ettiklerini aktardı.

cihan



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,867 µs