son gelişme | " /> son gelişme | "/>

En Sıcak Konular

Komutanların sorgusuyla ilgili son gelişme

23 Şubat 2010 11:40 tsi
Komutanların sorgusuyla ilgili  son gelişme Emekli komutanları polis değil savcı sorgulayacak.

İkinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıklarından Albay Cengiz Köylü, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Tutuklu bulunduğu Hasdal Askeri Cezaevi'nden ring aracıyla adliyeye getirilen Köylü geniş güvenlik önlemleri altında binaya alındı.

80 SAYFA DOLUSU SORU YÖNELTİLİYOR
'Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınarak Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen emekli askerlere 80 sayfadan oluşan soru yöneltildiği öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Savcıları Bilal Bayraktar, Mehmet Berk ve Ali Haydar tarafından sorgulanan şüphelilere sorulan sorular arasında ''Camilere saldırı planları, 1. Ordu Komutanlığının sorumluluk alanı ve basında yer alan planlarda geçen bilgilerden haberdar olup olmadıkları ve planla ilgili söz konusu seminere katılıp katılmadıkları''nın da bulunduğu belirtildi. Bu arada, şüphelilere, ''Ergenekon'' soruşturması ve davasının sanıklarıyla ilgili herhangi soru yöneltilmediği ifade edildi.

ÇETİN DOĞAN SUSMA HAKKINI KULLANACAK
''Balyoz Güvenlik Harekatı Planı'' iddiaları soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Birinci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, müvekkili hakkındaki ''yakalama'' ve ''gözaltına alınma'' kararlarına itiraz etti.

Avukat Ersöz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği dilekçede, müvekkilinin dün İstanbul'daki evi ve Bodrum'daki yazlığında yapılan aramaların ardından hazırlanan tutanağa, ''Yapılan aramada, başka herhangi bir suç ve suç unsuruna rastlanılmaması üzerine arama aynı gün saat 16.20'de sona ermiştir'' ibaresinin yazıldığını öne sürdü.

Dilekçesinde, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi yargıcı tarafından verilen ''arama ve el koyma kararı''nda, müvekkiliyle ilgili olarak ''yakalama'' hükmünün bulunmadığını iddia eden  Ersöz, arama sırasında görevlendirilen savcının talimatı ile müvekkilinin yakalanmasının istenildiğini savundu.

Ersöz, dilekçesinde, ''Arama ve el koyma kararında'', yakalamaya ilişkin bir ibare bulunmadığı yönündeki itirazları üzerine savcının, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca 21 Şubatta alınan, ''Eldeki delillerle birlikte aramalarda çıkacak yeni delillerin de bulunması durumunda CMK 90. maddesinde belirtilen yetki gereğince şüpheliler hakkında yakalama işleminin gerçekleştirilmesi'' kararının kendilerine bildirildiğini ifade ederek, buna yaptıkları itiraz üzerine savcılığın 22 Şubat saat 18.18'de yeni bir yazılı emirle Doğan'ın yakalanmasını kolluk güçlerine emrettiğini iddia etti.

Dilekçesinde, 22 Şubatta saat 16.20'den 18.18'e kadar geçen 2 saatlik süre zarfında müvekkilinin hukuki ve fiili durumunda meydana gelen değişikliğin söz konusu yakalama emrinin gerekçesinde gösterilmediğini belirten Ersöz, hukuki ve fiili şartları oluşmadan uygulanan yakalama tedbirinin kaldırılarak müvekkilinin serbest bırakılmasını istedi.

Bu arada, Ersöz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, emniyette bulunan müvekkili emekli Orgeneral Doğan'ın henüz sorgusunun yapılmadığını ve susma haklarını kullanacaklarını bildirdi.

KUVVET KOMUTANLARI EMNİYETTE SORGULANMAYACAK
Gözaltında bulunan eski kuvvet komutanlarının adliyede başsavcı vekilleri tarafından sorgulanacağı öğrenildi. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına'nın avukatı Atilla Hekimoğlu, müvekkilinin ifade vermeyeceğini bildirdi.

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde müvekkili Fırtına ile görüşen Hekimoğlu, çıkışta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ''Müvekkilimin sağlık durumu iyi. Burada tek başına bir odada tutuluyor. Ancak burada hukuki hiçbir işlem yapılmıyor'' dedi.

Hekimoğlu, Adalet Bakanlığının 2006 yılında devlet memurlarının yargılanması ile ilgili bir genelge çıkarttığını belirterek, ''Müvekkilim burada ifade vermeyecek. Polisin ifade alması genelgeye göre mümkün değil. İbrahim Fırtına'nın soruşturması, kuvvet komutanlığı yapmış olması itibariyle, ancak başsavcılar tarafından yürütülebilir. İfadesini başsavcılar alabilir. Emniyet Müdürlüğünde fuzuli yere tutulmaktadır. Burası otel gibi kullanılacak, burada ifade vermeyecek'' diye konuştu.

Atilla Hekimoğlu, ''suçlamalar konusunda müvekkiline ve kendisine bir şey söylenmediğini'' ifade ederek, ''Fırtına'nın en kısa sürede adliyeye sevk edilmesini bekliyoruz'' dedi.

KOMUTANLAR YARIN ADLİYEDE
Gözaltında tutulan kuvvet komutanlarından İbrahim Fırtına ile Özden Örnek'in yarın adliyeye gönderileceği öğrenildi.

KOMUTANLAR GECEYİ AMİR ODALARINDA GEÇİRDİ
Bu arada Balyoz Darbe Planı Operasyonu’nda gözaltına alınan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu emekli generaller İstanbul Emniyet Müdürlüğü C Blok 3 ve 4. kattaki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki emniyet amiri ve başkomiserlerin odalarına yerleştirildi. Emekli generaller geceyi burada geçirdiler.

ALBAYLAR C BLOK VE B BLOK NEZARETİNDE
Emekli albaylarla birlikte diğer askerler ise C Blok bodrum kattaki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün nezarethanesi ile B Blok bodrum kattaki Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün nezarethanesine konuldu. Albaylar da geceyi burada geçirdiler.

A.A



Bu haber 979 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,400 µs