En Sıcak Konular

İsveç'te ön seçimlere hile karıştığı iddia edildi

23 Şubat 2010 10:31 tsi
İsveç'te iktidar ortağı Muhafazakar Parti içinde yapılan ve sonbahardaki genel seçimler için milletvekili aday listelerini belirlemeyi amaçlayan ön seçimlere hile karıştırıldığı iddia edildi.

İsveç basınında, aday belirlemek üzere ön seçimlere katılan partililerin kayıtlarının tartışmalı olduğunu, bazılarının üyelik aidatlarının milletvekili adaylarınca ödendiği öne sürüldü.

Bazı adaylar ön seçimden sonra belirlenen listedeki sıralarına itiraz ederken, bazıları, hile iddiaları üzerine partiden istifa ettiklerini açıkladı.

Bu arada, bölgesinde yaşayan 240 Türkü partiye üye yaptığı ve aidatlarını babasının karşıladığı öne sürülen Stockholm'un Haninge ilçesi belediye meclis üyesi Sedat Doğru, kendisiyle ilgili iddiaların asılsız olduğunu söyledi.

-''PARTİDE ÖNE ÇIKANLARI KARALIYORLAR''

Doğru A.A muhabirine yaptığı açıklamada, 4 yılda bir yapılan genel seçim dönemindeki ön seçimlerden sonra genelde benzer bir durumun yaşandığını kaydederek, ''Ön seçimlerde adayların daha üst sıralarda yer almaları için hile yaptıkları öne sürüldü. Parti bununla ilgili araştırma başlattı. Benim seçim bölgem Haninge ile ilgili de parti içinde bir araştırma başlatıldı. Benim bölgemden 240 kişiyi partiye kaydettiğim söyleniyor. Benim üye olduğum partiye son zamanlarda, benim seçim bölgemde oturan Türkler arasından belki daha fazla sayıda kayıt yaptıran olmuştur. Ben sayılarını tam olarak bilmiyorum. Ben parti için çok çalıştım, 1998 yılından bu yana bu partinin içindeyim. Partide ön plana çıkanlar ile ilgili olarak bu tür söylentiler çıkarılıyor'' diye konuştu.

İddiaların asılsız olduğunu vurgulayan Doğru, partisinin bir önceki seçimlerde Stockholm'den 17 milletvekili çıkardığını anımsatarak, kendisinin aday listesinde 25. sırada olduğunu, seçilme şansının bulunmadığını ve hileyle bir bağlantısının olamayacağını kaydetti.

-"TÜRKLER SAĞA KAYIYOR"-

İsveç'te yaşayan Türklerin daha önceki seçimlerde aralarında Sosyal Demokrat Parti'nin de bulunduğu sol kanatta yer alan partilere oy verdiğini de hatırlatan Doğru, ancak bu partinin bir süre önce aldığı Ermeni iddialarıyla ilgili karardan sonra Türklerin oylarının sağa, Muhafazakar Partiye kaydığı görüşünü dile getirdi.

Doğru, partisinin Ermeni iddialarına yaklaşımının, "konunun tarihçilere bırakılması" şeklinde olduğunu söyledi.

Sonbaharda yapılacak genel seçimlerin muhtemel sonuçlarına ilişkin olarak da Doğru, sağ ve sol kanatta yer alan partiler arasında kamuoyu yoklamalarında çok az fark bulunduğunu kaydetti.

Şu anda anahtar konumdaki ırkçı Sverige Demokrat Parti (İsveç Demokrat Parti) ile sağ ve sol partilerin ortaklık yapmayacaklarını daha önce açıkladıklarını anımsatan Doğru, ancak partilerin bu karara uyup uymayacağının seçimden sonra görüleceğini belirtti.

Genel seçimlerde Türk asıllılardan Sedat Doğru Muhafazakar Partinin listesinde 25. sıradan, Hasan Dölek Sosyal Demokrat Partinin listesinden 10. sıradan ve İsveç meclisinin tek Türk milletvekili Mehmet Kaplan Çevre Partisinin listesinden 22. sıradan aday olacak. Kaplan'ın tekrar seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
 
aa



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,832 µs