En Sıcak Konular

Referandum seferberliği

23 Şubat 2010 09:31 tsi
Referandum süresini 120 günden 60 güne indiren yasa bu hafta Meclis Genel Kurulu'nda ele alınacak...

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İspanya'ya hareketinden önce yaptığı "Anayasa değişikliği için referanduma gidebiliriz" açıklaması ile Meclis'te referandum seferberliği başladı. AK Parti, anayasa değişiklik paketinde yer alacak maddeleri belirlemeye çalışırken, referandum süresini 120 günden 60 güne indiren yasa bu hafta Meclis Genel Kurulu'nda ele alınacak. Paket kapsamına hangi maddelerin gireceği önümüzdeki günlerde netleştirilip, 1 Mart Pazartesi günü yapılacak MYK toplantısına getirilecek.

MECLİS ARİTMETİĞİ
Muhalefet partilerinden destek gelirse pakette yer alacak maddelerin metinlerinin yazılması için ortak bir çalışma yapılacak. Muhalefetten 'hayır' yanıtı gelmesi halinde ise AK Parti kendi paketini Meclis Başkanlığı'na sunacak. AK Parti'ye, MHP ya da CHP'den destek gelirse 367 oy bulunup paket referanduma gerek kalmadan kabul edilmiş olacak. Ancak beklenen destek gelmezse oylar 330 ila 367 arasında kalacağı için referandum zorunlu hale gelecek. Bu durumda en geç haziran ayında sandık vatandaşın önüne konulacak. AK Parti'nin paketinde öncelikli olarak Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısının değiştirilmesi ve kararlarının yargı denetimine açılması yer alacak. İki veya üç daireden oluşacak HSYK'nın üye sayısı 21'e yükseltilecek. Kurula, Yargıtay ve Danıştay dışında, birinci sınıf hâkim ve savcılar, Türkiye Adalet Akademisi'nin hukukçu öğretim üyeleri ve avukatlar üye olarak atanacak. Kurula TBMM'den de üye seçilecek. Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı doğal üye olarak kurulda kalacak. Bir başka düzenleme ise Türkiye milletvekilliği. Ancak AK Parti bugüne kadar 100 olarak düşünülen Türkiye milletvekili sayısını 'bir partinin tek başına iktidarını önleyebilir' gerekçesiyle 50 olarak önermeyi planlıyor.

"MİLLETİN ARZUSU"
Öte yandan AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ Anayasa'da değişiklik yapılmasının "milletin arzusu" olduğunu belirterek "AK Parti bu arzuya uygun hareket edecek"dedi.

sabah



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,740 µs