En Sıcak Konular

Gözaltındaki isimler ne ile suçlanıyor?

23 Şubat 2010 09:22 tsi
Gözaltındaki isimler ne ile suçlanıyor? Eski kuvvet komutanlarının da gözaltına alındığı Balyoz operasyonunda suçun adı 'darbe' olarak konuldu. Zanlılara, hükümet devirmeye teşebbüs ve bu amaçla örgüt kurma gerekçesiyle işlem yapıldı.

Gerekçe darbeye teşebbüs

Balyoz Güvenlik Harekat Planı iddiası kapsamında aralarında eski kuvvet komutanlarının bulunduğu zanlıların "Türkiye Cumhuriyeti yürütme organını vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs ettikleri, bu amaçla örgüt kurup yönettikleri ve örgüte üye oldukları" iddiasıyla gözaltına alındığı öğrenildi.

Operasyon için sabahın erken saatlerinde İstanbul Başsavcılığı'nın talimatıyla düğmeye basıldı.
Soruşturma kapsamında eş zamanlı olarak Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Hatay, Diyarbakır, Muğla, Balıkesir ve Kocaeli olmak üzere 9 operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında gözaltına alınan ve aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve Eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun'un da bulunduğu 17 emekli general, 4 muvazzaf amiral, 27 subay ve 1 astsubayın "Türkiye Cumhuriyeti yürütme organını vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs ettikleri, bu amaçla örgüt kurup yönettikleri ve örgüte üye oldukları" iddiasıyla gözaltına alındığı öğrenildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, "Balyoz Güvenlik Harekat Planı" ile ilgili 3 yeni savcı görevlendirdi.

CAMİYE BOMBA ATILACAK TÜRK JETİ DÜŞÜRÜLECEKTİ

Taraf Gazetesi, "Balyoz Güvenlik Harekat Planı" başlığıyla 2003 yılında yapılan bir darbe planını gündeme taşımıştı. Planın alt başlıklarında yer alan "Çarşaf", "Sakal", "Oraj" ve "Suga" adı verilen planlara göre, Beyazıt ve Fatih camilerinde Cuma günü bombalı saldırılar düzenlenecek, Ege'de bir Türk jeti düşürülecekti. İddiaya göre dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan yönetimindeki askerler, darbeye direnebilecek 200 bin kişiyi stadyumlara doldurmayı planlıyordu. Gazetede yer alan iddiaya göre, plan kapsamında darbe kabinesi de hazırlanmıştı.

SAVCILARA YENİ KORUMA

Balyoz darbe planı belgesine ilişkin soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarına güvenlik nedeniyle koruma polisi verileceği öğrenildi. Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde görevli olan ve 'Balyoz' soruşturmasını yürüten savcılar Mehmet Berk, Bilal Bayraktar ve Ali Haydar'a koruma atandığı kaydedildi. Daha önce adliyenin servisini kullanan 3 savcının artık özel araçla adliyeye gelip gideceği belirtildi. Savcılara koruma polisleri de eşlik edecek. Daha önce de, Ergenekon savcılarına koruma verilmişti. Savcı Zekeriya Öz'ün 5 koruması bulunuyor. Zırhlı aracı olan Öz'e bir de eskort eşlik ediyor. Diğer Ergenekon savcılarının ise 2 koruması bulunuyor.

yenişafak



Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,940 µs