Savcıya telefon: Sicil numaranı ver | " /> Savcıya telefon: Sicil numaranı ver | "/>

En Sıcak Konular

Savcıya telefon: Sicil numaranı ver

23 Şubat 2010 08:56 tsi
Savcıya telefon: Sicil numaranı ver Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanması öncesi evindeki arama sırasında ilginç telefon trafiği yaşandığı öğrenildi.

Cihaner: Aramaya direneceğim Özbek:Moralli ol ilgileneceğiz 

Özbek, Cihaner’i evinde arama yapıldığı sırada telefonla aradı. Cihaner, “Gözaltı ve aramaya direneceğim” deyince, Özbek, arama yapan savcıdan isim ve sicil nosu istedi.

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanması öncesi evindeki arama sırasında ilginç telefon trafiği yaşandığı öğrenildi. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek’in, Cihaner’i telefonla arayarak destek verdiği ve aramayı yapan Cumhuriyet savcısına gözdağı anlamı taşıyacak şekilde, isim ve sicil no sorduğu ortaya çıktı. Evde arama yapan ve soruşturmayı yürüten 4 savcının yetkileri, Cihaner’in tutuklanmasının ardından HSYK tarafından kaldırılmıştı. Cihaner, arama öncesinde de sözkonusu savcıların görevden alınması için HSYK’ya başvurmuştu.

POLİSLER DE ŞAHİT

İlhan Cihaner hakkında Erzurum 2.Ağır Ceza hakiminin verdiği arama, el koyma ve gözaltına alma kararını uygulayan Erzurum özel yetkili savcıları, kararı yerine getirirken HSYK’nın dolaylı baskısına maruz kaldı. İddiaya göre HSYK Başkanvekili Özbek arama sırasında, önce Cihaner’in avukatı Hamit Sekman’ı cep’ten aradı. Ardından Cihaner ile görüşen Özbek, moral vererek olaya müdahale edeceklerini söyledi. Telefon konuşmalarına, aramaya katılan polis ve savcılar da şahit oldu.

DİRENME GEREKENİ YAPACAĞIZ

İlhan Cihaner’in, arama ve gözaltı kararına direneceğini Özbek’e ilettiği, ancak HSYK Başkanvekili’nin direnmemesini, kendilerinin gereğini yapacaklarını kendisine söylediği iddia edildi. Özbek, Cihaner ve avukatıyla cep’ten konuştuktan sonra, ikinci görüşmesini ev telefonundan  yaptı. Arama yapıldığı sırada gelen ikinci telefona Cihaner’in eşini çağıran Özbek, sonra aramayı yapan savcıyı telefona çağırdı. Savcıdan “Mahkemenin kararını uyguluyoruz” cevabını alan Özbek, savcının ismini ve sicil no’sunu sordu ve telefonu kapattı.

KAÇMAZ DA ARAMIŞ

Evdeki arama sırasında Sincan 1. Ağır Ceza Başkanı Osman Kaçmaz’ın da İlhan Cihaner’i telefonla aradığı ileri sürüldü.

Ergenekon’a Yargıtay bakardı

İstanbul Barosu eski Başkanı Yücel Sayman, Taraf’a, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın Cihaner dosyasını kabul etmesi durumunda HSYK’nın kendi kararlarıyla çelişmemek için İstanbul’daki özel yetkili savcıların da yetkilerini alabileceğini söyledi. Sayman, “Bu durumda, Ergenekon davasının tümü Yargıtay’a alınmasa bile, en azından ıslak imza, Kafes Planı Yargıtay’a gider. Zaten göreceksiniz... AKP karşıtı kamp, “Dava, Yargıtay’da birleşsin” diye ısrar edecek” dedi.

İstanbul yetkisizlik kararı verdi

• İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Erzincan Başsavcısı İlhah Cihaner ile Eskişehir Alay Komutanı Albay Recep Gençoğlu’nun tutuklu bulunduğu ve 3: Ordu Komutanı Saldıray Berk’in ifadeye çağrıldığı ‘Erzurum Ergenekon’ soruşturmasına ilişkin yetkisizlik kararı verdi. Başsavcılık, yetkisizlik gerekçesini ise beş başlıkta topladı:

OLAY YERİ ERZİNCAN: Şüphelilerin tamamının suç tarihlerinde Erzincan’da görev yaptıkları/ikamet ettikleri, dolayısıyla soruşturma evrakında suç olarak  nitelenen eylemlerini CMK’nın 250. maddesi ile yetkili Erzurum Başsavcılığı yetki sınırları içerisinde gerçekleştirdikleri sabittir.

DOSYA GENİŞ ÇAPLI: faaliyetleri yurdun pek çok bölgesine yayılan geniş çaplı yasadışı oluşumlara ait soruşturmaların tek bir dosya üzerinden yürütülmesi mümkün değildir.

 SORUŞTURMA UZAR: ... Aksi soruşturmanın uzamasına neden olabileceği gibi, olağanüstü iş yükü altındaki mahkemelerin kısa sürede sağlıklı muhakeme yapması, karar vermesi imkanı ortadan kalkacaktır. 

EKSİKLİKLER: Dosyadaki eksikliklerin Erzurum Başsavcılığınca ikmal edilmesi gerek usul ekonomisi, gerekse şüphelilere atılı eylemlerin Erzincan ve çevresinde yoğunlaşmış olması açısından gereklidir. 

BİRLEŞTİRME: Kanunda Başsavcılıklar arasındaki yetki ihtilafını çözecek yasal bir düzenleme bulunmuyor. Başsavcılıklar arasındaki yetki sorunu ancak kovuşturma aşamasında mahkemeler gidermeli.

Soruşturmanın içeriği hatırlatıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yetkisizlik kararında özetle şu tespitlerde bulundu:

• Erzincan MİT Bölge Müdürlüğü’nde görevli 3 personeli, Dursun Çiçek’in hazırladığı “İrticayla Mücadele Eylem Planı”nı uygulamaya koydu. 

• ‘Fethullahçılara’ ait olduğu iddia edilen  yerlere  silah, uyuşturucu madde, suç unsuru taşıyan belge koyarak yakalatmak ve haklarında silahlı terör örgütü kapsamında soruşturma yapmak istediler.

• Teklif edilen bu görevi kabul eden elemanı, MİT görevlileri Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olan şüpheli İlhan Cihaner ile görüştürdü.

• Cihaner’in MİT görevlilerinin talimatlarını yerine getirmesi için haber elemanını tehdit ettiği yönündeki tespitler üzerine soruşturma genişletildi.  

 star



Bu haber 1,012 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,338 µs