En Sıcak Konular

Cumhuriyetçilerden Obama'nın sağlık planına yeşil ışık

22 Şubat 2010 18:54 tsi
ABD'de Demokrat Parti'nin Massachusetts eyaletindeki ara seçimde beklenmedik mağlubiyeti Başkan Barack Obama'nın sağlık reformu paketinin geleceğini de tehlikeye atmıştı. Ara seçimde Senato'daki ezici çoğunluğu elinden kaçıran Demokratlar, Cumhuriyetç

Hükümet için Massachusetts'teki yenilgi sağlık reform paketinin de rafa kalkması anlamına geliyordu ki, pazar günü Cumhuriyetçi Parti, reform konusunda tam olarak işbirliği olmasa da sert muhalefet etmeyeceği işaretini verdi. Başkan Obama'nın perşembe günü iki partinin önde gelenlerini bir araya getirerek sağlık reformu ve de sağlık harcamaları konusunda yeni yapılanma için nabız yoklayacak.

Cumhuriyetçilerin Obama'nın zirve çağrısına olumlu cevap vermeleri, sağlık reform paketi üzerinde anlaşmaya varacakları şeklinde yorumlanıyor. İki parti arasındaki reform konusunda derin görüş ayrılıkları bulunuyor. En temel anlaşmazlık noktalarını ise kürtaj, devletin özel sektörde rol alması, kamu harcamaları ve de bireyin özgür seçiminin devlet tarafından kontrol edilmesi gibi maddeler oluşturuyor.

Demokratlar, maddi geliri düşük olanlara devlet sigorta garantisi isterken, Cumhuriyetçiler bu yaklaşıma "serbest rekabet ortamına devlet müdahalesi olduğu" gerekçesiyle karşı çıkıyor. Cumhuriyetçilerin bir başka itiraz nedeni de bütçe açığına paketin getireceği ekstra yük.

Cumhuriyetçi Parti yetkilileri adına Senato'daki azınlık lideri Mitch McConnell (Cum. Kentucky) parti üyelerinin Başkan Obama'nın perşembe günü yapacağı zirve toplantısını protesto etmeyeceklerini ve "İyi olacağı umuduyla orada olacağız." diyerek toplantıya katılacaklarını duyurdu. Demokrat Partililer ise açıklamayı "kibirlerinden taviz vermezler" şeklinde yorumlarken, Cumhuriyetçilerin reform konusunda uzlaşı yoluna gidecekleri konusunda umutlu olmadıklarını söyledi.

Fox televizyon kanalına açıklamada bulunan McConnell, "Görünüşe göre oraya gitmemiz tasarı için daha fazla tartışma ve daha çok imkan anlamına geliyor." dedi. McConnell Demokratları uyararak, "Eğer bu planı Senato'dan dört günde çıkarmak gibi bir yola girerlerse üzerinde yeterince düşünülmeden o takdirde biz perşembe günü neyi konuşmaya gideceğiz?" şeklinde görüş bildirdi.

UZLAŞI İÇİN PAKETTE DEŞİĞİME GİDİLİYOR

Başkan Obama'nın perşembe günü yapılacak zirvede Cumhuriyetçi partililerle uzlaşabilmek için reform paketinde değişime gideceği işaretini de pazartesi günü Beyaz Saray'ın internet sitesinde verdi. Pakette başka eyalette sigorta şirketinden sigortalanmak isteyenlere bu imkanın tanınmasına izin verileceği duyuruldu. Yine reform paketindeki bir yenilikle, küçük ölçekli esnaflara çalışanlarını daha düşük ücretten sigortalama imkanı sunacak.

Beyaz Saray tarafından önceki gün yapılan açıklamada, Obama'nın federal hükümete sağlık reformu paketinde, sigorta ücretlerinde aşırı artış yapan şirketlerin bu keyfi uygulamasını durdurma yetkisi vereceği belirtildi.

Başkan Obama, paketin politika malzemesi yapılarak üzerinde oyun kurgulayıp oy kazanma yolunda kullanılmasını asla arzu etmediğini belirterek, "İki partinin üyelerinin bir araya gelerek sorunun çözümü konusunda uzlaşmalarını istiyorum." dedi.

Zirveye tüm valilerin davet edilmemesini eleştiren Cumhuriyet Partisi Temsilciler Meclisi Lideri John A. Boehner (Ohio), "Sadece Demokrat valiler tüm ülkeyi temsil edemez." dedi. Adil bir tartışmanın reform paketi üzerinde yapılabilmesi için tüm valilerin zirveye katılmasını savunan Boehner, siyasi uzmanlara göre yapılacak toplantıyı sulandırma çabasında.

ZİRVE, C-SPAN KANALINDAN CANLI YAYINLANACAK

Başkan Obama, Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti'nin önde gelen isimleri ile perşembe günü bir araya gelerek sağlık reformu konusunda uzlaşı yolu arayacak. Obama, sağlık reformu dışında zirvede, her yıl devlete 2 trilyon 500 milyar dolarlık yük getiren sağlık sistemindeki bu dev yükün azaltılması için nasıl bir revizyona gidilebileceği konusunun da görüşülmesini istiyor. Siyasi uzmanlar Cumhuriyetçi Partililerin kolay kolay uzlaşı yolunu benimsemeyecekleri görüşünde. İki gün sonra yapılacak zirve C-SPAN televizyon kanalından da canlı olarak yayınlanacak.

Yaklaşık 46 milyon kişinin (her altı Amerikalıdan birisinin) herhangi bir sağlık güvencesi bulunmuyor. Hükümet, sağlık reformunu hayata geçirebilirse yaklaşık 31 milyon Amerikalıyı sigorta güvencesine kavuşturacak. Bu nedenle tüm siyasi uzmanlar sağlık reformu paketinin Obama için en büyük ve de en önemli ülke içi sorunu olduğu görüşünde. (CİHAN)



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,649 µs