En Sıcak Konular

TBB HSYK'ya sahip çıktı

22 Şubat 2010 17:51 tsi
Türkiye Barolar Birliği (TBB), Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nun özel yetkili savcılara görevden el çektirmesiyle ilgili kararına sahip çıktı.

Başkanvekili Berra Besler ve beraberindeki birlik üyeleri, HSYK'ya destek ziyaretinde bulundu.

Yaklaşık 30 dakika süren görüşmenin ardından çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulunan Berra Besler, yargı erkine karşı geliştirilen tutum, benimsenen üslup nedeniyle yargı bağımsızlığına destek amacıyla ziyarette bulunduklarını söyledi.

HSYK'nın kararının hukuka uygun olduğunu savunan Besler, yargı erki üzerine başlatılan tartışmaların siyasilerin müdahaleleriyle Cumhuriyet tarihinde ilk defa bu kadar kaygı verici boyuta ulaştığını iddia etti.

TBB'nin yargı erginin kurucu unsuru, savunmanın temsilcisi ve halkın hak arama özgürlüğünün sesi olarak gelişmeleri esefle izlediğini dile getiren Besler, siyasal yargıya geçişin yapı taşlarının döşenmekte olduğunu ileri sürdü.

Türkiye'de yargı alanında yaşananların tüm hukukçuların ve yargı mensuplarının günlük siyasi kavram ve hedefler kapsamında kamplaşmalarını değil hukukun üstün değerleri etrafında birleşmelerini gerektirdiğini savunan Besler, "Yargı alanındaki sorunların ve aksaklıkların düzeltilmesinin yolu siyasi amaçlı tahribattan değil, içtenlikli ve evrensel, yapıcı çabalardan geçer. Yaşanan kargaşa ortamında Sayın Adalet Bakanı'nın yargı reformunun hızla gerçekleştirileceği yolundaki açıklamalarından kaygı duymaktayız. Yargı reformu, kargaşa ortamının giderilmesi için bir araç olarak kullanılmamalıdır. Hukuk devletinin işlerliği bakımından bugün Yargı Reformu Stratejisinde yer alan yargı bağımsızlığının güçlendirilmesine ve yargının tarafsızlığının geliştirilmesine her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır." diye konuştu.

Yürütmenin yargıya üstünlüğünü sağlayan hükümler anayasadan ve özel yasalardan arındırılmadıkça; istişare ziyaret raporlarında tavsiye olunduğu gibi Adalet Bakanlığı'nın hakim-savcı-avukat üzerindeki etkinliği giderilmedikçe; kuvvetler ayrılığına dayalı devlet yapısında erkler arası bozulan dengeler yeniden tesis edilmedikçe yapılacak yargı reformundan fayda beklenilemeyeceğini iddia eden Besler, hukukun özgürlüklerin bulunduğu ortamlarda yaşam bulacağını belirtti.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Besler, tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in dosyasının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Erzurum'a iade edilmesinin hatırlatılması üzerine, ziyarette bu konuyu da değerlendirdiklerini belirterek, yargı evresinde, yargı bağımsızlığına özen gösteren kurumların yorum yapmamasının daha doğru olacağını ifade etti.

Bir gazetecinin "HSYK'yı, Yargıtay ve Danıştay üyeleri de ziyaret etti. Bu ziyaretlerin yargının tarafsızlığına gölge düşürdüğü yönündeki eleştirileri" sorması üzerine Besler, "Yargı topluca Cumhuriyet'in temel organıdır. Yargıya bir müdahale, bir hırpalama söz konusu ise elbette ki bu kurucu unsurlar, birbirleriyle görüş alışverişinde bulunacaklardır. Bunun yadırganacak bir tarafı yok." şeklinde konuştu.

Berra Besler ve birlik üyeleri, HSYK'dan sonra Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'yı da ziyaret edecek.

(CİHAN) 

 



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,453 µs