En Sıcak Konular

Atatürk'ün manevi kızından sitem

22 Şubat 2010 17:41 tsi
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, “Şimdi bir kişi kendisini koruması için 100 kişi tutuyor. Atatürk'ün koruması yoktu, Atatürk'ün koruması halkıydı, etrafında sevgiden bir çember vardı” dedi.

Ülkü Adatepe, Antalya Koleji tarafından düzenlenen söyleşiye katıldı. Adatepe, "Çankaya Köşkü yuvamdı ama maalesef Atatürk vefat ettikten sonra hiç kimse beni oraya davet etmedi, bir tek 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer davet etti" dedi.

Antalya'da bulunan bir koleje konferans vermeye gelen Ulu Önder Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe'ye öğrenciler yaş pastayla sürpriz doğum günü kutlaması hazırladı. Salonu dolduran yüzlerce öğrenci, 78 yaşına giren Adatepe için ‘İyi ki doğdun Ülkü’ diye tempo tuttu.

Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, Antalya'da Akdeniz Koleji'nin kuruluşunun 30'uncu yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen panele katıldı. 26 Kasım'da Amerika'da oğluyla birlikte yaş gününü kutlayan Adatepe'yi öğrenciler, konuşmacı olarak girdiği salonda yaş pastayla karşıladı. Salonu dolduran yüzlerce öğrenci hep bir ağızdan, “İyi ki doğdun Ülkü” diye tempo tuttu. Çok duygulandığını belirten Adatepe ise “En mutlu doğum günüm oldu” dedi.

ATATÜRK YOBAZ DEĞİLDİ

Öğrencilere konferans veren Ülkü Adatepe, Mustafa Kemal Atatürk'ün putlaştırılmaya, insan yönünün atlanıp, asker olarak ön plana çıkartılmaya çalışıldığını söyledi. Adatepe, “Atatürk'e dinsiz diyorlar. O dinsiz değildi, aksine dinine çok bağlıydı. Ezan sesini çok severdi. Ama Atatürk yobaz değildi” dedi. Ülkü Adatepe, 9 aylıkken geldiği Atatürk'ün yanında 6 yaşına kadar kaldığını ve içinin çocuk sevgisiyle dolu olduğunu söyledi. Adatepe, Mustafa Kemal'e, ‘Atatürkçüm’ diye hitap ettiğini belirtti.

‘BELKİ DE ANKARA'DA ÖLMEK İSTİYORDU’

Atatürk kadar hiçbir devlet adamının milletini sevmediğini ifade eden Ülkü Adatepe, rakı içtiğini ama içtiğini hiçbir zaman milletinden gizlemediğini, ölüme götüren siroz hastalığına da içkinin değil, sürekli kullanmak zorunda olduğu ‘kinin’ ilacının neden olduğunu söyledi. Adatepe, Mustafa Kemal'in hastalığının ağırlaştığı günlerde Savarona yatında kalırken doktorlara sürekli olarak ‘Ankara'ya dönebilir miyim?’ diye sorduğunu belirterek, “Çünkü Ankara onun eseriydi. Belki de Ankara'da ölmek istiyordu” dedi.

Öğrencilerden Atatürk'ün ilke ve inkılaplarını ders gibi değil, kalplerini ve ruhlarını vererek öğrenmelerini isteyen Ülkü Adatepe, “Onun fikirlerine ve kurduğu cumhuriyeti sahip çıktığınız sürece Atatürk ölmeyecek” diye konuştu. Konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan Adatepe, kendisinden Türk kadınının yıllar içinde değişen profilini değerlendirmesini isteyen bir öğrenciye, “Atatürk vefat ettikten sonra, saat 9'u beş geçe Türkiye'de herşey değişti” diye karşılık verdi.

Ülkü Adatepe, bir soru üzerine 6 yaşına kadar yaşadığı ve ‘evim’ dediği Çankaya Köşkü'ne Atatürk öldükten sonra bir tek Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde davet edildiğini belirtti. Adatepe, Zülfü Livaneli'nin senaristliğini ve yönetmenliğini yaptığı, mart ayında gösterime girecek Atatürk'ün hayatını konu alan ‘Veda’ filmi hazırlanırken kendisine danışılmadığını ‘maalesef’ diyerek anlattı.

Atatürk'ün kendisini balerin yapmak isteğini kaydeden Ülkü Adatepe, “Ama o öldükten sonra sihir bozuldu. Balerin olmadım” dedi. Adatepe, öğrencilerin, Atatürk ile kendisinin soyadının neden farklı olduğu sorusuna ise “Atatürk, soy ismi sadece ona verildi. Ailesinden bile kimse o soy ismi almadı” karşılığını verdi.

Adatepe, panelin ardından öğrencilere kitaplarını imzaladı.

A.A.



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,863 µs