En Sıcak Konular

Gerçeker: "Siyaset yargıya karışmasın"

22 Şubat 2010 17:24 tsi
Gerçeker: Dün, “Eğer siyaseti çok seviyorsanız hodri meydan, çıkın meydana. Niye çekiniyorsunuz?” diye konuşan Başbakan Erdoğan'a Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'den bugün cevap geldi. Gerçeker, “Bizim siyasetle ilgimiz yok, olamaz da... Siyaset

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün kimi  kurumların, yetkilerini aşarak 1970'de de yaptıkları gibi hukuku zorladıklarını,  hukukun bağımsızlığını, tarafsızlığını zedeleyecek girişimler içine girdiklerini  ve siyasi söylemlerle ortaya çıktıklarını belirterek, “Eğer siyaseti çok  seviyorsanız hodri meydan, çıkın meydana. Niye çekiniyorsunuz?” demişti.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker bugün Başbakan Erdoğan'ın sözlerine cevap verdi.

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi Üyesi Aytaç Malkoç'un emekliye ayrılması nedeniyle Yargıtay Toplantı Salonu'nda tören düzenlendi.

Törende konuşan Gerçeker, yargının özellikle yüksek yargının bugün yine hak etmediği bir takım haksız ve ön yargılı ithamlarla karşı karşıya kaldığını belirterek, “Aslında her şey ortada. Kamuoyu her şeyi görüyor fazla bir şey söylemeye gerek yok. Ortada yargısal bir sorun var. Yargı görevini yapıyor. Bu sorunu kendi içerisinde çözmeye çalışıyor. Anayasa'nın verdiği yetki, görev ve sorumluluklar doğrultusunda görevini yapmaya devam ediyor, edecektir de. Bundan daha doğal bir şey olabilir mi?” diye konuştu.

Yargıtay'ın içinde bulunduğu olanaksızlıklara rağmen 2009 yılı itibarıyla 800 bin dosyayı karara bağladığını bir o kadar dosyanın da bu yıla devredildiğini ifade eden Gerçeker, şunları söyledi:
“Asıl bunun çaresini bulmak gerekiyor. Bu işler konuşmayla, eleştirmekle hallolmuyor. Bizim siyasetle ilgilimiz yoktur, olamaz da... Bu yönde hiçbir söylemimiz de bulunmamaktadır. Hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ilkelerinin gereği olan kuvvetler ayrılığı yargı bağımsızlığı varsa siyasetin de yargının işine karışmaması gerekir. Tarafsızlık, yargının, adaleti sağlayacak olan adaletin temel unsurudur. Ancak bunun ilk temel koşulu olmazsa olmaz koşulu da bağımsızlıktır. Biz, her zaman olduğu gibi kendimize taşıdığımız onurlu göreve uygun şekilde mesleğimizin onur ve saygınlığına uygun bir şekilde tamamen hukuk çerçevesi içerisinde yargı bağımsızlığını savunmaya devam edeceğiz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.”

Törene, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, HSYK ile yargıtay üyeleri katıldı.

A.A.



Bu haber 397 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,175 µs