En Sıcak Konular

Uşaklı avukatlar, HSYK'yı protesto etti

22 Şubat 2010 15:46 tsi
Uşak Barosu'na bağlı 40 avukat, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nun son günlerdeki kararlarını protesto etti. Grup adına bası açıklaması okuyan Avukat Fahrettin Tuğrul, HSYK'nın uygulamasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Tuğrul, "Özel Yetkili Erzurum Cumhuriyet savcılarının yetkilerini, hiçbir hakkı olmadığı halde, hukuka alenen aykırı bir biçimde ellerinden almıştır. Hukuk, hâkimlerin veya herhangi bir kurumun, keyfine göre istediği yere çekilebileceği oyuncak değildir. Yasa, tartışılmayacak kadar açık ve nettir." dedi

Avukat Tuğrul, "CMK'nın 251. maddesi özel suç ve görev suçu ayırımı yapmadan, 'katalog' olarak nitelendirilen belirli suçlarda soruşturmayı özel yetkili savcıların yapacağını çok açık bir dille belirtmektedir. Bunun hiçbir istisnası yoktur. Aynı şekilde bugün hukuksuzluğu savunan Yargıtay 5. Dairesi. 2009-5 sayılı kararında İzmir 10. Ağır ceza Mahkemesi Başkanı hakkında yapılan soruşturmayı özel yetkili savcının yapması gerektiğini açıkça ortaya koymuştur. Yargı, 'Dün dündür, bugün bugündür' mantığıyla hareket edemez. Bu tavırlarıyla güvenilirliğini yitirmektedir." şeklinde konuştu.

HSYK'nın sadece idari bir organ olduğunu vurgulayan Fahrettin Tuğrul, "Yürütülmekte olan soruşturmaya müdahale etmiş, doğrudan taraf olmuş, yetkisini aşmış, bağımsız yargının işleyişine engel olmuş, soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve sonuçlandırılmasını tehlikeye sokmuştur. Yargının tarafsız ve bağımsız bir şekilde görevini yapması engellenmiş, bir sürece dâhil olanlar görevlerinden alınmak suretiyle diğer görevlilere açıkça gözdağı verilmiştir." dedi.

Toplumun ayakta kalabilmesini, adalete olan güvenin sağladığını belirten avukatlar, "Bu güveni yıkmaya yönelik girişimlere hukukçular olarak karışıyız." mesajı verdi. HSYK'nın son kararını yargı darbesi olarak gören avukatlar, şunları kaydetti: "Kimse demokratik bir hukuk devletinde, 'Ben yaptım oldu' anlayışıyla hareket edemez. Bu sebeple Türk milleti adına karar verdiklerini tüm kararlarına yazan ilgilileri hukuka uygun davranmaya, ideolojik yaklaşımlarına alet etmemeye davet ediyoruz."

Millet adına karar verebilecek en üst mercinin yine millet olduğu belirtilen açıklamada, acilen anayasa değişikliği yapılması ve gerektiğinde konunun millete havale edilmesi tavsiye edildi. Hukukun herkese lazım olduğunu hatırlatan açıklamada, "Hukuk, her zaman herkese lazımdır. Hukuk adına hukuksuzluğun gücünü kullananlara da mutlaka bir gün hukukun gücü lazım olacaktır." denildi.

CİHAN



Bu haber 458 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,063 µs