En Sıcak Konular

Gerçekler gün yüzüne çıkıyor

22 Şubat 2010 15:29 tsi
Ergenekon soruşturması tam anlamıyla turnusol etkisi yaptı. Artık kimse maskeyle dolaşamıyor. Soruşturma ilerledikçe gerçek yüzler ortaya çıkıyor.

Kendilerini yıllardır demokrasi kahramanı olarak sunanlar meğer birer takiyye içindeymiş. Takiyyenin çağdaş versiyonu da denebilir buna.

Madem ayinesi iştir kişinin lafa bakılmazmış. O halde bir dönem darbe karşıtı olarak takdim edilenlerin demokrasiyle nasıl bir ilişki içinde olduklarına yakından bakalım. Meseleyi somutlaştırmak için iki ismi ve bir davayı konuşmakta fayda var: Hüsamettin Cindoruk ve Avukat Turgut Kazan ile Susurluk davası.

Kendisini hep darbecilerin idam ettiği Başbakan Adnan Menderes'in avukatı olarak takdim ediyordu. Merkez sağda yıllarca bu sıfatla ekmek yedi. 28 Şubat, 27 nisan e-muhtırası ve Ergenekon soruşturması karşısındaki tavrı, maskesini düşürmeye yetti. Son zamanlarda konuşmak için çıktığı her mecliste sözü darbeyle kapatıyor. Hüsamettin Cindoruk'un maskesini Aydın Menderes düşürdü: ''Cindoruk, Adnan Menderes'in imzasını taşıyan herhangi bir vekâlete haiz olmamıştır. Ayrıca Menderes ailesinden başka bir Menderes'in avukatlığını da üstlenmemiştir. Cindoruk kendisi Menderes'in avukatı olarak tanıtıldığı durumlarda sessiz kalmış, bunu tekzip etmemiş, adeta kendisinin böyle tanıtılmasında pişkince bir memnuniyet içerisinde gözükmüştür.'

Diğer isim ise Turgut Kazan, Çetin Emeç'in ailesinin avukatı. Bu günlerde meşhur dizilere yeni transfer olmuş emekli tiyatrocu gibi. Ergenekon soruşturmasını yürüten bir savcı için 'militan' diyecek kadar hukuk nezaketinden uzak. Kameraları görünce çıldırıyor. Şovmen gibi davranıyor. Ergenekon soruşturması faili meçhul cinayetlere uzanınca yakınlarını kaybeden aileler umutla bir araya geldi. Onlar arasında Çetin Emeç'in kızı ve eşi Bilge hanım da var. Bilge Emeç yıllar sonra şöyle bir itirafta bulundu: 'İran dedik, irtica dedik ama gerçeklerle yüzleşmek istemedik.' Emeç'in eşi ve kızının umutlandığı bir ortamda ailenin avukatı 'morali bozuk olanlar' arasında. Soruşturma savcılarını HSYK'ya şikayet ediyor. Burada bir çelişki yok mu? Bu nasıl bir avukat ki, mağdurlar fail bulunacak diye umutlanırken o bu davanın bitirilmesini istiyor.

Türkiye ne zaman arınma sürecine girse birileri bunu engellemek için plan yapıyor. Susurluk soruşturmasında da öyle olmuştu. Dava karar aşamasındayken hâkim değiştirildi. Yeni hâkim sanıkların bile şaşkınlıkla karşıladığı hapis cezaları verdi. Kısa sürede yüzlerce dosyaya vakıf olan yetenekli isim Metin Çetinbaş'tı. Şimdi Silivri'de sanık avukatı. Susurluk sanıklarına verilen cezaların az olduğundan hareketle yapılan itirazlardan da sonuç çıkmadı. Çıkan sonucun nedeni yıllar sonra anlaşıldı. Meğer o gün Yargıtay'da davaya müdahale eden savcının hareketi aslında sanıkların lehineymiş. O savcının ne kadar büyük işler yaptığını 367 krizinde yaşayarak gördü Türkiye. Kanunda olmayan buluşların sahibi Sabih Kanadoğlu, Ergenekon sürecinde evi arananlar arasında yer aldı.

Sanıklara ağır cezalar vermek üzereyken görevden alınan hâkim şimdi ne yapıyor biliyor musunuz? Susurluk soruşturmasının nasıl kapatılmak istendiğini anlatmıştı o günlerde. Karşılığında ağır tazminat cezalarına çarptırıldı. Hacizden arta kalan emekli maaşıyla yaşamaya çalışıyor. Emekli hâkim Sedat Karagül bir daha konuşmamak üzere yemin etmiş gibi. Keşke tecrübelerini kamuoyu ile paylaşsa.

ALİ AKKUŞ-ZAMAN 



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,589 µs