En Sıcak Konular

Libya ültimatom verdi, İsviçre boyun eğdi

22 Şubat 2010 15:12 tsi
Libya ile İsviçre arasındaki diplomatik gerilim büyük bir krize dönüşmeden son anda önlendi.

4 ay hapis cezasına çarptırılan iki İsviçre vatandaşı, Libya'nın verdiği ültimatom süresinin dolmasına dakikalar kala, Trablus'taki İsviçre Elçiliği'nden ayrılarak güvenlik birimlerine teslim oldu.

Max Göldi ve Raşid Hamdani adındaki iki İsviçre vatandaşı, Libya'da bulundukları süre içinde vize şartlarına uymamak ve yasa dışı ekonomik faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle 4 ay hapse mahkum edilmişti. Hapis cezasından kurtulmak isteyen işadamları Trablus'taki İsviçre Büyükelçiliği'ne sığındı.

Bunun üzerine Libya hükümeti hem İsviçre hükümetine ve hem de Trablus'taki İsviçre Büyükelçiliği'ne öğlen saat 12'ye kadar süre vererek işadamlarının teslim olmasını istedi. Öğlen saatlerine doğru da Libya güvenlik birimleri İsviçre Büyükelçiliği'ni kuşatmaya başladı.

Göldi'den önce elçilikten ayrılarak Libya güvenlik birimlerine teslim olan Hamdani'nin daha sonra ülkeyi terk etmesine izin verildi. Göldi ise tutuklandı.

İsviçre ve Libya arasındaki ilişkiler 2008'den beri gergin bulunuyor. Libya Lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Hannibal ve eşinin iki yerel çalışana kötü davrandıklarını belirterek şikayetçi olması üzerine İsviçre'de kısa bir süreliğine tutuklanması iki ülke ilişkilerinde gerilime sebep olmuştu. Libya tutuklama üzerine, İsviçre'ye yönelik müeyyidelerde bulundu ve iki işadamının ülkeyi terk etmesine izin vermedi.

Geçtiğimiz hafta da Schengen vizelerini iptal eden Libya, İsviçre'nin de aralarında bulunduğu Avrupa ülkeleri vatandaşlarına vize vermemeye başladı. Libya'nın Avrupa ülkelerini hedef almasında, Avrupa Birliği'nin İsviçre'ye destek vermesi sebep oldu. Libya'nın bu yöndeki kararı, İsviçre'nin Libya vatandaşlarına yönelik getirdiği sınırlamalar etkili oldu.

İsviçre geçtiğimiz yılsonunda aralarında Libya Dışişleri Bakanı ile Hannibal'ın da aralarında bulunduğu 186 üst düzey Libyalının İsviçre'ye girmesine yasak koymuştu.

Önceki akşam AB üyesi ülke büyükelçilerini konuyla ilgili olarak uyaran Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa, büyükelçiliklerin hukuksuzluğun merkezi haline gelemeyeceğini belirtti. Daha sonra Libya Dışişleri Bakanlığı AB Büyükelçiliklerine gönderdiği notada Göldi'nin teslim edilmemesi durumunda, elçiliğe yönelik operasyon gerçekleştirileceğini duyurdu.

CİHAN



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,083 µs