En Sıcak Konular

Van'daki Ermeni kiliseleri restore edilecek

22 Şubat 2010 13:01 tsi
VAN Valiliği tarafından turist sayısını artırmak için hazırlanan proje kapsamında, Van Gölü’ndeki Çarpanak Adası ile Yukarı Bakraçlı Köyü’nde bulunan Ermeni kiliseleri restore edilecek. Vali Yardımcısı Halil Berk, “Projenin tamamlanmasın

Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un yanı sıra Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan, Ermenistan Kültür Bakanı Yardımcısı Gagik Gürciyan ve yaklaşık 30 ülkenin büyükelçisi ve Ermeni temsilcilerin katılımıyla 30 Mart 2007 tarihinde anıt müzi olarak açılan Akdamar Kilisesi’nin ardından, Van Valiliği’nin hazırladığı projeler kapsamında geçen yıl Hoşap ve Van kaleleri ile Hüsrevpaşa ve Kayaçelebi camilerinde de tadilat yapıldı. Valilik kentin turizim potansiyelini artırmak için bu yıl da Çarpanak Adası’nda bulunan kilise ile Yukarı Bakraçlı Köyü’ndeki Yedi Kilise'nin restore edilmesi için harekete geçti.

Kentte turizm potansiyelini artırmak amacıyla sürekli kaynak arayışında olduklarını belirten Vali Yardımcısı Halil Berk, Çarpanak Adası ile Yukarı Bakraçlı Köyü'nde bulunan kiliselerin restore edileceğini söyledi. Berk, kiliselerin Van’ın turizm potansiyeli açısından oldukça önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Van Gölü’nde, Akdamar Adası’yla birlikte 4 ada var, her bir adada kilise bulunmaktadır. Bunlardan sadece Akdamar Kilisesi restore edildi. Valilik olarak Çarpanak Adası’nda bulunan Çarpanak Kilisesi ile Yukarıbakraçlı Köyü’ndeki kiliseyi de restore ettirmek için çalışma başlattık. Projenin tamamlanmasının ardından restorasyon çalışmasına başlanması için nisan ayında ihale yapılacak. Akdamar Kilisesi’nde olduğu gibi buralarda da restorasyonun tamamlanmasından sonra açılışı yapılacak. Akdamar Kilisesi'nde olduğu gibi Çarpanak Adası’ndaki kilise de, Yedi Kilise de ilk başta anıt müze olarak açılacak. Daha sonra belki Ermenilerin ibadet yapması için yılda bir gün ibadete açılabilir.”

ÇARPANAK KİLİSESİ

Van Gölü’ndeki Çarpanak Adası’nda 6'ncı yüzyılda yaptırılan kilise, 1462 yılında yenilendi, 1703 yılında meydana gelen depremde zarar görmesi üzerine 1712- 1720 yıllarında da onarıldı.

YEDİ KİLİSE

Van’a yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Yukarıbakraçlı Köyü’nün Erek Dağı’nın eteklerinde kurulan kilise, o dönemde Warak Wank Manastırı olarak adlandırılmış birbirine eklenen 7 ayrı kiliseden oluşmaktadır. Kiliselerin en eskisi 8'inci yüzyılda inşa edilen St. Sophia Kilisesi’dir.



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,188 µs