En Sıcak Konular

Doğru diyenler, yarın yanlış diyebilir mi?

22 Şubat 2010 11:09 tsi
Doğru diyenler, yarın yanlış diyebilir mi? Tarhan Erdem: "Ben şimdiye kadar HSYK’nın bir kararının Yargıtay Birinci Başkanlar Kurulu’nun gündemine alındığını duymamıştım! Duyan, bilen var mı acaba?"

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ve Danıştay Başkanı Mustafa Birden’in aceleyle yaptıkları açıklamalar, kamuoyunu düşünmeye yönlendirdi. Halkın ne karar verdiğini herkes farklı tahmin yapabilir, ben kendi kararımı yazmadan olayı özetlemek istiyorum:

Sayın Gerçeker, her zamanki gibi gülümser yüzle, “Yargıtay birinci Başkanlar Kurulu’nun oybirliği ile”, “HSYK kararının hukuka uygun olduğuna” karar verdiğini açıkladı. (Radikal 18 Şubat, s.10)
Bu açıklamanın yapılmasını izleyen saatlerde Birden’in yazılı açıklaması ekranlardaydı: ”Danıştay’ın, HSYK’nın birikimli ve deneyimli yargıçlarına güveni tamdır.”

Ertesi gün, bu iki üst yargı kurumu üyelerinden oluşan heyetlerin HSYK’ya ‘destek ziyareti’ görüntülerini izledik.

Böylece, Yargıtay ve Danıştay karar organları, HSYK’nın Erzurum özel görevli savcılarını görevden alma kararlarıyla ilgili ‘yerlerini’ ve ‘düşüncelerini’ açıklamış oldular!

İki üst yargı kurulunun tutumları ve açıklamaları şöyle çözümlenebilir:
Yargıtay ve Sayıştay’ın, HSYK’nın bu kararı karşısında durumlarını görüşüp karar vermeleri gerekli ve uygundur; HSYK’nın kararı usul ve esas bakımından doğrudur; belirlenen bu ‘yer’ ve ‘düşünce’ kamuoyuna açıklanmalıdır.

Bu üç netameli konuyu irdelemek istiyorum:
Birincisi bu iki kurumun HSYK’nın bir kararı üzerine karar vermesidir. Herhalde her karar ele alınıyor değildir; olsa olsa bazı kararlar seçilip, hukuka uygunlukları inceleniyordur. HSYK’nın son kararı da, incelenmeye ve karar verilmeye değer bulunanlardandır. Eğer karar verebileceklerse, HSYK bu iki kurumun denetime girer! Bu durumda Yargıtay ve Danıştay ilişkisinin düzenlenmesi gerekmez mi? Biri ele alır diğeri umursamazsa ne olacak?

Ben şimdiye kadar HSYK’nın bir kararının Yargıtay Birinci Başkanlar Kurulu’nun gündemine alındığını duymamıştım! Duyan, bilen var mı acaba?

İkincisi, HSYK’nın kararının doğruluğu ya da yanlışlığı hakkında Yargıtay ve Danıştay’ın karar vermesidir. “Doğru” diyebilen, ‘yanlış’ da diyebilecektir! Yargıtay’ın  ‘yanlış’ dediği HSYK kararı ne olacak; yürürlüğe girecek uygulanacak mı, uygulanmayacak mı?

Üçüncü husus, HSYK’nın bir kararı hakkında, Yargıtay ve Danıştay’ın yerlerini ve görüşlerini belirledikleri kararlarını kamuoyuna ilan etme gereğini duymuş olmalarıdır. Demek ki bu iki kurum kamuoyuna bir şeyler söylemek istemektedirler; asıl amaçları, başkalarının yararına, kamuoyunu etkilemektir.

Acaba yeni siyasal kurumlar mı oluşmaktadır? Şaka bir yana, Yargıtay ve Danıştay’ın HSYK’nın kararları hakkında yerlerini ve düşüncelerini belirleme ve belirtme görevleri ve hakları yoktur. İkisi de HSYK ile görev, yetki, denetleme ilişkisi içinde değildirler.

Yapılanlar yargıyla değil, kamuoyuyla ilgilidir; açıkça amaç siyasettir! Cüppe ile siyaset birbirinden ayrılmalıdır, ayırmalıyız! 

Son olaylar, yargı organlarının görev ve ilişkilerinin yeniden düzenlenmesi zorunluluğunu kanıtlamıştır.

Tarhan Erdem / Radikal



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,962 µs