En Sıcak Konular

Aman dikkat! İnternette hızla yayılıyor

22 Şubat 2010 10:06 tsi
30 bin kişinin dolandırıldığı “Saadet zinciri Titan” benzeri uluslararası bir yapılanma internetten yayılıyor...

30 bin kişinin dolandırıldığı “Saadet zinciri Titan” benzeri uluslararası bir yapılanma internetten yayılıyor. Hong Kong merkezli QuestNet, kısa sürede zengin olmayı vaadediyorİstanbul’da ofis evleri kuran şirkete 1750 dolar ödeyerek üye olanlara, kazandırdığı her yeni üye için para verileceği söyleniyor. Polis organizasyonu takip ettiklerini belirtti.

Türkiye’de onbinlerce insanın dolandırıldığı “Saadet zinciri Titan”a benzer bir yapılanma, internet üzerinden hızla yayılıyor. Merkezi Hong Kong’da bulunan QuestNet adlı şirket, doğrudan satış (network marketing) yöntemiyle kısa yoldan zengin olmayı vaadederken, emniyet yetkilileri bir süredir sistemle ilgili şikâyetler aldıklarını ve konuyu takip ettiklerini belirtiyor.

1997’de 30 bin kişiyi kandırarak milyonlarca lira toplamayı başaran Kenan Şeranoğlu’nun pahalı spor arabalar ve partilerle renklendirdiği gösterişli hayatı cezaevinde son bulmuştu. Titan zincirine benzer, ancak bir ürün satın alınarak dahil olunan uluslararası bir yapılanma ise son birkaç yıldır internet üzerinden hızla yayılıyor. Merkezi Hong Kong’da bulunan ve 12 yıldır faaliyet gösteren Questnet şirketi doğrudan satış (network marketing) yöntemini kullanıyor. Üye olabilmek için 1750 dolar ödenerek bir tatil paketi, taklit mücevher veya sağlıklı yaşam ürünü alınıyor. Ancak şirketin internet üzerinden sattığı pahalı tatil paketleri ve taklit mücevherler gibi ürünlerinin sadece göstermelik ticari faaliyetler olduğu öne sürülüyor.

Her kazandırılan yeni üyenin katılımcıya para kazandıracağı söyleniyor. Sisteme giren üyenin, altındaki kişilerin yaptığı her üyeden pay alması şeklinde organize edilen sistem sayesinde haftalık 9 bin dolara kadar para kazanılabileceği iddia ediliyor.

Ofis evler

Şirketin Türkiye yapılanmasında Bağcılar, Esenler ve Halkalı gibi dar gelirlilerin yaşadığı semtlerde ofis evler kurduğu iddia edilirken, bu evlere davet edilen kişiler ikna edilerek sisteme sokuluyor. Olimpiyat oyunlarından, FİFA’nın düzenlediği futbol şampiyonalarına kadar pek çok prestijli organizasyona sponsor olan Questnet’in  böylece tüm dünyada saygın bir imaj oluşturmaya çalıştığı öne sürülüyor. Ancak bazı ülkelerde şirketin faaliyetlerinin yasaklandığı belirtiliyor.

‘Interpol şirketin sahibini arıyor’ iddiası

İnternetteki forumlarda birçok kişinin sisteme girmeye istekli olduğu görülürken, bazı kişiler ise QuesNet’in bir dolandırıcılıktan ibaret olduğunu savunuyor. Forumlarda Questnet’i savunanlar ile eleştirenlerin sürekli karşı karşıya geldiği görülürken, zaman zaman hararetli tartışmalar da yaşanıyor. Örneğin sistemi eleştirenler şirketin sahibi olduğu belirtilen Vijay Eswaran adlı kişinin Interpol tarafından kırmızı bültenle arandığı belirtiyor. Questnet savunucuları ise İnterpol’ün aradığı kişinin farklı birisi olduğunu söylüyor. Emniyet yetkilileri, Questnet ile ilgili zaman zaman şikâyetler aldıklarını belirtirken, organizasyonu takip ettiklerini bildirdi. Polis yetkilileri, üye olanların karşılığında bir mal satın aldığı için, organizasyonun Titan Saadet Zinciri’nden farklılığı olduğunu kaydettiler.

bugün



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,336 µs