En Sıcak Konular

Ermeni tasarısı geçerse İncirlik kapanabilir

20 Şubat 2010 21:58 tsi
Ermeni tasarısı geçerse İncirlik kapanabilir İngiliz Economist dergisi, son sayısında Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesini öngören protokollerin onay sürecinde yaşanan tartışmaları değerlendirdi.

Sürecin çökmesi halinde Amerikan Kongresi'nin 'soykırım' tasarısını onaylaması için kapının açılacağını öne süren dergi, bu durumda Ankara'nın ABD askerlerini İncirlik Hava Üssü'nden çıkartarak misillemede bulunabileceğini iddia etti.

Dergi, taraflar arasında yaşanan sorunlara, Türkiye'nin 'komşularla sıfır sorun' politikasına atıfla "Türkiye ve Ermenistan: Sıfır ilerleme" başlığıyla yayınladığı analiziyle dikkat çekti. Türk hükümetinin Ermenistan'la protokolleri imzaladığında bunun komşularıyla "sıfır problem" politikasının açık bir başarısı olarak gözüktüğünü, ancak eski husumetlerin ortadan kaldırılmasının kolay olmadığını belirtti. Makalede, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin, 1915 olaylarının 'soykırım' olarak dünya tarafından tanınmasını da içeren gerekçeli kararı onaylaması nedeniyle Türkiye'nin 'öfke krizi' geçirdiği yorumu yapıldı. Ankara'nın bu kararın geri çekilmesini istediğini belirten Economist, ancak Türkiye'nin bu konuda yalnız kaldığını iddia etti. Makalede, "Türkiye soyutlanmış gözüküyor. En önemli müttefiki ve anlaşmanın en büyük destekçisi Amerika, Ermenistan'ın tarafında. Rusya, Washington'ın da paylaştığı, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin Yukarı Karabağ ile ilişkilendirilmemesi gerektiği görüşünü savunuyor." Amerika'nın süreci yakından izlediğine de dikkat çeken Economist, "Eğer anlaşma başarısız olursa, Kongre'nin 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımasının yolu açık bırakılmış olur. Bunun sonucunda da Türkiye'deki Amerikan karşıtlığı duyguları tetiklenebilir; ki bu da Ankara'yı misilleme yapmaktan başka seçeneği olmadığı duygusunda bırakmak için yeterli güce sahip. Bir seçenek, Amerikalıları İncirlik Hava Üssü'nden kovmak olabilir."

Birçok kimsenin Türk hükümetinin ülkedeki milliyetçilerle Azeriler arasında sıkıştığını düşündüğü dile getiren dergi, protokollerin Ermenistan'da da tam anlamıyla kabul görmediğini vurguladı. Anayasa Mahkemesi'nin de gerekçeli kararı ile hükümetin Türkiye'nin sınırlarını tanımasına kızan sertlik yanlısı Ermeni milliyetçilerin kaygılarına cevap vermiş olabileceği değerlendirmesini yaptı. Türklerin ve Ermenilerin liderlerine aldırmayarak, aralarındaki dostluğu kurmaya çalıştıklarını ve bunun teselli edici olduğunun belirtildiği Economist'in makalesinde, "Türkiye'nin özel kişiye ait televizyon kanalı Su TV yeni bir Ermenice haber programına başladı ve iki ülke arasındaki iş ilişkileri, kapalı sınıra rağmen Gürcistan üzerinden her gün büyüyor." denildi.

A.A. / Cihan



Bu haber 834 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,646 µs