Bu anayasa değişecek | " /> Bu anayasa değişecek | "/>

En Sıcak Konular

Cemil Çiçek: Bu anayasa değişecek

20 Şubat 2010 18:38 tsi
Cemil Çiçek: Bu anayasa değişecek Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Biz bu Anayasa'nın önemli bir sorun teşkil ettiğine inanıyoruz” dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anıt Düğün Salonu'nda düzenlenen “Türkiye Buluşmaları” konulu toplantıya konuşmacı olarak katılan Bakan Çiçek, daha sonra Kastamonu Valisi Mustafa Kara'yı makamında ziyaret etti.

Vali Kara'dan Kastamonu'nun tanıtımı, devam eden ve planlanan projelerle ilgili brifing alan Cemil Çiçek, vilayet binasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“TEK ARZUM VE TEMENNİM HUKUKUN İŞLEMESİDİR”

Tutuklanan Başsavcı İlhan Cihaner için, Yargıtay üyelerinin bildiri yayınlamasına ilişkin soru üzerine Bakan Çiçek şunları söyledi:
“Ben ne bugün için ne de geçmişte görülmekte olan davalar için bir açıklama yapmadım. Böyle bir açıklama yapmayışımın birkaç sebebi var. Bunlardan bir tanesi hukuka olan saygımdandır. İkincisi yasalar açısından doğru olmadığından dolayıdır. Görülmekte olan davalarla ilgili fikir beyan etmek bize
düşmüyor. Şu ana kadar bu konu üzerinde, dava ile ilgili söz söyleyenlerin hiç birisinin bu dosyadan bilgisi yok. Bilgisi varsa zaten o çok vahim bir şey. Hazırlık aşamasında olan soruşturmayı savcı bilebilir. Bilmesi gerekenler bilir. Bilmediğiniz bir konuda da açıklamalar yapıldığında, bilgi kirliliğine sebebiyet verir. Ben hukukun işleyeceğine, işlemesi gerektiğine inanıyorum. Bunun başka bir yolu yoktur. Demokratik ülkelerde hukuki sorunların çözümü, hukuka saygıyla olur. Hukuka saygıyı hem vatandaş olarak bizler göstereceğiz hem de hukuku uygulayanlar gösterecek. Eğer saygı noktasında eksikliklerimiz olursa bu tartışmalar sürer gider. Bundan da kimseye bir fayda dokunmaz. Arzum temennim, hukukun işlemesidir. Kamu vicdanını da tatmin edecek bir sonuca varılmasıdır” dedi.

“50 YILDIR HALA TARTIŞTIĞIMIZ KONULAR VAR AMA SONUCA VARAMAMIŞIZ”

Sivil dikta ve yargı diktası konusundaki tartışmaları hatırlatan bir gazeteciye Çiçek, “Bu konuda yeni bir açıklama yapmak konuya yeni bir boyut getirmiyor. Bu tartışmanın bir yerde noktalanması gerekirken açıklamalar uzamasına sebebiyet verir. Eğer tartışmalarda fayda varsa hep birlikte tartışalım. Biz bir demokratik ülke olma çabası içindeki bir ülke olarak, her şeyi tartışalım. Ama nokta koymaya geldiği zaman da noktayı koyalım. Ben bakıyorum bazen 50 yıldır tartıştığımız konular var ama bir sonuca varamamışız. Belki konuşan insanlar değişiyor ama konu aynı kalıyor” karşılığını verdi.

“DEMOKRATİK AÇILIM YENİ BİR GÜNDEM KONUSU DEĞİL”

Demokratik açılım konusunda gelinen son noktayı da bir soru üzerine değerlendiren Bakan Çiçek, “Demokratik açılım yeni bir gündem konusu değil. Türkiye'nin 60 yıldır belli bir noktaya getirmeye çalıştığı bir konudur. Demokrasiyi daha iyi bir standarda getirme çabasıdır” dedi.
Zaman zaman askıya alındığı dönemler olduğunu belirten Çiçek, şunları söyledi:
“AB üyeliğini hedefleyen bir ülkeyiz. Bunun için çok ciddi adımlar attık. Çeşitli uyum yasaları çıkarttık. Bunların hepsi demokrasi ile ilgilidir. Bizim partimizin var oluş sebebi demokrasidir. Son günlerdeki tartışmalara bakarak, 'dün yoktu da bugün çıktı' diyorlar. Ama 10 tane uyum paketi hazırlandı. Altısı bizim dönemimizde dördü ise bizden önceki dönemlerde hazırlandı. En gelişmiş demokratik ülkelerde bile demokrasi talebi devam ediyor. Türkiye'nin daha kat edeceği epey mesafe var. Biz her gün bunları konuşuyoruz. En son insan hakları ile ilgili hazırladığımız tasarıyı meclise gönderdik. Ana dilde radyo televizyon yayınları için müracaatlar başladı. Sanırım sekiz, dokuz şirketin talebi var. Bunlar devam ediyor yani. Nokta konulacak bir konu değil. Bu konudaki kararlılığımız devam ediyor.”

“SABAH BAŞKA AKŞAM BAŞKA GÜNDEM OLUYOR”

Terör örgütü mensubu 34 kişinin Habur'dan ülkeye girmesiyle birlikte bugüne kadar geçen sürede demokratik açılım çalışmalarının sekteye uğradığı konusundaki tartışmalara da yanıt veren Cemil Çiçek, “Habur'daki katılımların ardından da katılımlar oldu. Terör yolu çıkmaz sokaktır. Kişiler ne kadar örgütle bağını koparırsa, hem kendi hem de ailesi için önemli bir adım atmış olur. Bu yasalar bunları teşvik etmek içindir. Katılımlar olmuştur. Olmaya devam edecektir. Bu konular konuşulmuyor diye duraksadı anlamı taşımasın” dedi. Çiçek, başka gündem maddeleri ortaya çıkınca bu konuların geride kaldığını, Türkiye gibi çok dinamik bir coğrafyada, bir gündemi bir, iki yıl sürdürmenin mümkün olmadığını söyledi. Çiçek, “Sabah başka öğleden sonra başka gündem oluyor. Gündemdeki konuları doğru bilgiye dayanarak tartışmalıyız. Benim tespitim çok bilgi kirliliği içerisinde tartışmalar yapıyoruz. O zaman da tartışma değil, birbirimizi itham etmiş oluyoruz” diye konuştu.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Anayasa değişikliği konusuna da değinen Bakan Çiçek, şöyle konuştu:
“Biz bu Anayasa'nın önemli bir sorun teşkil ettiğine inanıyoruz. 1982 şartlarına göre çıkarılan bu Anayasa'nın dengeleri farklı. Hak ve özgürlüklerin teminatı konusunda ciddi sıkıntıları olan bir Anayasa. O yüzden ne kadar erken değiştirilirse ne kadar değiştirilebilirse bu, ülke için o kadar kardır. Biz değişikliği baştan beri savunuyoruz. Zaman geldi yaptık. Ama bugün daha da ihtiyaç haline geldi. Bu Anayasa, bu Anayasa'ya göre değişecek. Herkesin bilmesi gereken bu. Kendi temennimize göre değil, bu Anayasa'ya göre değiştireceğiz. Böyle bir arayışın çabası içerisindeyiz. Bu tartıştığımız noktaların altında bu Anayasa yatıyor. Bunu görmemek mümkün değil. Dolayısıyla bu Anayasa olduğu sürece böyle faydasız tartışmalar çok yaşayacağız. Muhalefette kendilerine göre önemli gördükleri

A.A.



Bu haber 908 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,101 µs