En Sıcak Konular

Kanadoğlu: Gül siyasi iktidara destek veriyor

20 Şubat 2010 15:53 tsi
Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yargı reformunun gündeme getirilmesinin ‘siyasi iktidara destek’ niteliğinde olduğunu söyledi.

Kuşadası'nda geceyi geçiren Sabih Kanadoğlu, Aydın Barosu'nun düzenlediği toplantıya katılmadan önce gazetecilerin gündemle ilgili sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin yargıda son günlerde yaşanan gelişmeleri ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yargı reformunu gündeme getirmesi ile ilgili düşüncelerini sorması üzerine Kanadoğlu şunları söyledi:

“Yargı reformu olarak istedikleri, doğrudan siyasi iktidarın kendilerine bağımlı bir yargı yaratma çabasından doğmaktadır. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun oluşumunu siyasi iktidara bağlayan her girişim, yargının bağımsızlığına, hukukun üstünlüğüne ve hukuk devleti ilkelerine aykırı bir girişim niteliğindedir. Siyasi iktidarın böyle bir dönemde amaçlarını gerçekleştirecek bir eyleme girişmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından desteklenmesi talihsiz bir açıklama ve siyasi iktidara verilen ayrı bir destek niteliğindedir. Bu girişimin başarıya ulaşmasının olanağı yoktur. Çünkü yargı bağımsızlığını ve hukuk devletini yıpratacak her girişim, her anayasa değişikliği Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmeye mahkumdur.”

SAVCILARIN YETKİ AŞIMI
Kanadoğlu, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ile ilgili dosyanın, Erzurum Özel yetkili başsavcıları tarafından yetkileri kaldırılmadan hemen önce İstanbul'a gönderildiğini hatırlatan bir gazetecinin, “Ergenekon savcılarının Erzurum'dan gelen dosyayı yetkileri olmadığı gerekçesiyle iade etmesi gibi bir durumun ortaya çıkmasının hükümet kanadında bir rahatsızlık yaratıp yaratmayacağı” ile ilgili sorusunu da cevapladı. Kanadoğlu, “Bu soru Türkiye'nin bir hukuk devleti olmadığını açık bir şekilde ortaya koyuyor. Hukuk devletinde hükümetin kızması diye bir soru sorulamaz. İstanbul Özel Yetkili savcıları ile aynı yetkiye sahip Erzurum savcıları arasında herhangi bir fark yoktur. İstanbul Özel Yetkili savcılarının soruşturmaya bu noktadan itibaren devam etmeleri aynı biçimde yetki aşımıdır” diye konuştu.



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,667 µs