En Sıcak Konular

Washington - Tel Aviv eksenine dikkat!

20 Şubat 2010 10:43 tsi
Washington - Tel Aviv eksenine dikkat! Haberleri alt alta okuyunca çıkan tablo tesadüf mü?

Akşam'ın Ankara temsilcisi Utku Çakırözer çarşamba günü kendi köşesinde ilginç ve çok önemli bir bilgi veriyordu. Ona göre AK Parti'de İsrail ve İran konusunda çatlak var. Dostumuz Çakırözer bu söylemini iki notla kanıtlıyor. Başka hiçbir gazetede olmayan ve İsrail ile ilgili ilk not  dikkatimi çekti. Bu nota göre Türkiye'nin yeni Washington Büyükelçisi Namık Tan AKP'nin Dışilişkiler Başkanlığı'nın düzenlediği bir toplantıda konuşmuş. İsrail'in Türkiye için önemini anlatmaya çalışan Türkiye'nin eski İsrail Büyükelçisi Tan'ı dinleyenler arasında bulunan Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan Tan'ın söylediklerine dayanamayıp 'Bir süredir burada sizi dinliyorum sanki Tel Aviv'den yayın yapılıyormuş hissine kapıldım' demiş.

Aynı gün yani çarşamba günü Hürriyet İsrail ile ilgili bir haber veriyordu. Habere göre İsrail Başbakanı Netanyahu Moskova'da bulunduğu sırada Yunan Başbakanı Papandreu ile karşılaşıyor (tesadüfe bakın) ve ona 'Dikkat edin İran nükleer silah edinirse Türkiye de aynı silahlara sahip olur ' demiş.

Aynı gün bir çok gazete Dubai'de Mossad ajanlarının bir Hamas yöneticisinin öldürülmesi ile ilgili olarak detayları veriyordu. Bu detaylara göre şimdilik 17 kişi oldukları tespit edilen Mossad ajanları Fransa, İngiltere, İrlanda, Almanya ve Avusturya pasaportları ile Dubai'ye girmiş  ve bildik cinayeti İsrail'in Avrupalı dostlarının  lojistik yardım ve desteği ile işlemişti.

Dünkü Milliyet'te ise daha ilginç bir haber vardı. Azeri Azatlık gazetesini kaynak gösteren Milliyet Mossad'ın son dönemde Türkiye ile ilişkileri soğuyan Azerbeycan'a yoğun ilgi gösterdiğini ve Bakü ile her alanda işbirliği genişlettiğini yazıyor.

Bunlar Büyükelçi Tan'ın önemsediği İsrail ile ilgili 3-4 günlük kısa notlar. Çok fazla geçmişe dönmeden İsrail'in son dönem Türkiye'ye ve oradaki Türk azınlığa karşı kafa tutmaya kalkışan Sağcı-Milliyetçi Bulgar hükümeti, Kıbrıs Rum yönetimi, Gürcistan ve Kuzey Irak'taki Kürt Federe Bölgesi ile başta askeri ve istihbarat olmak üzere her alanda işbirliği yaptığını bilmeyen yok.
Yalnız yukarıdaki haberlere bakılırsa İranlı subayları bile İstanbul'dan  kaçıran İsrail her türlü yola başvurarak komşuları üzerinden Türkiye'yi kuşatmaya çalışıyor.

Eminim ki; İsrail'i ve Yahudi lobilerini önemsediğini söyleyen ve benim çok önemsediğim Sayın Tan bu bilgilerin çok daha fazlasını ve detaylarını biliyordur. O nedenle Sayın Tan Türkiye'nin ulusal çıkarları için çok daha önemli olan bu ve benzeri bilgileri  AK Parti yöneticilerine anlatmış olsaydı Sayın Arslan kızmayacaktı.

Tıpkı Amerikan Büyükelçisi James Jaffrey'ye kızan AKP, CHP ve MHP milletvekilleri gibi.
Daha bir hafta öncesinde Türkiye'nin içişlerine karışarak ordunun siyasete karışmaması gerektiğini söyleyen Jeffrey bu kez TBMM'ne talimat vermeye kalkışmıştır.

Çarşamba günkü Radikal gazetesine göre TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleri ile bir araya gelen Jeffrey, ABD Kongresi'ne sunulması beklenen Ermeni soykırım tasarısı ve Türkiye'nin İran ile ilişkileri konularında 'biraz talimat biraz da tehdit' mahiyetinde bir konuşma yapınca üyeler sert tepki göstermiş ve toplantı zamanından önce bitmiş.

Son olarak da Hürriyet'ten bir not.

Ertuğrul Özkök perşembe  günkü köşesinde çok önemli bir bilgiyi aktarıyor. Bilgi geçen cumartesi Doha'da Başbakan'ın danışmanları ile kavga eden Amerikan'nın Katar Büyükelçisi Joseph Le Baron ile ilgili. Meğer Amerikalı diplomat 12 Eylül askeri darbe  döneminde Türkiye'de görev yapmış ve ne denli 'maraza çıkaran', huysuz ve Türkiye düşmanı olduğunu kanıtlamış.

Bakalım İsrail'den gelerek Büyükelçi Jeffrey ile Le Baron'ın ülkesi ABD'ye gitmeye hazırlanan  Büyükelçi Tan oradaki Yahudi lobileri ile karşılaşınca nasıl davaranacak ve neler yapacak?
Önemli ve başarılı bir diplomat olduğunu bildiğim Sayın Tan'ın işi gerçekten zor.

Tıpkı İsrail'li bakan yardımcısı Ayalon'ın küstah davranışları nedeniyle zor anlar yaşayan başarılı diplomat Oğuz Çelikkol gibi.

Bakalım önümüzdeki dönemde Tel Aviv ve Washington'dan ne tür haberler gelecek?

Hüsnü Mahalli / Akşam



Bu haber 1,598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,789 µs