En Sıcak Konular

Başbakan devrede

0 0 0000 00:00 tsi
Başbakan devrede Suçu "işgale direnmek" olan üç Iraklı kadının idamına saatler var ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Erdoğan da devreye girdi. Başbakan Erdoğan, Maliki'yi aradı. İşte o konuşma...

Irak’ta, “ABD işgaline karşı direnip, bir Amerikan askerinin ölümünden sorumlu oldukları” gerekçesiyle idam cezasına çarptırılan üç kadını kurtarmak için Başbakan Erdoğan da son anda devreye girdi.

Irak’ta, işgale direnen Vassan Talib, Zeynep Fadhil ve Lika Muhammed adlı kadınların idam cezasının bugün (üç mart) uygulanması karara bağlanmıştı. İnfaza sadece birgün kala Başbakan Erdoğan, Iraklı meslektaşı Nuri El Maliki’yi telefonla arayarak, infazın durdurulmasını istedi.

İnfaza 1 gün kala aradı
Erdoğan, Irak Başbakanı’na uluslararası alanda kadınların “adil yargılanmadığına” ilişkin geniş bir inanış bulunduğunu, bunun da daha yeni demokrasiye geçmiş olan Irak’taki yeni hükümet açısından “ciddi bir sorun” olacağını anlattı.

31 yaşındaki Wassan Talip, 25 yaşındaki Zeynep Fadıl ve 26 yaşındaki Liqa Ömer Muhammed yargılanırken, kendilerine avukat tutma hakkı bile tanınmamıştı.

Halen Bağdat’taki El Kazimiye cezaevinde “ölümü bekleyen” üç kadın, avukatları olmadığı için de Irak yerel mahkemesinin haklarında verdiği ölüm cezasını temyize bile götürememişti. El Maliki’ye, “kadınların adil yargılanma haklarının hiçe sayılmaması gerektiğini”, tüm dünya gibi Türkiye’nin de bu konuya “büyük hassasiyetle yaklaştığını” söyleyen Erdoğan, Irak Başbakanı’ndan bu konuyla “kişisel olarak ilgilenmesini” istedi. Wassan Talip, Zeynep Fadıl ve Lika Ömer Muhammed Irak’ta ABD güçlerine karşı çeşitli bombalama eylemlerine karışmakla ve Bağdat’taki Yeşil Bölge’de bir ABD askerinin öldürülmesiyle suçlanıyorlar. Üç kadın, Irak Ceza Kanunu’nun 156. maddesindeki “halkın güvenliğine karşı eylem yapmak” suçuyla yargılanarak, haklarında idam kararı alınmıştı.

Mesaj Talabani’ye de gitti
Irak Anayasası’na göre idam cezasını durdurma yetkisi Devlet Başkanı olan Celal Talabani’de bulunuyor. Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkilerini belirleyen Irak anayasasının 73. maddesine göre, Cumhurbaşkanı’nın görevlerinden biri de, ilgili mahkemelerin verdiği idam cezalarını onaylamak. Talabani, rahatsızlığı nedeniyle halen Ürdün’de Başkent Amman’daki bir hastanede tedavi görüyor. Diplomatik kaynaklara göre önceki gün de “geçmiş olsun” dileklerini iletmek üzere Irak Cumhurbaşkanı Talabani’yi arayan Başbakan Erdoğan’ın, yine aynı konuyu gündeme getirerek kendisinden 3 Mart’ta yapılması kararlaştırılmış olan üç kadının idamını durdurmasını bu konuda yetkilerini kullanmasını istedi.

Özel temsilci gidiyor
Erdoğan’ın, Irak Başbakanı El Maliki ile görüşmesinde, 10 Mart’ta Bağdat’ta yapılacak olan Irak’a komşu ülkeler genişletilmiş toplantısı da ele alındı. BM Güvenlik konseyi’nin beş daimi üyesinin de katılacakları toplantıya Türkiye’nin büyük önem verdiğini vurgulayan Erdoğan’ın, “Türkiye, bu toplantıda yerini alacaktır. Bağdat’a, Irak özel temsilcimiz büyükelçi Oğuz Çelikkol’u gönderiyorum” dediği belirtildi. Irak’a komşu ülkeler ve BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerini “teknik düzeyde” biraraya getirecek Bağdat toplantısının ardından, bu kez “dünyanın en zengin ülkelerini” de sürece katarak, İstanbul’da bir “zirve toplantısı” yapmayı planladıklarını anlatan Erdoğan, “Gerek Bağdat toplantısının, gerekse ardından yapmayı planladığımız İstanbul zirvesinin, Irak’ın güvenliği ve istikrarını sağlamak için olumlu yönde atılmış adımlar olduğuna inanıyorum” dedi.

Vatan



Bu haber 249 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,135 µs