En Sıcak Konular

O demokrasiyi başınıza çalın!

0 0 0000 00:00 tsi
O demokrasiyi başınıza çalın! Türkiye, Suriye ve İran'ın  şiddetle karşı çıktığı "Kerkük 2007 referandumu" erteleniyor mu? Referandumu ne getirecek ve neden ertelenmeli? Kerkük Vakfı yöneticisi ve Türkmen aydını Prof. Suphi Saatçi iyibilgi için yorumluyor...

Bugün, 2007 yılında Kerkük'te yapılması hedeflenen ve Irak'ın kaderini değiştirecek referandumu başbakan Tayyip Erdoğan kısa bir süre önce "Irak'ta demokratik şartlar olgunlaşana kadar ertelenmel önerisinde bulunmuştu. Kerkük cephesinden son gelen haberler Başbakan'ın isteğini olumlar nitelikte. Peki bu  referandum neyi öngörüyor? Kerkük Türkmenleri bu referanduma nasıl bakıyor? Kerkük Vakfı yöneticisi ve Türkmen aydını Prof. Suphi Saatçi iyibilgi okurları için anlatıyor...

"Irak'ta Saddam rejiminin devrilmesinin ardından hazırlanan yeni anayasada yer alan 140. maddede Kerkük'e atıfta bulunularak, Irak'ın etnik farlılıkların fazla olduğu bölgelerinde bazı düzenlemelerin yapılması öngörülüyor" diyen Saatçi, bu düzenlemeleri şöyle sıralıyor:

1- Normalleştirme düzenlemesi:

Bu düzenlemeye göre Kerkük'te zorla göç ettirilen, etnik soykırıma uğratılan etnik gruplar, bölgeye geri döndürülecek. Yaşam şartları düzeltilecek, üzerlerindeki baskılar kaldırılacak.

2- Nüfüs sayımı:

Normalleştirmenin ardından yapılacak nüfus sayımı yapılarak bölgenin demografik özellikleri belirlenecek.

3- Referandum

Nüfus sayımının ardından yapılacak referandum ile bölgenin Irak merkezi yönetimine mi, yoksa sözde özerk Kürt Federasyonuna mı bağlanacağı karara bağlanacak!

Demokrasiyle olmazsa, zorbalıkla

140. maddeyi anlaşılır bir şekilde açıklayan Saatçi, bu maddenin normalleştirme ve nüfus sayımı gibi gereklerinin uygulanmadan, referanduma gidilmesinin istendiğini bunu büyük bir saçmalık olduğunu belirtiyor. Bu referandum sonucunda Türkmenlere yerleşim sınırı çizileceğine dikkat çeken Saatçi, "Nüfus sayımı ve normalleştirme yapılmadan referanduma gidilmesi, Barzani'nin amacını işaret ediyor. Türlü oyunlarla Kerkük'te kendi oylarını yüksek gösterecekler. Zaten bölgeye Kürt yerleştiriyorlar referandumda göz boyamak için. Öte yandan Barzani'nin geçen gün yaptığı konuşma bölgedeki antidemokratik emelleri bir kez daha açığa vurdu. Barzani verdiği demeçte "Bölgede Kürt Federasyonu isteği demokrasi ile hallolmazsa anti demokratik yöntemle istediğimizi elde ederiz" dedi.

Kürt Federasyonu'nun referandum ile özerk olması halinde, bu özerkliğin sözde bir özerklik olacağına dikkat çeken Suphi Saatçi, " Mesud Barzani liderliğindeki Kürtler, Federasyon ile kısa sürede özgür Kürdistan yoluna doğru ilerleyecekler." şeklinde konuştu.

Boykot edeceğiz

Referandum yapıldığı taktirde Türkmenler olarak referandumu boykot edeceklerinin altını çizen Saatçi, "Bu referandumu Araplar da, Suriye de, İran da, Türkiye de istemiyor. Çünkü referandumun sonunda meşrulaştırılacak Kürt yönetimi bu ülkelerin hepsine tehlike ve huzursuzluk yaratacak. Fakat ABD ile Kürtler isteklerini meşrulaştırmak adına bu referandumu kullanmak istiyor. Fakat son aldığımız haberlere göre referandumun ertelenme ihtimali yüksek. Türkmenler çok yalnız. Yalnızca Allah'a güveniyorlar. Bu sitemimizin adresi bellidir. " diyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 229 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    5,530 µs