En Sıcak Konular

Meclis Başkanı'ndan açıklama!

18 Şubat 2010 17:27 tsi
Meclis Başkanı'ndan açıklama! Meclis Başkanı Şahin: Görevi başındaki savcı azledilemez

Şahin, gazetecilerin HSYK'nın kararından sonraki tartışmalara ilişkin  sorularını yanıtladı. TBMM'nin yasama organı olduğunu, kendisinin de yasama  organının Başkanı olduğunu vurgulayan Şahin, “Burası Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu  ve duyacağı yasaların yapıldığı yer. Yasama organının Başkanı olarak bizim en  önemli beklentimiz, parlamentonun çıkarmış olduğu her alandaki yasaların,  başarıyla uygulanmasıdır. Bu yasaların lafsına ve ruhuna uygun olarak pratik  hayata yansımasıdır. Biz yasama organı olarak, yürütme organından da yargı  organında da bu Meclisin çıkarmış olduğu yasaları başarıyla uygulamalarını  bekleriz” diye konuştu.

Yasama organının başkanı olarak bir tartışma içerisine girmemeye  çalışacağını, bulunduğu makamın buna elverişli olmadığını ifade eden Mehmet Ali  Şahin, şunları kaydetti:
“Bu tartışmalarda, uygulamada bazı sorunların olması yatıyor. Uygulamaya  yansıyan bazı sorunlar bu tartışmaları getiriyor. Her şeyin yokluğuna bir süre  tahammül edebiliriz, ama adaletin yokluğuna asla tahammül edemeyiz. Türkiye'de  adaleti gerçekleştirecek olan da bağımsız yargı organlarıdır, hakimlerimiz ve  savcılarımızdır. Hakimlerimiz ve savcılarımız, yargı bağımsızlığı ve hakimlik  teminatı esaslarına göre görev yaparlar. Ve onlar görev yaparken azl edilemezler.  Dolayısıyla bu Anayasal kurala herkesin uyması gerekir. Hakim ve savcılara yine  Anayasa gereği hiçbir organ, hiçbir merci, hiçbir kişi talimat veremez, onları  yönlendiremez. Bu kurala en çok da yargı uymalıdır.”

“TARTIŞMALARDAN, ÜZÜNTÜ DUYDUM”

Meclis Başkanı olarak son tartışmalardan dolayı “üzüntü duyduğunu”  ifade eden Şahin, “Hiçbir zaman üstüne toz kondurmamamız gereken, yargı erki  olmalıdır. Herkesi sağduyulu davranmaya davet ediyorum. Açıklamalar, halkımızın  yargıya olan güvenini daha da sarsmamalıdır. Türkiye'de yargıyı daha da  güçlendirmek, hukukun üstünlüğüyle ilgili yaşadığımız bazı sıkıntıları da  aşabilmek için mutlaka bir yargı reformunu gerçekleştirmek durumundayız.  Parlamentomuza bu durumda görevler düşüyor. Bu, bugünün meselesi değil, uzun  yılların meselesi, 1982 Anayasası yürürlüğe girdiği andan beri bunlar hep  tartışılıyor. Lütfen herkes sağduyulu davransın” diye konuştu.

CEMAAT SORUŞTURMASINDAN YARGI KRİZİNE

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, cemaatlere yönelik Kasım 2007'de bir soruşturma başlattı. Başsavcı Cihaner'in iddiasına göre Temmuz 2007'de Adalet Bakanı kendisini bu soruşturmaları sona erdirmesi için tehdit etti.

Mart 2009'a gelindiğinde ise Erzurum'daki özel yetkili savcı Osman Şanal, soruşturmanın kendi alanına girdiği gerekçesiyle Cihaner'den dosyayı istedi. Haziran 2009'da krize Adalet Bakanlığı el koydu. Cihaner hakkında 15 ayrı suçlamadan soruşturma başlatıldı. 26 yıl hapsi istenen Cihaner, savunmasında "Cemaatlere yönelik soruşturması nedeniyle üzerine gelindiğini" öne sürdü.

Ekim 2009'da Çatalarmut'ta bulunan el bombası ve mühimmatların ardından Ergenekon soruşturması Erzincan'a sıçradı. Aralık 2009'da MİT şube müdürü ve iki görevli gözaltına alındı. Ocak sonuna gelindiğinde ise dönemin Erzincan Alay Komutanı olan ve halen Eskişehir Alay Komutanı olan Albay Recep Gençoğlu tutuklandı.

Önceki gün ise cemaate yönelik soruşturmasını Ergenekon örgütünden aldığı emirle yaptığı öne sürülerek Başsavcı Cihaner gözaltına alındı. Olay bu noktadan sonra yargı krizine dönüştü. Dün yani 17 Şubat'ta önce Erzurum özel yetkili savcılar görevden alındı, ardından Yargıtay bu incelemeyi hukuka bulduğunu duyurdu. Hükümetin buna tepkisi gecikmedi ve HSYK'yı yetkisini aşarak yargı darbesi yapmakla suçladı. Aynı saatlerde Ağır ceza mahkemesi, savcının tutukluluğuna yapılan itirazı reddetti. Bugün ise HSYK, Adalet Müsteşarının da katıldığı toplantıda görevden alınan özel yetkili savcıların yerine üç yeni atama yaptı.

 



Bu haber 814 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,182 µs