En Sıcak Konular

Hollanda hükümetinde Afganistan çatlağı

18 Şubat 2010 17:13 tsi
Hollanda'da koalisyon ortakları arasında Afganistan'daki askerler konusunda baş gösteren kriz büyümeye devam ediyor. İktidar ortakları, NATO'nun, Afganistan'da bulunan Hollanda askerlerinin görev sürelerinin bir yıl daha uzatılması talebi konusunda ke

Koalisyonun büyük ortağı Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDA) ile küçük ortak Hıristiyan Birlik (CU) partileri NATO'nun talebine yeşil ışık yakmasına rağmen İşçi Partisi (PvdA), askerlerin daha önce belirlenen süre bitiminde geri gelmesinde ısrar ediyor. PvdA lideri ve Başbakan Yardımcısı Wouter Bos, koalisyonun diğer iki ortağına yarın yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısına kadar bu konunun netleşmesi yönünde çağrıda bulundu. Askerlerin görev sürelerinin bir kez daha uzatılmasına kırmızı ışık yakan PvdA'nın tavrı, kamuoyunda ve medyada 'hükümet her an yıkılabilir' endişesine yol açtı. Ortaklar arasında tırmanan görüş ayrılığına geniş yer veren medya, büyük bir değişiklik olmadığı takdirde koalisyonun geleceğinin tehlikede olduğuna dikkat çekti.

Başbakan ve her üç partiden ilgili bakanların katılımıyla hafta başından bu yana toplantı üstüne toplantı yapan iktidar ortakları, bir türlü orta yolu bulamadı. Afganistan konusunda hükümet ortakları arasında iki görüş var. CDA ve CU partileri, 'uluslararası kamuoyundaki sorumluluğumuzun bir gereği olarak askerlerin görev süreleri bir yıl daha uzatılabilir' tezini savunurken, PvdA ise, seçim beyannamesinde verdiği söze atıf yaparak, 'askerlerin daha önce tespit edildiği gibi önümüzdeki ağustos ayında geri gelmesini' istiyor. Siyasi gözlemciler PvdA'nın, özellikle iki hafta sonra yapılacak yerel seçimleri de düşünerek diretmesinde geri adım atmayacağını ileri sürüyor.

Nitekim parti lideri Wouter Bos önceki gün katıldığı bir parti programında bu konudaki tutumlarının devam ettiğine dönük net mesajlar verdi. "Seçmene verdiğimiz söz gereği askerlerin geri gelmesini istiyoruz." diyen Bos, hükümetin bu konuda en geç cuma günü bir karar almasını istediklerini yineledi. Bos, daha sonra şöyle devam etti: "Bunun anlamı şu; son Hollanda askeri bu yılın sonunda geri gelmiş olmalı."

PvdA'nın bu ültimatomuna rağmen hükümetin yakın tarihte ortak bir karara varması zor gözüküyor. Bunun ipuçlarını ise Başbakan Yardımcısı Andre Rouvoet verdi. PvdA lideriyle aynı görüşte olmadığını kaydeden Rouvoet, istenildiği gibi cuma günü bir karara varmanın zor olduğunu, çünkü bu konuda yeterli ön çalışmaların yapılmadığından bahsetti. Rouvoet, daha önce anlaştıkları 1 Mart'a kadar vakitleri olduğunu hatırlattı.

Yaşanan görüş ayrılığı konusunda değerlendirmede bulunan Başbakan Jan Peter Balkenende ise İşçi Partisi'ni daha 'dikkatli' davranmaya çağırdı. Başbakan, hükümet olarak NATO'nun talebi de dâhil olmak üzere bütün seçenekleri tartıştıklarını söyledi.

PvdA'yı sadece hükümet ortağı iki parti değil, eski Genelkurmay Başkanı Dick Berlijn de eleştirdi. İşçi Partisi'nin tutumunun kendisini hayal kırıklığına uğrattığını belirten Berlijn, Radyo 1'de yaptığı açıklamada, PvdA'nın sadece parti çıkarlarına baktığını, Hollanda'nın uluslararası pozisyonunu dikkate almadığını ileri sürdü.

Hollanda'da şimdi en çok merak edilen konu, hükümet ortakları arasında baş gösteren derin görüş ayrılığının nasıl sonuçlanacağıyla ilgili. Pazartesi günü koalisyonun kuruluşunun üçüncü yılı; ama hükümetin üçüncü yılını doldurması tehlikede.

(CİHAN)



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,427 µs