En Sıcak Konular

Rusya ve Türkiye arasında 'Basitleştirilmiş Gümrük Hat'

18 Şubat 2010 17:07 tsi
Rusya ve Türkiye arasında yaşanan gümrük krizinin ardından iki ülke ticari ilişkilerine önemli bir ivme kazandırması beklenen Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) uygulaması resmen başladı.


Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in 6 Ağustos 2009'da Türkiye ziyaretinde imzalanan anlaşma çerçevesinde uygulamaya başlayan yeni proje ile Türk malları Rusya piyasalarına artık 1 günden de daha kısa bir sürede girebilecek.

Pilot olarak uygulamaya başlayan proje Moskova Vnukova Havalimanı ile İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı arasında gerçekleşecek. Önümüzdeki günlerde uygulamanın Atatürk Havalimanı, deniz ve tren seferlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi hedefleniyor.

BGH ile Türk ihracatçısına iki önemli kolaylık sağlanacak. Gönüllülük esasına göre uygulamaya dahil olan firmalar fatura kıymeti ve tarife kodunun yer alacağı Form A belgesini önceden bildirmeleri durumunda, gümrüklerde öncelik, gümrük muayenesinden muafiyet, dış ticaret işlemlerinde banka garantisini kullanma ve eksik belgelerin daha sonradan tamamlanmasına müsaade edilmesi gibi avantajlar elde edecek.

HEDEF BİR GÜNDEN DAHA KISA BİR SÜRE

İkinci uygulamada ise şirketler kıymet bildiriminde bulunmadan sadece ön bilgilerin yer aldığı Form B belgesini ileterek BGH'den yararlanabilecek. Burada da belgelerin uygunluğunun görülmesi halinde fiziki muayene yapılmayacak. Bu uygulamayı tercih eden firmalar da Rusya piyasasına bir gün gibi kısa bir sürede mallarını gönderebilecek.

BGH sistemine dahil olmayan firmalar için özel bir zorlaştırma öngörülmüyor. Mevcut uygulamaya göre Rusya piyasasına mal gönderecek şirketlerin bir hafta süre ile gümrüklerde beklemesi söz konusu. Bu şirketler, iki ülke gümrüklerinde uygulaması başlatılan ve genişletilmesi öngörülen basitleştirilmiş ya da kolaylaştırılmış gümrük işlemlerinden yararlanamayacak.

EK MALİYET VE ARACI YOK

Bir diğer önemli konuda BGH'nin ihracatçı firmaları ek maliyet getirmesi beklenmemektedir. BGH sisteminde bilgi ve veri değişimi hiç aracı olmaksızın, doğrudan gümrük idareleri arasında yapılması planlanmaktadır. BGH'de İhracatçı Birlikleri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne özel bir işlev verilmektedir. Onaylanan Form A ve Form B belgelerini İhracatçı Birlikleri Gümrük Müsteşarlığına, müsteşarlık da Rusya Federal Gümrük Servisi'ne iletecek.

BELYANİNOV: DAHA AZ MASRAF DAHA HIZLI GİRİŞ

Yeni uygulamanın başladığı törende bir konuşma yapan Federal Gümrük İdaresi Başkanı Andrey Belyaninov, hedeflerinin Türk mallarının Rusya piyasasına daha az masrafa ve daha hızlı bir şekilde girişini sağlamak olduğunu söyledi. Belyaninov konuşmasında, "Vnukova havalimanı ile başlıyoruz. Hava taşımacılığı çok daha kolay kanalize edilebiliyor. Hem Türk ticaretinin işini kolaylaştıran hem Rusya Federasyonu kanunları doğrultusunda çalışan bu tür gümrükleme uygulamasını genişletmeyi hedefliyoruz. Mayıs ayında bu projemizin neticelerini değerlendireceğiz ve şartlara göre değişiklikler yapacağız. Çünkü dünya ekonomisinde kuralların değiştiğini fark ediyoruz. Ayrıca Türkiye ile Rusya stratejik ortaklık oluşturuyor. Ve Federal Gümrük Servisi de bir devlet kurumu olarak hükümetin kendisine yüklediği misyonunun farkında." dedi.

RUSYA VE TÜRKİYE BİRBİRİNİ ANLAMAYA BAŞLADI

Türkiye ile Rusya'nın artık birbirini daha iyi anlamaya başladığını ifade eden Belyaninov, "Türkiye gümrük meslektaşlarımız arasında enformasyon akışı mevcut. Rusya ticaretinin Türkiye ticareti ile nasıl çalıştığını çok iyi biliyoruz. Ve eminim burada bu ticaretin gelişmesi için çok güzel bir ortam oluşturduk. Diğer vasıtalarla gümrükleme konusunda ise gelişmelerin bu yaz döneminde yaşanacağını umuyoruz. Bugünkü Rusya Başbakanı Yardımcısı İgor Seçin görüşmemizde bize gösterdiği hedef is daha geniş. Türkiye ve Rusya'nın birlikte entegre bir proje geliştirmesi söz konusu. Aynı teknolojiler kullanılacak. Gümrük işlemlerinin konforlu hale getirilmesi ve Türk mallarının Rusya piyasalarına akşınının kolaylaştırılması başlıca hedefimiz." değerlendirmesinde bulundu. Belyaninov çok olumlu gelişmelerin yaşandığını ve 2010 sonunda iki ülke ticaret hacminin şaşırtacak seviyeye ulaşabileceğini söyledi.

TÜRKİYE UYGULAMADAN MEMNUN

Açılış töreninde konuşma yapan T.C. Moskova Büyükelçiliği Gümrük Müşaviri Recai Şen de BGH ile hızlı gümrükleme işlemlerinin startının verildiğini, hedeflerinin bir günün daha altında 12 saat gibi bir zaman diliminde gümrük işlemlerinin tamamlanması olduğunu söyledi. Rusya'ya mal ihraç edecek firmaların ön hazlılıklarını iyi yapmaları gerektiğini ve yetkili kurumlarla iletişim içinde olmalarını isteyen Şen, "Elektronik alt yapı birlikte oluşturuldu. Testler başarı ile tamamlandı. Baz şirketler bu sistemden yararlanmaya başladı bile. Sonuçlar memnuniyet verici. Burada uygulamada güzel tasarlanmış. Malın girişi ve ambarlar fevkalade. Oluşması muhtemel sıkıntıların çözümü için de irade mevcut." değerlendirmesinde bulundu.



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,010 µs