En Sıcak Konular

Kadın istihdamında acı tablo

18 Şubat 2010 16:12 tsi
AB bölgesinde 15-64 yaş aralığındaki kadınların istihdam oranına ilişkin istatistiklere göre, Türkiye, 31 ülke arasında yüzde 25,5 ile en son sırada yer alıyor.

Okan Üniversitesi Finansal Riskleri Araştırma ve Uygulama Merkezi  (OKFRAM), TÜİK'in kasım ayı işgücü rakamlarına dayanarak gerçekleştirdiği  işgücünde cinsiyet ilişkisine ilişkin analizlerini açıkladı.

2009 yılı kasım ayı verilerine göre çalışan nüfusun yüzde 72'sini  oluşturan erkek nüfusunun yüzde 64'ü yevmiyeli veya ücretli, yüzde 52'si  hizmetler sektöründe istihdam edilirken, çalışan kesimin sadece yüzde 28'lik  kısmını oluşturan kadın nüfusunun yüzde 52'si ücretli ve yevmiyeli olarak  çalışıyor. Erkek nüfusundan farklı olarak kadınlar, tarım ve hizmetler sektöründe  neredeyse eşit dağılım gösteriyor.

Kadınların işgücüne katılımının arttığı dönemlerin ilkbahar ve yaz  aylarına geldiğini gösteren analizler, Türkiye'de kadınların mevsimsel işçi  olarak faaliyet gösterdiğine işaret ediyor.

OKFRAM'ın analizine göre, her ne kadar son dönemlerde kadının işgücüne  katılmasında bir artış gözlenmiş olsa da, bu oran gelişmiş ve diğer gelişmekte  olan ülkelere göre oldukça düşük düzeyde bulunuyor.

AB bölgesinde 15-64 yaş aralığı kadın istihdam istatistikleri  incelendiğinde; 2009 yılının üçüncü çeyreğine göre İzlanda yüzde 77,9 ile kadın  istihdamında birinci sırada yer alırken, onu yüzde 74,1 ile Norveç ve yüzde 73,7  ile Danimarka izliyor. Türkiye ise Avrupa bölgesinde yer alan 31 ülke  sıralamasında yüzde 25,5 ile en son sırada yer alıyor. TÜİK'in açıkladığı son  rakamlar da mevcut istatistiğin değişmediği görüşünü destekliyor.

Türkiye'de kadınların işgücüne katılım oranının düşüklüğünde aile  nedenleri ve iş hayatının kadına bakış açısının yanı sıra eğitim yetersizliği ve  kırsal kesimden kente göç de rol oynuyor.



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,114 µs