En Sıcak Konular

Irak. ABD'nin 'emanetçisi' kim?

18 Şubat 2010 15:33 tsi
Irak. ABD'nin 'emanetçisi' kim? Kalmak imkansız artık. Gitmek de öyle...iyibilgi Ankara

ABD Irak’tan gerçekten çekilir mi sorusu ile çekilebilir mi sorusu hayli farkı yanıtlar gerektiriyor. Evet ABD Irak’tan askerlerini çekebilir ve çekecek.

Çekilebilir mi? Hayır! Çelişki gibi görünse de, ABD’nin geride ne bırakacağı önemli. Ama bunun için önce Washingoton açısından Irak’ın ne mânaya geldiğini söylemek gerek…

Bugün Beyaz Saray için Irak “eskiye” göre daha az kıymetli? Bu politik bir tanım. Obama’nın gözünden Irak’ın siyasi değeri çok değil. Ama bu bakış Irak’ın gözden çıkarılabileceği anlamına gelmiyor.

Paradoks burada da var gibi ama, ABD’nin kendi halkına söyledikleri ile Ortadoğu’da söyledikleri arasındaki farkı “anlamak” gerekiyor.

Ama dört duvar arasında Irak dosyası masaya açıldığında; ülkenin sahip olduğu kaynaklar, bölge açısından “vaadettiği” Şii-Sünni riskler, komşuları ile ilişkiler, sınırlarının hassasiyetleri, etnik meseleler ABD’nin buradan çıkmasının imkansız olduğunu gösteriyor.

Tabii işin bir de zihinsel bölümü var. ABD’nin Irak’ı “geriye bakmadan” terk etmesi, kazandı mı yenildi mi tartışmalarını başlatabilir.

Peki bu durumda “arkaya bakmadan” Irak’tan çıkması mümkün olmayan ABD, “gözü arkada kalmadan” nasıl çekilecek? İşte bir zamandır asıl tartışma/stress bu cümlede toplanıyor.

Irak siyaseten bir dönüşüm yaşıyor ve seçimlerle birlikte dönüşüm süreci daha da hızlanacak. Ve bu da ABD’nin Ortadoğu’daki gelişmelerle olan ilişki esnekliğini belirleyecek.

Kısaca, ABD’nin Irak politikalarını öngörmek adına şunlar söylenebilir: “Saddam Sünni bir iktadarın sahibiydi ve bu denge İran’a karşı ayakta duruyordu. Şimdi Şii politik güç  de var ve ABD’den sonra Şii ağırlığın belirmesi büyük bir “şerit” anlamına gelir. ABD bunu çıkmadan çözebilicek mi?

Bu aynı zamanda iç sorun Irak’ta. Bu gruplar arasında ABD sağlıklı bir denge sağlayabildi mi?

İran’la ABD’nin arası hala kötü. Gerçi kısa vadeli gerilimleri bir kenara koyarsak uzun vadeli bir dönemde bu gerçeklik değişebilir! Mi?

Irak meselesi, Basra ülkelerine, Suudileri, Lübnan’ı etkiliyor. Irak’ın bu politik bakışları ne? Irak’ın dış politik manifestosu tam mı? Bir sonraki seçimde ne olacak? İran –Irak dengesi nasıl kurulacak?

ABD’nin Irak’a ithal ettiği bir takım önde gelen Iraklı ile bunun yürümeyeceği belli!

Esasen bu soruların hepsi bölge ülkelerin tamamının ulusal güvenliği ile de ilgili ve yakından takip ediliyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,145 µs