HSYK'ya tepki | " /> HSYK'ya tepki | "/>

En Sıcak Konular

Hukukçulardan HSYK'ya tepki

18 Şubat 2010 12:50 tsi
Hukukçulardan HSYK'ya tepki İstanbul'da bir araya gelen çok sayıda hukuk derneği, ortak bildiri yayınlayarak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun Erzurum özel yetkili savcılarının yetkilerini kaldırmasını kınadı.

Karar yargısız infazdır 
 
İstanbul'da bir araya gelen çok sayıda hukuk derneği, ortak bildiri yayınlayarak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun Erzurum özel yetkili savcılarının yetkilerini kaldırmasını kınadı. Bildiride, HSYK'nın Anayasa'yı ihlal ettiği ve yargısız infaz yaptığı belirtildi. 
 
Adalet ve Hukuk Derneği, Ak Avukatlar Derneği, Boğaziçi Avukatlar Derneği, Demokrat Hukukçular Derneği, Denge Hukuki ve Bilimsel Araştırmalar Derneği,Genç Hukukçu Siviller, Hukukçular Derneği, Hukuki Araştırmalar Derneği, Hukukun Üstünlüğü Derneği, Mizan Hukukçular Derneği, Savunma Avukatları Derneği, Uluslararası Hukukçular Birliği, Yargıda Reform Grubu, Hukuk ve Demokrasi Platformu'nun oluşturduğu "Hukuk Dernekleri Platformu", ortak açıklama yaparak HSYK'nın Erzurum özel yetkili savcılarının yetkilerini kaldırmasına tepki gösterdi.

Hukukçular adına hazırlanan ortak metni okuyan Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı emekli Başsavcı Reşat Petek, HSYK'nın kararının Anayasa ihlali olduğu ve yargısız infaz yapıldığını söyledi. Petek, "Erzurum özel yetkili Cumhuriyet savcılarının usul ve kanunlara uygun olarak yürüttükleri soruşturmada bir başsavcının tutuklanması ve 3. Ordu Komutanı'nın sorgu için davet edilmesi aşamasında, HSYK'nın savcıların yetkilerini kaldırma kararını Anayasa ihlali, bağımsız ve tarafsız olması gereken yargıya müdahale, yargısız infaz, terörle mücadele soruşturmalarını yürüten hakim ve savcılara gözdağı olarak değerlendiriyoruz. Hakimlik ve savcılık teminatı HSYK kararı ile yok edilmiştir. HSYK Kanunu 21, Hakimler ve Savcılar Kanunu 77. Maddesine göre, görevden el çektirme ancak haklarında soruşturma yapılan hakim ve savcılar hakkında uygulanabilir. HSYK ise haklarında hiçbir soruşturma olmayan Erzurum Cumhuriyet savcıları hakkında karar vermiştir. Anayasa'nın 139.maddesinde hakim ve savcıların azlolunamayacağı kabul edilerek, hakim ve savcıların denetiminin nasıl yapılacağı da 144.maddesinde açıklanmıştır. Buna göre Adalet Bakanlığının izni olmadan hakim ve savcılar hakkında soruşturma yapılamaz. Hakkında soruşturma olmayan savcılara bir disiplin işlemi olan görevden uzaklaştırma cezası verilmesi açık bir Anayasa ihlalidir." diye konuştu.

"HSYK kararı yargısız infazdır. Evrensel hukuk değerleri ile Anayasa ve kanunların teminat altına aldığı savunma hakkı çiğnenerek, savcılara ne ile suçlandıkları tebliğ edilip savunmaları alınmadan verilen karar ile yargısız infaz yapılmıştır." diyen Petek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Devlet gücü kullanılarak oluşturulan çeteler ve terör örgütü mensuplarına yasaları uygulayan hakim ve savcılara gözdağı, illegal yapılanmalara destek olma niteliği taşıyan HSYK kararını, kaynağını Anayasa'dan almayan bir devlet yetkisi kullanma işlemi olarak değerlendiriyor ve kınıyoruz. Hukukçular olarak, bir kimsenin tutuklanması veya serbest kalmasına değil, yargıya müdahale edilmesine, keyfi muamele ve kararlara karşı olduğumuzu ilan ediyoruz. Kararları yargı denetimine tabi olmayan ve idari görev ifa eden HSYK'nın, bir yargı organı gibi yargılama sürecine müdahale ederek, yasal görevlerini ifa eden savcıların yetkilerini almasını kabul etmiyoruz. HSYK kararı bir hukuk skandalıdır, Anayasa ihlal edilmiştir, HSYK savunma hakkına bile saygı göstermemiştir. HSYK masumiyet karinesini çiğneyerek savcıları peşinen suçlu ilan etmiştir."

Reşat Petek, HSYK kararı ile bir kez daha sivil bir demokratik Anayasa ve yargı reformunun bir an önce yapılması gerektiğinin ortaya çıktığını söyledi. Petek, "Hükümet'i ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni sorunu çözmeye ve bir an önce yargı reformunu gerçekleştirmeye davet ediyoruz." dedi.

cihan



Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,762 µs