En Sıcak Konular

Oyun evi

18 Şubat 2010 11:36 tsi
Oyun evi Rusya vazgeçti, Bulgarlar vazgeçti, İran Buda'ya kaldı! iyibilgi Ankara

İran üzerine günlük bazda dönen diplomatik hamlelerin hesabını tutan kaldı mı bilinmez ama, perde arkasından gelişmeler, koca koca ülkelerin bir gün önce söylediklerini bir gün sonra yut(kun)masına sebep oluyor.

Tabii bunun adı diplomasi. Biraz daha amiyane ifade etmek isterseniz de en çok pazarlık diyebilirsiniz.

Son 24 saat içindeki “denge yenilikleri”ni size aktaralım.

Rusya uzun zamandır İran’a S-300 füzeleri vermek konusunda anlaşmalar yürütüyor. Daha doğrusu anlaşmış durumda. Doğal olarak başta İsrail, ABD, AB buna karşı çıkıyorlar.

İran da Rusya’yı bu konuda sözünü tutmamakla suçluyor. Kremlin de S-300’leri bir tür denge/pazarlık kefesinde sürüncemede tutuyor. Füzelerin son gündeme geldi zaman (!); evvelsi gün İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Moskova ziyareti oldu.

Netanyahu Rusya’da, “İran’a yönelik yaptırımları lütfen destekleyin, lütfen S-300’leri vermeyin” dedi. Ama daha görüşmeler başlamadan önce Rusya resmi açıklama yaparak, “S-300’lerle ilgili sorunlar ortadan kalktı, İran’a füzeleri verebiliriz” açıklaması yaptı.

Bu mesaj açık biçimde İsrail’e ve ardından da ABD’yeydi. İsrail’e yönelikti çünkü Moskova’da İsrail’e “Gürcistan’da yaptıklarını biliyoruz, Tiflis’e silah ve destek vermekten vazgeç” denildi.

İki, Tel Aviv’in Washington’a iletmesi için de dendi ki, “bize füze vermeyin diyorsunuz, İran’ı desteklemeyin diyorsunuz, ondan sonra da gelip burnumuzun dibine Bulgaristan’a füze koyuyorsunuz. ‘Bu nedir’ diye sorduğumuzda da, dalga geçer gibi ‘İran için’ diyorsunuz.”

Rusya böyle söylüyor ama aslında o füzeler gerçekten de-en azından bu aşamada- İran için. Yani Rusya’nın İran’a destek vermemesi için.



 

Peki bu pazarlıkların sonucu ne oldu? Onu da yansıtalım. İsrail, Gürcistan konusundaki tutumunu değiştirecek mi sorusu dün Netanyahu’ya soruldu, “Rusya’ya bağlı” yanıtı alındı.

Rusya ise bugün şu açıklamayı yaptı: “Tahran’a hava savunma sistemi (S-300) teslimatı ‘teknik sorunlar’ nedeniyle ertelenmiştir”. (Gülmek istiyorsanız kendini tutmayın lütfen.)

O halde İsrail’in Gürcistan’daki “tutumunu” değiştirmesi de beklenebilir. Ancak pazarlığın ikinci bölümü ile ilgili gelişme var. Onu da belirtelim: “Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, ABD'nin füze kalkanı projesine ülkesinin katılımına dair hiçbir resmi görüşmenin yapılmadığını bildirdi.”

Düne kadar Sofya’nın füze kalkanını kabul ettiği, bunun yansımaları, Balkan, Karadeniz, Türkiye, Rusya, AB dengeleri içinde tartışılırken hiç sesi çıkmayan Sofya, “hiçbir görüşme bile yok” açıklaması yapıyor?

İşte oyun evinin kendine göre kuralları ve gelişmeleri sadece 48 saat içinde böyle yaşanıyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,903 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,044 µs