kriz büyüyor | " /> kriz büyüyor | "/>

En Sıcak Konular

Arjantin ve İngiltere arasında kriz büyüyor

18 Şubat 2010 11:00 tsi
Arjantin ve İngiltere arasında kriz büyüyor Arjantin ile İngiltere arasındaki Falkland Adaları üzerinden yaşanan gerilim tırmanıyor. Arjantin, İngiltere'nin petrol aramak istediği Falkland Adaları açıklarındaki deniz trafiğine yeni kısıtlamalar koydu.

 Arjantin hükümeti, Arjantin limanlarından Falkland adalarına giden, ya da adalara ulaşmak için Arjantin karasularından geçen her geminin önce kendilerine izin başvurusu yapması gerektiğini duyurdu. 

Arjantin İngiltere'nin Falkland Adaları'nın karasularında petrol arama çalışmaları başlatacak olmasına kızgın. Arjantin ve İngiltere, Falkland Adaları'na hakim olmak için 1982 yılında kısa bir süre savaşmış, kısa süren savaş İngiltere'nin galibiyetiyle sonuçlanmıştı. Ancak Arjantin hala Malvinas adını verdiği adalaraki İngiliz egemenliğini tanımıyor.

Savaşın 28 yıl önce yaşanmasına karşın, İngiltere ve Arjantin arasındaki ilişkiler hala bu konu nedeniyle gergin. Bu ay başında Buenos Aires yönetimi, bu yılın ilk yarısında başlaması beklenen petrol arama çalışmaları nedeniyle İngiltere'yi protesto etmişti.

Bölgedeki deniz trafiğine getirilen kısıtlamalarla ilgili duyuruyu, Arjantinli bakan Anibal Fernandez yaptı. Fernandez, kararın 'sadece Arjantin'in egemenliğini değil, bölgedeki tüm kaynakları savunmak için alındığını' söyledi.

Fernandez kısıtlamaların, sadece Arjantin'in karasularından geçen gemiler için değil, bölgede İngiliz hakimiyetindeki Güney Sandwich ve Güney Georgia adalarına giden gemiler için de geçerli olduğunu söyledi.

İngiliz Dışişleri Bakanlığı ise kararın bölgedeki deniz trafiğini etkilemeyeceğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 'Arjantin karasularındaki düzenlemeler Arjantinli yetkililerin sorunudur. Bu karar, Falkland Adaları'nın, ada yetkilileri tarafından denetlenen karasularını etkilemez.' denildi.

Açıklamada ayrıca, Arjantin ve İngiltere'nin 'önemli ortaklar' olduğu belirtildi ve Falkland Adaları'nın yer aldığı Güney Atlantik'teki sorunlar konusunda 'işbirliği yapma' taahüdünde bulunuldu.

bbc



Bu haber 963 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,616 µs