En Sıcak Konular

Altın yükselişe geçti

18 Şubat 2010 09:44 tsi
Yunanistan sorununun devam etmesi, hatta krizin diğer Avrupa ülkelerine de sıçramasından duyulan endişe yatırımcıyı, bir kez daha, güvenli liman olarak görülen altına yönlendirdi.

Geçtiğimiz Aralık başında 58,45'e kadar yükselerek yatırımcısının yüzünü güldürdükten sonra 51,80 seviyesine gerileyen 24 ayar altının fiyatı bu hafta tekrar yükselişe geçti. 24 ayar altının fitatı 54,15 TL seviyelerine, çeyrek altının fiyatı da 90 TL seviyelerine yükseldi. Uzmanlar altının gücünü korumaya devam edeceğini ve altına olan talebin kısa vadede canlı kalacağını söylüyor.

EURO, DOLAR CEPHESİ

ABD verilerinin yanı sıra IMF'nin altın satacağı açıklamasının da desteğiyle dolar euro karşısında değerlenirken, bankacılar buna paralel yükselen dolar/TL'nin gün içinde euro/doları takip edeceğini, faizde ise yatay seyir beklediklerini söylediler.

Bankacılar, hükümet ile yargı arasındaki gerginliğin henüz piyasalara yansımadığını ancak gelişmelerin yakından izleneceğini belirtiyor.

Bankalararası piyasanın dün spot kapanışında 1.5050/1.5060 lira seviyesinde olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde 1.5120/1.5180 seviyesindeydi. Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi ise 1.3580 seviyesinden işlem gördü.

ABD'de dün açıklanan veriler ile euro karşısında güçlenen doları bir de IMF'nin 191.3 ton altın satacağını açıklamasının desteklemesiyle euro/dolar paritesi 1.3559 ile son dokuz ayın en düşük seviyelerine geriledi. Öte yandan Fed FOMC toplantı notlarında üyelerin varlık satışına sıcak baktığına ilişkin açıklamaları da dolara destek verdi.

Euro/dolar paritesinde 1.3580'in önemli bir seviyeye olduğunu ve kırılması halinde 1.3530 seviyelerine kadar düşüşün devam edebileceğini söyleyen bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Paritede çok sert aşağı hareket beklemiyorum. Bunun için gerçekten kötü bir haber gelmesi gerekiyor. Euro/dolardaki hareket ile dolar/TL'de de yükseliş gördük. Dolar/TL de alıcı var ama bugün 1.5080/1.5180 bandında hareket etmesini bekliyorum. Gün içinde çok sert hareket olmayabilir ancak ABD piyasaları açıldıktan sonra hareket görebiliriz" dedi.

TAHVİL BONO

Tahvil/bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 8.78, valörlüde yüzde 8.82 seviyesinde olan 16 Kasım 2011 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 8.86/8.83 seviyesindeydi.

Tahvil-bono piyasasının bir miktar satıcılı olduğunu söyleyen bir bankacı, "Ancak çok agresif değil. İki seferdir faiz yüzde 8.75 seviyesinden dönüyor. Yurtdışında euro/doların hareketi de piyasaları biraz rahatsız ediyor. Yargı-siyaset nedeniyle oluşan gerginliğini ise piyasa gözardı etmiş gibi. Gösterge faiz tarafında yüzde 8.90/8.80 bandında hareket bekliyorum" dedi.

sabah internet



Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,059 µs