En Sıcak Konular

Psikolojik savaş uyarısı

18 Şubat 2010 09:37 tsi
Psikolojik savaş uyarısı Ama ne zamandan kalma?

Ergenekon iddiaları veya örgütüyle ilgili yargı süreci sonuna kadar götürülmedikçe Türkiye huzura kavuşamaz. Tam tersine, çalkantılar, bunalımlar ve kamplaşmalar ülkeyi de, toplumu da her gün biraz daha germeye devam eder.

Dün CHP'nin -o dönemdeki- Genel Başkanı Bülent Ecevit'in 1976 yılı bütçesiyle ilgili muhteşem konuşmasında Türkiye'yi karıştıran "Gizli el"den söz ettiğini belirtmiştik. Ve de konuşmadan bazı bölümleri aktarmıştık. Bugün de devam ediyoruz.

Çünkü Ecevit'in o tarihte yaptığı tespitlerin ve sıraladığı olguların, NATO'nun gizli örgütü "Gladio" tarafından bazı ülkelerde uygulamaya konulan "Gerilim politikası"nın bir parçası olduğu ortaya çıktı.
Ve çünkü Ecevit'in aşağıda aktaracağımız 1976'daki açıklamalarının benzerleri bugün Ergenekon iddianamelerinde yer alıyor. Söz Ecevit'in:

"Ülkücüye Notlar adı altında Ülkücü gençlere ders kitabı gibi okutulan bir kitaptan bazı paragrafları okumak istiyorum:
'İddia, tekrar, konu seçimi, düşman tespiti, istihbarat, yalan ve isimlerin değiştirilmesi propagandanın önemli kuralları arasındadır.'
'Türk milletinin mukadderatı parlamentoda değil, halkın ruhunda hazırlanmalıdır. Kitle propagandasına ağırlık verilmeli, çünkü kitle kendisine telkin edilen fikrin dışında başka bir fikri kabul edecek kabiliyette değildir.'
'Savaş, yaşamanın ve milli hayatı idame ettirmenin tek şartıdır. Zaferin bedeli kandır.'
Bunlar benim bildiğim Naziler'in düşman saydıkları devletlere karşı uyguladıkları yöntemlerdir. Bizde ise düşman hedefler kendi içimizden seçiliyor ve onlara karşı bu yöntemler kullanılmak isteniyor."

Psikolojik savaş

Ecevit konuşmasında bugün bile hayati önem taşıyan bir konuya da değiniyor. Şöyle:

"Son zamanlarda ortaya çıkan birtakım tehlikeli haberlere değinmek istiyorum: Psikolojik savaş haberleri duymaya başladık. Neymiş? Birtakım MİT görevlileri devlet kuruluşlarına gidecekler ve psikolojik savaş konuşmaları yapacaklar.

Bütün içtenliğimle bir uyarıda bulunmak istiyorum: Bir ülkede istihbarat örgütü bu gibi hizmetlerde kullanılırsa, o ülkenin de, o örgütün de başı derde girer. İstihbarat örgütünün görevi, gereken ölçüde istihbarattır ve o istihbaratı değerlendirmektir. İstihbarat için casuslar, kışkırtıcı ajanlar kullanmak zorunlu mudur; kuşkum var.

Haydi diyelim ki, bu da zorunlu, kaçınılmaz; ama bir istihbarat örgütünü yurtiçinde bir savaş aracı gibi kullanmaya kalktınız mı, başınız derde girer."

Ecevit'in o tarihi konuşmasından yaklaşık 14 ay sonra İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamaları sırasında "Gizli El"in tetiğe basmasıyla Taksim Alanı'nda katliam yaşandı. Ve CHP lideri olayı şöyle değerlendirdi: "Devlet içindeki, fakat demokratik hukuk devletinin denetimi dışındaki bazı örgütler gün yitirilmeksizin kontrol altına alınmalıdır. Kontrgerilla hareket halindedir, 1 Mayıs'ta parmağı vardır."

Ve yine o günlerde, o 1977 Mayıs'ında dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e sunduğu "Özel Harp Dairesi ve Kontrgerilla" konulu raporda şu tespitlere yer verdi: "Bu örgütte yurt savunması için gördükleri eğitimi Türkiye'deki şiddet eylemlerinde kullananların bulunabileceği güçlü olasılıktır. Bu örgütte görev almış, yönetici olarak çalışmış kimselerden bazılarının, emekliye ayrıldıktan sonra da, bilgilerini ve yetiştirdikleri elemanları, siyasal nitelikteki eylemler için kullandıklarını gösteren belirtiler vardır."

Ecevit bugün sağ olsaydı, Ergenekon iddiaları ve davası için ne derdi acaba? Ne yazık ki sonsuza kadar cevapsız bir soru olarak kalacak...

Erdal Şafak / Sabah



Bu haber 1,101 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,106 µs