bu tablodan ürktü | " /> bu tablodan ürktü | "/>

En Sıcak Konular

Birileri bu tablodan ürktü

18 Şubat 2010 09:07 tsi
Birileri bu tablodan ürktü "Şimdi yeni bir dönemin kapısına geldik bekliyoruz. Ama bu kapıdan geçince olacakları çok iyi bilenler beklemiyor"

Türkiye ne zaman şahlansa mutlaka ayağına prangalar vuruluyor. Ne zaman "işte biz gelişmiş ülkeler sınıfına yol alıyoruz" dediysek işte o zaman birileri ayaklanıyor. Şimdi bazı rakamlar vereceğim. Türkiye'nin milli gelir rakamları ama ne dolar ve TL; tamamen sabit fiyatlar. Yani rakamlar net gelir büyümemizi gösteriyor.

1. dönem: Milli gelirimiz 1970-1980 yıllarında yüzde 49 oranında büyümüş. Ve ardından darbe yaşamışız.

2. dönem: Özallı yılların damga vurduğu 1980-1990 yıllarında ise milli gelirimiz yüzde 66 oranında artmış. Ve ardından Demirel dönemi açılmıştır.

3. dönem: İşin en garibi ise 1995-1997 yılları arasında sadece üç yıllık dönemde yüzde 23,4 büyüme başarısının ardından 28 Şubat sürecinin gelmiş olmasıydı.

4. dönem: Son olarak 2001-2008 yıllarına bakıyoruz. Toplam 7 yıllık büyüme yüzde 49,6 oranına ulaşmış.

1. dönem yıllık büyüme ortalaması yüzde 4,9.

2. dönem büyüme ortalaması yüzde 6,6

3. dönem ortalama 7,8

Ve

4. dönem büyüme ortalaması yüzde 7,1

2008 sonunda milli gelirimiz 740 milyar doları aşmıştı. Ama hem doların çok düşük olması hem de milli gelirin 2009 yılında gerilemesi sonucu gerçek sonucu Mart ayının sonunda öğreneceğiz. Muhtemelen milli gelirimiz dolar bazında 650 milyar seviyelerinde gerçekleşecek.

Bu rakamlara rağmen Türkiye kişi başına yıllık 9 bin dolarlık bir gelir seviyesi yakalamış olacak. Toplam gelir ve kişi başına gelir çok önemli. Çünkü gelir ne kadar artarsa bir ülkenin kurumları o kadar demokratik işler.

Türk halkı sınıf atlamak üzeredir. Artık eski alışkanlıkların işe yaramayacağı döneme sadece adımlar kaldı. Bu çok önemli bir gelişmedir. Eğer sınıf atlarsak eski üst sınıflar da yok olacak.

Rahmetli Turgut Özal 'ortadirek' dediğinde alay konusu ediliyordu. Ama bugün ülkeyi ortadirek ayakta tutuyor.

Şimdi yeni bir dönemin kapısına geldik bekliyoruz. Ama bu kapıdan geçince olacakları çok iyi bilenler beklemiyor. Harıl harıl çalışıyorlar, ama Türkiye ileri gitsin diye değil. Onların derdi yeniden geriye gitmemiz nasıl sağlanır diye.

Sınıf atlamaya hazırlanan Türkiye'de herkesin kendisine yeni bir yol çizmesi gerekiyor. Artık 2-3 bin dolarlık toplum değiliz, değişiyoruz. Bu değişimi, sesi çok çıkan eskilere bakarak kaçırmamalıyız. Zaten onlar Özal'ı da 20 yıl sonra yeni anlamaya başladıklarını söylüyorlar. Muhtemelen bugünün tablosunu da bir yirmi-otuz yıl sonra anlayacaklar.

Büyük değişimin sancılarını yaşıyoruz. Eski kalıplaşmış, hâkimiyet kurulmuş koltuklar sallandıkça gürültü artıyor. Ayrışma yaşanıyor gibi görünse de aslında toplumsal bütünleşmeye giden yoldayız.

İşte bu tablo ürkütüyor.

İbrahim Kahveci / Yeni Şafak



Bu haber 1,094 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,241 µs