izin krizi | " /> izin krizi | "/>

En Sıcak Konular

5 saat süren izin krizi

18 Şubat 2010 08:23 tsi
5 saat süren izin krizi Poyrazköy soruşturmasının ek klasörlerinde yer alan belgelere göre tutuklanan Albay Duman'ın odasında arama yapmak isteyen sivil savcıya üs komutanları çeşitli bahanelerle engel çıkardı.

Aramaları 5 saat geciktiren komutanlar, suikast planı bulunan bir cd'nin kopyalanmasına Genelkurmay'ın müsadesi üzerine 'zoraki izin verirken' laptoplardaki bilgilerin kopyalanmasını ise engelledi.

Kaos ortamı oluşturarak darbeye zemin hazırlamak için Kafes Eylem Planı'nı yaptığı ileri sürülen Deniz Kuvvetleri'ndeki Poyrazköy yapılanmasıyla ilgili iddianamenin ekleri dün sanık avukatlarına DVD'lere aktarılarak verildi.

24 klasörlerden oluşan DVD'lerde 5'i tutuklu 17 sanıkla ilgili deliller, arama-el koyma tutanakları, ihbarlar, delil inceleme raporları, iletişim döküm kararları, resmi yazışmalar yer alıyor. 6. klasörde soruşturma kapsamında tutuklanan Albay Tayfun Duman'ın Gölcük Donanma Komutanlığı'ndaki odasında yapılan aramanın tutanağına yer verildi. Tutanağa göre, görevli subaylar engel çıkarında kriz çıktı ve arama 5 saat geç yapıldı.

TUĞAMİRAL ARAMAYA İZİN VERMEDİ

Tutanağa göre, 4 Haziran 2009 saat 7:50'de İstanbul ve Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Terörle Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler Albaylar Duman'ın odasını aramak için Gölcük Cumhuriyet savcısı Mustafa Selmançelik nezaretinde Gölcük Merkez Komutanlığı'na gitti. Komutanlıkta görevli bir albay aramanın ancak Donanma Komutanı'nın izniyle olabileceği gerekçesiyle izin vermedi. Bu sırada odaya Askeri Başsavcı, Komutanlık Adli Müşaviri ve Gölcük Üs Komutanı Tuğamiral Doğan Denizmen geldi. Denizmen, savcı ve polislere aramayla ilgili gelecek talimatı beklediğini, kendisinin bir şey yapamayacağını söyledi. Denizmen, savcının itirazına rağmen aramaya izin vermedi.

DONANMA KOMUTANIYLA GÖRÜŞTÜ

Savcı, komutanlara aramanın eş zamanlı yapıldığını, gecikme yaşanmasının aramanın ruhuna aykırı olduğunu hatırlatarak, aramada ısrar etti. Denizmen'in yine de izin vermemesi üzerine savcı Donanma Komutanı Oramiral Yiğit'le görüşerek, aramaya başlayabildi. Kriz aşıldıktan sonra Duman'ın odasında polis ve savcılar askeri yetkilerin nezaretinde aramaya başladı. Duman'a ait bazı CD'ler ile telefon rehberi ve 4 ajandaya el konuldu. Ardından polisler mini buzdolabını, altına bakmak için kaldırınca, bir CD, yere düştü. Bu sırada Harp Filosu Komutanı Tümamiral Deniz Cora, arama yapan ekiplere imaj alma, CD'lere el koyma ve askeriyeden dışarı çıkarma gibi işlemlerin yapılamayacağını söyledi.

BUZDOLABININ ALTINDA SUİKAST NOTU

Bunun üzerine soruşturmayı yürüten savcı Fikret Seçen, Genelkurmay Başkanlığı ile görüşerek gerekli izni aldı. Bu görüşme sonucu arama krizi kısmen çözüldü ve ekipler CD'lerin kopyasını aldı. Ancak laptopdaki bilgilerin kopyası alınmadı. Laptop askeri yetkililer tarafından mühürlendi. Buzdolabının altından çıkan CD'deki bilgilerde odada incelendi. CD'de 't' kalasörü içerisinde mevcut olan 'arsiv' ve 'Tayyipikimvuracak" klasörleri bulunduğu tespit edildi. CD'nin bir kopyası Duman'a verildi. Duman ise CD'nin kendisine ait olmadığını iddia etti.

DHKP/C bağlantılı 17 subay

Poyrazköy iddianamesinin ek klasörlerinde yer alan ve Ergenekon sanığı Hüseyin Vural'da ele geçirilen 1 nolu CD içerisindeki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda DHKP/C ile irtibatlı subayların şeması yer aldı. Sanık avukatlarına verilen klasörlerden 9 nolu ek klasörde yer alan belgede, Ergenekon sanığı Hüseyin Vural'da ele geçirilen 1 nolu CD'ye yer veriliyor. CD içerisindeki "Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda mezhepçi yapılanma ve DHKP/C ile irtibatlı subaylar" başlıklı 'incele' isimli klasörde yer alan şemada, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda DHKP/C ile irtibatlı olduğu iddia edilen subayların isimlerine yer veriliyor. Şemada, o dönem Deniz Harp Akademisi Komutanlığında yüzbaşı olarak görev yapan D. S. 'lider' olarak nitelendirilirken, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli 2 tuğamiral, 3 albay, 2 binbaşı, 8 yüzbaşı ile bir üsteğmen ve bir asteğmenin ismine yer veriliyor.

yenişafak



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,865 µs