En Sıcak Konular

Rus ordusu 49 yıllığına Abhazya'da

17 Şubat 2010 15:51 tsi
Rus ordusu 49 yıllığına Abhazya'da Gürcistan ve batı ülkelerinden gelen sert eleştirilere rağmen, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya lideri Sergey Bagapş, Rus ordusunun bölgede 49 yıl kalmasını sağlayacak askeri üs anlaşmasın

Anlaşmayı Rusya Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov ve Abhaz meslektaşı Mirab Kişmariya parafe etti. Anlaşmaya göre tarafların itirazları olmaması durumunda, mevcut anlaşma 15'er yıl aralıklarla otomatik olarak uzatılacak.

Rusya Eylül 2009'da imzlanan anlaşmaya göre Abhazya'nın Karadeniz kıyısında eski Sovyet askeri üssünün bulunduğu Guduatu'ya bin 700 asker yerleştirmişti. Yeni anlaşma ile Rusya bunu sürekli hale getirirken, yeni alt yapı hazırlığı yaparak asker sayısını iki katına çıkarabilecek.Yeni anlaşma Rusya'ya Abhazya'nın bağımsızlık ve güvenliğinin korunmasında destek sağlanmasının yanısıra, bölgede bulunan Rus askerlerinin uluslararası teröre karşı da mücadele etmesine izin veriyor. Moskova, Ağustos 2008'de Güney Osetya ile yaşanan savaşın ardından iki ayrılıkçı bölgenin de bağımsızlıklarını tanımıştı.

Anlaşma sonrası basına açıklamada bulunan Medvedev, bölgede aseri üssün kurulmasının ve diğer parafe edilen anlaşmaların uluslararası hukuka uygun olduğunu savundu. Medvedev, "Bu belgeler Abhazya ile işbirliğimizin geliştirilmesinin ve uluslararası yükümlülüklerimizin bir sonucu. Bağımsızlığını yeni ilan eden bir ülkeye destek sağlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

SAAKAŞVİLİ RUSYA'DA 'PERSONA NON GRATA'

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile anlaşmasının mümkün olmadığını bir kez daha ifade eden Medvedev, "Gürcistan'la eninde sonunda normal ilişkiler başlayacak. Bu kaçınılmaz. Ancak ben kişisel olarak mevcut Gürcistan Cumhurbaşkanı ile anlaşmak istemiyorum. O Rusya'da persona non grata (istenmeyen adam) ilan edilmiştir." dedi. Bagapş da yaptığı açıklamada Rusya'nın bugüne kadar verdiği sözleri yerine getirdiği için teşekkür ederek, "2008'de yaptığınız hareketin ne kadar akıllıca olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı. Bagapş 12 Aralık'da gerçekleşen seçimlerin ardından ikinci kez Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu.

Rusya ve Abhazya ayrıca, Karadeniz bölgesinde işbirliği anlaşması da imzaladı. Anlaşma, tarafların ortaklaşa bölgede kara ve hava keşifleri yapılması, yasadışı göçmenlere karşı mücadele, askeri-teknik işbirliği ve ulaşım alanında karşılıklı işbirliğini içeriyor. İki ülke ekonomik ve ticari ilişkileri de kapsayan toplam on yeni anlaşma parafe edildi. Nisan 2008'de de Abhazya'nın sınırlarının ortak korunması konusunda taraflar anlaşma imzalamıştı.



Bu haber 683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,062 µs