En Sıcak Konular

Başbakan'ın İspanya programında bir istisna gerçekleşecek

16 Şubat 2010 21:43 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı İspanya zirvesi, bu ülkenin AB Dönem Başkanlığını devralması nedeniyle oluşan yoğun gündemi nedeniyle hiçbir ikili zirve toplantısı düzenlememe yönünde aldığı kararına istisna gerçekleşecek.

Başbakanlık Basın Merkezinin internet sayfasında yapılan açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın, 22 Şubatta gerçekleştirilecek ''İkinci Türkiye-İspanya Zirvesi''ne katılacağı belirtildi.

Açıklamada, Türkiye'nin AB üyelik sürecine güçlü destek veren İspanya'nın 1 Ocak 2010'da devraldığı AB Dönem Başkanlığı sırasında yapılmakta olmasının ayrı bir önem taşıdığı ifade edilerek, zirvenin, ''İspanya'nın AB Dönem Başkanlığı'nın yoğun gündemi nedeniyle hiçbir ikili zirve toplantısı düzenlememe yönünde aldığı ilke kararına istisna teşkil ettiği, bunun memnuniyet ve takdirle karşıladığı'' kaydedildi.

Açıklamada, ''Bu husus ikili ilişkilerimizin ulaştığı mükemmel düzeyi teyit etmekte ve İspanya'nın Türk-İspanyol işbirliğinin gelişip derinleşmesine verdiği önemi göstermektedir'' denildi.

İkinci Türkiye-İspanya zirvesinin, Türkiye ve İspanya arasında her alanda yoğunluk ve derinlik kazanan ilişkilerin kurumsal bir yapıya kavuşturulması düşüncesinden hareketle Başbakan Erdoğan ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodrigues Zapatero'nun düzenli olarak her yıl hükümetler arası zirve toplantıları düzenlenmesi konusunda varmış oldukları mutabakat uyarınca yapılacağı ifade edilen açıklamada, zirvenin Madrid'de gerçekleştirileceği kaydedildi.

Açıklamada, Birinci Türkiye-İspanya zirvesinin, 4 Nisan 2009'da her iki ülkeden toplam 12 bakanın ve çok sayıda üst düzey bürokratın katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirildiği anımsatılarak, bu toplantıda, Türkiye ile İspanya arasındaki işbirliğinin çeşitli alanlarda pekiştirilmesini öngören beş anlaşma ve iki mutabakat muhtırası imzalandığı hatırlatıldı.

Birinci zirvenin, Başbakan Erdoğan ile İspanya Başbakanı Zapatero'nun eş-sunucu oldukları Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Girişimi kapsamındaki İstanbul Toplantısı'ndan bir gün önce gerçekleştirilmesiyle, ikili alanda mükemmel bir seyir izleyen Türkiye-İspanya ilişkilerinin, aynı zamanda küresel barışın temini bakımından da önem taşıdığının ortaya konduğu kaydedildi.

-9 BAKAN EŞLİK EDECEK

Açıklamada, Başbakan Erdoğan'a, Madrid zirvesinde Medeniyetler İttifakı'ndan Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Mehmet Aydın, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun eşlik etmelerinin öngörüldüğü bildirildi.

Başbakan Erdoğan'ın, zirve programı çerçevesinde, İspanya'nın önde gelen düşünce kuruluşu Nueva Economica Forum'un düzenlediği sabah kahvaltısında, önde gelen politikacılar, bürokratlar, düşünce, iş ve basın dünyası temsilcileri ve Madrid'de mukim kordiplomatik mensuplarıyla bir araya geleceği belirtilen açıklamada, Erdoğan'ın burada Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası meselelere yaklaşımına ilişkin konuşma yapacağı kaydedildi.

Açıklamada, zirve toplantısının, başbakanlar arasında ve ayrıca eş zamanlı olarak, ilgili bakanlar başkanlıklarındaki uzman heyetler arasında paralel görüşmelerle başlayacağı, ardından, iki başbakanın başkanlıklarında ilgili bakanların katılımlarıyla genel oturum düzenleneceği, basın toplantısının ardından zirvenin, katılımcıların bir araya gelecekleri bir çalışma yemeğiyle son bulacağı ifade edildi.

Zirve vesilesiyle başbakanlar ve bakanlar arasında yapılacak görüşmelerde, ''2008 yılında 225. yıl dönümü kutlanan Türkiye-İspanya ikili ilişkilerinin, bölgesel ve uluslararası alanlarda iş birliğinin daha da güçlendirilmesinin, Avrupa Birliği konularının, müzakere süreci ve bu kapsamda Türkiye'nin İspanya'nın 2010 yılının ilk yarısını kapsayan AB Dönem Başkanlığı'ndan beklentileri ile küresel ve bölgesel konuların ele alınmasının'' öngörüldüğü belirtildi.

-BAŞBAKAN ERDOĞAN'A ''KÜLTÜRLERARASI SEVİLLA NODO ÖDÜLÜ''

Açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, zirve ertesinde Sevilla NODO Vakfı tarafından bu yıl 6'ncısı verilen ''Kültürlerarası Sevilla NODO Ödülü''nü almak üzere, Sevilla'ya geçeceği belirtildi.

''Kültürlerarası diyaloğu hoşgörü ve dayanışma çerçevesinde geliştirmek suretiyle Sevilla'yı karşılıklı anlayışın hüküm sürdüğü örnek bir alana dönüştürmek; farklı din, dil ve ırklar arasında beşeri ilişkilerin geliştirilmesi sayesinde huzur ve barış içinde bir arada yaşama hedefine yönelik etkinlikler düzenlemek amacıyla 2004 yılında kurulan'' NODO Vakfının, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve Medeniyetler İttifakı Girişiminin Eşbaşkanı olarak uluslararası barış ve güvenliğin tesisine, halklar arasında dostluğun geliştirilmesine ve uluslararası sorunların giderilmesine yaptığı katkılarından ötürü Erdoğan'ı bu ödüle layık bulduğu bildirildi

Açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın, Sevilla'da ayrıca Türk mühendislerinin de çalıştığı ''A 400M Askeri Nakliye Uçağı'' tesislerini ziyaret edeceği, Cordoba'ya gerçekleştireceği ziyaretin ardından da Ankara'ya döneceği kaydedildi.

Zaman



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,704 µs