En Sıcak Konular

Faiz oranları değişmedi

16 Şubat 2010 20:52 tsi
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi. Buna göre, gecelik faiz oranları, borçlanmada yüzde 6,50, borç vermede ise yüzde 9,00 olarak uygulanacak.

Para Politikası kurulu, bugünkü toplantısında, Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdi.

Kurul'dan yapılan açıklamaya göre, gecelik faiz oranları, borçlanmada yüzde 6,50, borç vermede yüzde 9 olarak belirlendi.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 2,50, borç verme faiz oranı yüzde 12 oldu.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 8 olarak belirlendi.


ILIMLI TOPARLANMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR


Son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma sürecinin devam ettiğine dikkati çeken Kurul, iç talepte kademeli bir artış eğilimi sergilenirken dış talebe ilişkin belirsizliklerin sürmekte olduğunu ve kapasite kullanımının kriz öncesi seviyelere ulaşmasının zaman alacağının anlaşıldığını açıkladı.

Kurul, istihdam koşullarında bir miktar iyileşme gözlenmekle beraber, işsizlik oranlarının halen yüksek seviyelerde seyrettiğini, bu doğrultuda, ekonomide kaynak kullanım oranının bir müddet daha düşük düzeylerde kalacağının tahmin edildiğini kaydetti.


ŞUBAT ENFLASYONU BELİRGİN YÜKSELİŞ GÖSTERECEK


Vergi ayarlamalarının yansımaları, işlenmemiş gıda fiyat artışları ve baz etkileri nedeniyle yıllık enflasyonun Şubat ayında da belirgin bir yükseliş göstereceğine ve bir müddet hedefin üzerinde kalacağına dikkati çeken Kurul, temel enflasyon göstergelerinin de, baz etkisi nedeniyle yıl ortasına kadar sınırlı bir artış göstereceğinin, ancak yıl boyunca hedefin altında seyretmeye devam edeceğinin öngürüldüğünü bildirdi. Kurul, bu çerçevede, geçici etkiler ortadan kalktığında enflasyonun tekrar düşüş sürecine gireceğini de vurguladı.

İzlenen para politikasının desteği ile kredi piyasasında olumlu gelişmelerin sürdüğünü, bununla birlikte küresel ekonomideki sorunların henüz tam olarak giderilememiş olduğunu ve toparlanmanın gücüne ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini dikkate alan Kurul'un, faiz oranlarının uzun bir süre düşük düzeylerde tutulması gerekeceğini teyid ettiği bildirildi.

Kurul açıklamasında, enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul;un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği de vurgulandı.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti sekiz iş günü içinde yayımlanacak.
 



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,591 µs