En Sıcak Konular

Polis helikopterine havai fişek atan zanlıya 36 yıl hapis

16 Şubat 2010 19:02 tsi
İstanbul'daki IMF toplantılarını protesto amacıyla yapılan polis helikopterine havai fişek atılması olayının da bulunduğu eylemlerle ilgili soruşturma tamamlandı.

 İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta tarafından hazırlanan 21 sayfalık iddianamede 8 sanığın Maoist Komünist Parti (MKP) adlı terör örgütü ile bağlantılı oldukları iddia edildi.

İddianamede 18 Nisan 1994 tarihinden itibaren TKP-TİKKO adı altında silahlı olarak faaliyet gösteren örgütün Marksist-Leninist-Maoist ideoloji çerçevesinde İbrahim Kaypakkaya'yı kurucu lider kabul ettiği belirtildi.

İddianamede örgütün amacı, "Mevcut Anayasal düzeni kırlardan başlayarak şehirlere ve tüm ülkeye yayılacak olan silahlı halk ayaklanması yoluyla yıkıp yerine proletarya diktatörlüğünü benimseyen Marksist-Leninist-Maoist ilkelere dayalı nihai amacı komünizm olan sosyalist bir düzen kurmaktır" şeklinde anlatıldı.

Örgütün silahlı mücadeleyi esas aldığı vurgulanan iddianamede, parti disiplinine ve parti kararlarına uyan, parti kararlarını uygulayan, partinin bir organında çalışan, partinin aidatını düzenli ödeyen ve 18 yaşını dolduran herkesin partiye üye olabileceği kaydedildi. Üyelik süreci iddianamede şöyle anlatıldı: "Kişi, aday üye olarak partiye alınır. Aday üyelik 6 ay sürer. Bu süre gerekirse 6 ay daha uzatılabilir. Bu süre içerisinde denetime tabi tutulur. Son olarak Merkez Komite'nin onayı alınarak üyelik statüsüne geçer."

Örgütün hedefleri arasında, polisler, askerler, hakim ve savcılar, emniyet binaları, askeri tesisler, askeri konvoylar, adliye binaları, ticari kuruluşlar, konsolosluk binaları, siyasi parti binaları, yabancı ticari kuruluşlar, turistik tesisler, muhbir, ajan diye nitelendirilen şahıslar, gasp ve soygun amaçlı olarak işyerleri, fabrikalar, devlet yanlısı olarak tespit ettikleri köy muhtarlarının bulunduğu ifade edildi. Örgütün son dönemlerde metropollerde bankamatiklere molotofkokteyli atma, bankalara ve devlet dairelerine zaman ayarlı bombalar koyma, pankart asma şeklinde eylemler düzenledikleri de iddianamede yer aldı.

İstanbul'da örgüte yönelik yapılan çalışmalarla kırsal alana gönderilen eleman ve lojistik desteğin büyük oranda kesildiği anlatılan iddianamede, yurt genelinde yapılan başarılı operasyonlardan sonra örgütün toparlanma çalışmalarına devam ettiği kaydedildi. İddianamede, "Örgüt son dönemlerde cezalandırma türü eylemlere yönelmiş olup, Emekli Piyade Albay Aytekin İçmez, Bursa ilindeki ikametinde MKP-HKO militanlarınca düzenlenen silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir. Örgüt eylemi MKP-HKO adına 19 Eylül 2009'da '1980 dönemindeki görevleri ve devrimcilere yönelik yapmış olduğu tutumlarından dolayı MKP-HKO militanlarınca cezalandırıldığı' şeklinde üstlenmiştir" ifadelerine yer verildi.

Şüphelilerin birçok yasa dışı terör örgütü propagandası eylemine katıldığı belirtildi. Şüphelilerden Ali Haydar Ben'in 6-7 Ekim 2009 tarihlerinde IMF toplantısını ve Dünya Bankası'nı protesto etmek amacıyla Beyoğlu ve Şişli'de toplanan yasadışı gruplar içinde olduğu ve bu eylemler sırasında yüzünü maske ile kapatarak polis helikopterine havai fişek saldırısında bulunduğu anlatıldı.

20 Kasım 2009 tarihinde Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü'ne gönderilen ihbar mailinde polis helikopterine havai fişek saldırısı eylemini Ali Haydar Ben'in yaptığının anlatıldığı kaydedildi. Havacılık Şube Müdürlüğünün havai fişek ile ilgili olarak yazdığı yazıda, hava fişeğin cinsi, büyüklüğü ve patlayıcı madde özelliklerine bağlı olarak helikopterlerin uçuş hızı ve pervanenin dönüş hızı göz önüne alındığında olası temas halinde 'yabancı madde hasarı' (YA-MA-HA) etkisi yapabileceğinin anlatıldı. Havai fişeğin uçuş aerodinamiğini bozarak uçuş emniyetini tehlikeye düşürebileceği, yanıcı ve patlayıcı madde içermesi sebebiyle yakıt deposundan kaynaklı tehlike oluşturabileceği, havai fişeğin pervane hasarına, gövde hasarına, mika bölümlerin ve pencerelerin kırılmasına, içeri girmesi durumunda kokpit ve kabin içi yangına sebep olabileceği, uçuşu, uçuş personelini ve kamu güvenliğini tehlikeye düşürerek mecburi inişe varan sonuçlara neden olabileceği de kaydedildi.

Şüpheli Ali Haydar Ben'in "silahlı terör örgütü üyesi olmak, patlayıcı madde kullanmak, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokmak, örgüt propagandası yapmak" suçlarından 12 yıldan 36 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Diğer 7 şüphelinin ise "terör örgütü üyesi olmak, örgüt propagandası yapmak ve patlayıcı madde bulundurmak suçlarından 7 yıldan 33 yıla kadar değişen yıllarda hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

(CİHAN)



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,069 µs