En Sıcak Konular

Baykal söz verdi: İktidara gelince...

16 Şubat 2010 15:52 tsi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, iktidara geldiklerinde Türkiye ekonomisini temelden değiştireceklerini söyledi.

Bu formülü, ihracat ve üretimle yapacaklarını kaydeden Baykal, ülkenin en büyük projesi olan GAP'ı ise hızlandırıp kısa sürede bitirecekleri sözünü verdi.

Deniz Baykal, partisi grubuna yaptığı konuşmada iktidara yüklendi. Türkiye'nin ekonomide kötü günler yaşadığını ileri süren Baykal, "Ekonomide malum çerçeve her zamanki gibi seyrine devam ediyor. Tarımda hizmet sektöründe canlanmalara şahit olamıyoruz. Ufak tefek başarılar krizden aylar sonra çıksa da umutlandırmıyor. Sanayi üretiminde ve işsizlikteki rakamlar durumu daha kaygı verici bulduk. İşsizlikte artış ile sanayideki artış tutarlı değildir. İşsizliği ortadan kaldırmayı amaçlayan bir politika olmadı. İşsizlik artmaya devam etti. İnsanlara ekmek kapısı açan bir politika uygulanmasını Türkiye'de göremedik. İşsizliği artıran bir büyüme yaşanıyor Türkiye'de! Birileri zenginleşiyor ama birileri de yoksullukta sürünmeye devam ediyor." şeklinde konuştu.

Son yıllarda işsizlik oranında ciddi artışlar olduğunu savunan Baykal, işsizliğin, ülkenin en temel sorunu olmaya devam ettiğini söyledi. CHP Lideri, şöyle konuştu:

"Türkiye'de işsizlik oranı kasım ayında yüzde 13,1'e çıktı. Ama köylerin dışında 16,2'dir. Yaş açısından değerlendirirsek gençlerin 24,1'ni işsiz olduğunu görüyoruz. Her 10 kişiden 1,3'ü her dört gençten 1'i işsizdir. Türkiye'nin nüfusu artıyor kentleşme artıyor. Toplumun değişim oranlarında bir şey yok. Türkiye'de çalışmak isteyen insan sayısı azalıyor. 13 rakamı şöyle çıkıyor. İşgücü arzı 308 bin kişi azalmış. Bu Kasım ayında bu insanlar bizim işe ihtiyacımız yok mu dediler. Bunlar define mi buldular. Böyle bir sıra dışı zenginleşme mi var? 1 yıl içinde 233 bin kişi işini kaybetmiş. Türkiye'nin en temek konusudur. Politikanın sınanacağı ölçü işsizliktir. Ekonominin bir sürü ayağı var. Her kesim kazanacak peki çalışan ne olacak? İşsizlik ülkenin en temek konusu olmaya devam ediyor. Bizim CHP olarak temel hazırlıklarımız var. AKP zamanında işsizlik yüzde 50 düzeyinde bir yükselme gerçekleşti. AKP öncesi 10'du şimdi 14 civarlarına oturdu. Bunun altında işsizlikle mücadele yok."

"GAP HIZLANACAK"

Baykal, Türkiye'de üretime değil tüketime dayalı bir ekonomi anlayışı olduğunu savundu. Bu durumu kendilerinin değiştireceğini öne sürerek, formülünü de şöyle açıkladı:

"Derhal sanayi politikasının yanı sıra tarıma sahip çıkacak Türkiye. Hazır dövizle Türkiye'ye ithalat ile yapay zenginleşme olmaz. Sanayileşme lafı unutuldu. Sanayi de tarım gibi ekonomiye ait faaliyet gibi görünüyor. Atatürk'ler İnönü'ler bu politikayı yürüttü. Ondan sonrakiler götürdü bu politikayı. Sanayileşmede politika değişecek. İhracata üretime yöneleceğiz. Şimdi de ihracat var ama ithalata göbekten bağlı ihracat. Türkiye'nin her yerindeki sanayi merkezleri onun için şikâyetçi. Bu politika değişecek. GAP bitirilecek. İşsizlik için GAP bitirilecek. Bunlar GAP'ı yavaşlattılar. Biz GAP'ı hızlandırmayacağız. GAP'ı bitireceğiz."

(CİHAN) 



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,132 µs