En Sıcak Konular

Rus uzmandan Ergenekon yorumu

16 Şubat 2010 15:36 tsi
Rusya'nın Nezavisimaya Gazetesi'nin savunma eki Voenoe Obozrenie Yayın Yönetmeni ve aynı zamanda askeri uzman Viktor Litovkin, Türkiye'deki Ergenekon davasıyla ilgili gelişmeleri takip ettiğini söyledi. Litovki'e göre, ordu içinde bu tür gizli yapılan

Cihan Haber Ajansı'na açıklamada bulunan askeri uzman Litovkin, "Ordu içinde gizli örgüt yapılanmalarına izin verilmemesi gerekiyor. Ordu ülke topraklarını ve egemenliğini korumakla mükellef. Ordu içindeki gizli örgütler kanserli hücre gibidir. Önemli kararların alındığı zamanlarda, kanser hastası bir ordu görevini yapamaz duruma gelebilir. Suçluların cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum." dedi.

ORDU SİYASETE KARIŞMAZ

Rusya'da ordunun siyasete müdahalesi ya da etki çabasının asla mümkün olmadığına değinen Rus uzman, "Rusya'da asker çok düşük maaş alıyor. Bazen bir teğmen, metroda görevli bir temizlik işçisinden daha az ücret alabiliyor. Bu durum bile ordunun ne kadar siyasette etkisiz olduğunun işareti. Sovyetler Birliği döneminde ordunun durumu çok iyi idi. Burada sadece ekonomik durumu kast ediyorum. Yoksa Kızıl Ordu'nun siyasete bulaşması mümkün değildi." değerlendirmesinde bulundu.

STALİN DARBECİLERİ İDAM ETTİRDİ

Rusya tarihinde ordunun darbe geleneği olmadığını anlatan Viktor Litovkin, "Eski lider Jozef Stalin, İkinci Dünya Savaşı öncesinde çok sayıda Kızıl Ordu komutanını idam ettirdi ve ordu içinde "temizlik" yaptı. Bu adeta olası askeri bir darbeye karşı "aşılanma" oldu. Stalin onları askeri darbe girişimi yapmakla suçluyordu. Bizim İkinci Dünya Savaşı'nda Nazileri yenen efsanevi mareşalimiz Georgi Jukov vardı. Jukov'un saygınlığı sadece orduyu bağlardı. Onun kahramanlığı ve ünlü komutan olması siyasi iktidarı hiçbir şekilde etkilemezdi. Jukov, Savunma Bakan Yardımcısı, daha sonra bakan görevlerinde bulunmasına rağmen en üst düzey siyasi kurul Politbüro üyesi olmadı. Ama orduda büyük nüfuza sahip idi, isteseydi Moskova'ya tüm orduyu gönderir ve darbe yapardı. Ama Jukov'un aklına bu gelmezdi. Çünkü, bizim geleneğimizde askeri darbe anlayışı yok." tespitinde bulundu.

1825 yılında St.Petersburg kentinde 'Dekabristler' diye bilinen subayların askeri darbe yapmaya kalktığını hatırlatan uzman, "Ama yeni tahta geçen Çar 1.Nikolay darbeyi kanlı şekilde bastırdı.

Belki çoğu askeri darbe olayı olarak Ağustos 1991 yılı Moskova olayını örnek vermek ister. Bu darbe girişimi askeri değildi. Darbeciler arasında yer alan SSCB Savunma Bakanı Dmitri Yazov, darbenin organizatöründen ziyade bir üyesi idi. Daha sonraları kendisi, "Ben aptalmışım ki bu olaya katıldım." diye pişman olmuştu. O sıralarda ordu birliklerini Moskova sokaklarına sevk edildi. Ama burada amaç kimseyi görevden almak değil, düzen ve asayişi korumak idi. Yine Ekim 1993 yılında da Moskova'da Beyaz Ev binasını bombalanması da dönemin Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in emriyle yapıldı." bilgisini verdi.

RUSYA'DA ORDU İÇİNDE SİVİL İSTİHBARAT VAR

Türkiye'de ordunun laik sistemin koruyucusu olarak görev yaptığını, Rusya'da böyle bir yaklaşımın komik olacağını kaydeden Litovkin, "Rusya'da ordunun içinde devlete bağlı sivil istihbarat var. Bu istihbarat direkt gizli servis FSB'ye bağlı. Dolayısıyla ordu içinde gizli bir yapılanma, örgüt veya başka faaliyetler olursa FSB devreye girer. Türkiye'de ise böyle bir şey yok." şeklinde konuştu.

Ülkenin güvenliğinden sorumlu kurumun asker olmadığını, 'Güvenlik Konseyi' olduğunu ifade eden Rus uzman, askerlerin bu konseyin ve sivil yönetimin kararlarını uygulamakla görevli olduklarını söyledi. Rusya'da askerlerin Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi bile olmadığına işaret eden Litovkin, "Buraya üye olan yetkililer devletin güvenliğinden sorumlu kişiler. Kimler var burada: Devlet Başkanı, Başbakan, FSB Başkanı, Dış istihbarat Başkanı, İçişleri Bakanı, Savunma Bakanı ve diğerleri. Rusya Güvenlik Konseyi'nin bir de genişletilmiş heyeti var. Buraya da daimi üyelerin altında bulunan ikinci isimler geliyor. Genelkurmay başkanı, FSB Başkan yardımcısı ve diğer önemli kurumlardaki ikinci isimler." dedi.

TOPLUMDAKİ YOLSUZLUK ORDUYA DA YANSIYOR

Ordunun ıssız bir ada olmadığını ve toplumdan ayrı düşünülemeyeceğini kaydeden Rus uzman, "Toplumda yaşananlar orduya yansıyor. Ordunun modernleşmesi ve giderleri ile ilgili muazzam rakamlalar dönüyor. Bu paralara göz diken ordu mensupları var. Yolsuzluk pramit şeklinde. Olaylar aydınlatılmıyor. En alttan en üst rütbeli generale kadar bu çark dönüyor. Elbette sivil istihbarat ve savcılık bir kısmına ulaşıyor. Ancak bunlar devede kulak kadar." ifadelerini kullandı.

Rus ordusunda reform sürecinin başarılı olma ihtimalinin de çok düşük olduğunu ifade eden uzman şu şekilde konuştu: " Rusya'da yeni askeri doktrin açıklandı. Orada olası bir düşmanla ilgili bir şey belirtilmedi. NATO için en büyük dış tehditlerden biridir denildi. NATO'nun Doğu'ya yönelik genişletilmesi belirtildi. Eğer Kuzey İttifakı Doğu'ya yönelik genişlerse, tehdit olabilir denildi. Doğrudan ABD, Almanya veya NATO düşman, tehdit diye belirtilmedi. Çin'den bile bahsedilmedi. Oysa çok milyonlu Çin ordusu Uzakdoğu sınırımızda. Bugün Çin'le iyi ilişkilerimiz var. Yarın ne olacağını kimse bilmiyor. Eğer somut hedefler yoksa ortada, bu durumda reformların yapılması kafalarda soru işaretine yol açıyor. Rusya Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov konuyu topluma açmıyorsa ve toplum da neden reform yapıldığını anlamıyorsa kafalarda şu soru işareti kalıyor: Neden reform?"



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,235 µs