En Sıcak Konular

Bağış: Kendi gücümüzün farkındayız

16 Şubat 2010 13:25 tsi
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'ye yakışır, Avrasya'ya ülkeyi örnek haline getirebilecek bir Anayasa için bütün muhalefet partileri ile çalışmaya hazır olduklarını her defasında dile getirdiklerini, ancak Türkiye'nin çağdaşlaşmasın

Bağış, Gaziantep'teki programı kapsamında Gaziantep Valiliğini ziyaret etti. Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı tarafından karşılanan Bakan Bağış, daha sonra polis tören kıtasını selamladı ve valilik şeref defterini imzaladı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bağış, ''Anayasa değişikliği'' konusundaki soruyu yanıtlarken, henüz yeni bir süreç olmadığını, AK Parti'nin, Türkiye yakışır, Avrasya'ya ülkeyi örnek haline getirebilecek bir Anayasa için bütün muhalefet partileri ile çalışmaya hazır olduğunu her defasında dile getirdiklerini ifade etti.

Egemen Bağış, ''Ama maalesef Türkiye'nin çağdaşlaşmasını, demokratikleşmesini, şeffaflaşmasını, saygın ülke haline gelmesini ötelemek isteyenler Anayasa sürecine bir şekilde engel çıkartıyorlar. Ama Türk milletinin terazisi hiçbir zaman hata yapmamıştır, hiçbir zaman şaşmamıştır. Biz bu konudaki 'istemezük' tavırcılarını büyük milletimize havale edeceğiz'' şeklinde konuştu.

''Türkiye'nin özellikle Orta Doğu ülkeleri ile olan ilişkilerinin artırmasının AB'de nasıl karşılandığı'' sorusuna ise Bağış, AB'nin bunu son derece olumlu karşıladığını, AB komisyonunun yayımladığı ilerleme raporunda buna da yer verildiğini anımsattı.

-''BİZ KENDİ GÜCÜMÜZÜN FARKINDAYIZ''-

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, şöyle konuştu:

''AB bu ilişkileri gayet olumlu karşılıyor. Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi ile Gaziantep'e aynı uçakta geldik. Programda birlikte olacağız, ona da sorabilirsiniz. AB komisyonun yayınladığı ilerleme raporunda, 'Türkiye'nin dış politika aktif girişiminin AB'nin dış politika perspektifi ile paralel gittiği ve Türkiye'nin bu çabalarının AB ile güçlendiğini' ilan etti. Bu yüzden bakarsanız, Türkiye'nin bu yaptığı, savaşları engellemek, barışı, huzuru ve zenginliği artırmak ve perçinlemektir. Şöyle bir geriye dönüp baktığınızda, Gaziantep'in hemen yanı başında olan Suriye ile ilgili olarak 3-4 yıl önce dünyanın en büyük ülkeleri 'şeytan üçlüsünün içerisinde' tabirini kullanmışlardır.

Suriye ile ilgili olarak saldırı planlarının hazırlandığını medyadan, haberlerden okuduk. Aynı şey Irak ile ilgili olarak yaşananlara şahit olduk. Yine aynı şey İran için geçerliydi. Ama bizim kültürümüzde, kendi gelenek ve göreneklerimizde, bir söz vardır, 'eğer komşunuzun evinde yangın varsa ve o yangını söndürmezseniz, o yangın sizin yuvanızı da yakabilir' diye. İşte bu yüzden Türkiye bölgede barış için çabalamaktadır. Bakın bir zamanlar Suriye'ye 'şeytan üçlüsünün parçası' diyenler, bugün Suriye'de sefaret açtılar oraya büyükelçi gönderdiler. Diplomasiyi, ticareti, sosyal ilişkileri artırmak yoluna gittiler. Demek ki; Türkiye'nin çabaları, arabuluculuk çabaları temelli katkıları var. Türkiye bölgedeki birçok ülkeyle vizeyi kaldırınca bunun ekonomimize nasıl yansıdığı, katkıları iyi biliniyor. Umut ediyorum ki; yakın bir süre içinde Türkiye bu bölgede bütün ülkelerin huzur içinde işbirliği yaptığı ülkelerin başında gelecektir ve Türkiye bu konuda gerçekten önemli bir rol oynamıştır.

Eğer biz dünyadaki 191 ülkeden 152'sinin oyunu alarak BM Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilmişsek, yani dünyanın her 10 ülkesinden sekizi 'gel dünyanın sorunlarını çözmede bize öncülük yap' dediyse, bu durup dururken olmamıştır. Bu Türkiye'nin çabalarının neticesidir. Bugün Türkiye dünyanın en büyük 16'ncı ekonomisine sahiptir. Avrupa'nın altıncı en büyük, dördüncü en büyük iş gücüne sahiptir. Biz kendi gücümüzün farkındayız, biz gücümüzün farkına vardıkça, başkaları da bizim gücümüzün farkına varacaktır.''

Bakan Bağış, referandum ile ilgili olarak çalışmaların sürdüğünü, bu konudaki temaslar bittiğinde gerekli açıklamayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağını söyledi.

-''GAZİANTEP TÜRKİYE'NİN GURURU HALİNE GELDİ''-

Bugün bir takım açılışlar ve imza töreni için Gaziantep'te bulunduğunu hatırlatan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB fonlarını en iyi kullanan illerin başında Gaziantep'in geldiğine dikkati çekti.

Gaziantep'in Türkiye'nin gururu haline geldiğini, kentin sanayicisi ve girişimcisinin bütün dünya tarafından saygınlık gördüğünü ifade eden Bağış, ''Gaziantep her yönüyle örnek bir şehir. Hem ülkenin birlik ve beraberliğine sahip çıkmasından hem kalkınmasına, hem de AB sürecine gösterdiği katkılarından dolayı. AB fonlarından en iyi şekilde faydalanan, değerlendiren, sosyal, kültürel ve altyapı projelerini kullanan bir şehrimiz'' dedi.

Bugün şahitliğini yapacakları projenin içinde hem Gaziantep'in hem de Avrupa'nın farklı belediyeleri ile Paris Belediyesinin bulunduğunu, Avrupa'nın ve Orta Doğu'nun rol olacağı projeye başkanlık ekseninin simgelendiğini anlatan Bakan Bağış, şunları söyledi:
 
''Bu çok önemli bir proje ve imza. Biz Türkiye'nin hem doğunun hem batının ülkesi olduğunu savunagelirdik. İşte bugün buna şahitlik yapacağımız proje ile perçinlemiş olacağız. Türkiye bölgesinin parlayan yıldızıdır. Türkiye bugün barış için merkez haline gelmiştir. Bosna Hersek-Sırbistan, Rusya-Gürcistan, Pakistan-Afganistan, Irak-Suriye, Filistin-İsrail ve Suriye üçgeni arasında hatta ABD-İran arasında arabuluculuk yapan tek ülke Türkiye'dir. Başbakanımız Katar'dan döndü, Dışişleri Bakanımız İran'daydı. Hepimiz farklı yerlerde projeleri gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Türkiye'yi barışın, enerjinin, huzurun merkezi haline getirmeye çalışıyoruz. İşte bunu asırlardır yaşamış yerleşim yerlerinden biri Gaziantep'dir. AB sürecinde Gaziantep çok önemli bir görevi ifa ediyor. Valilik koordinasyonunda görevlendirilen vali yardımcımız, Gaziantep halkını AB konusunda bilgilendirecek. Odalar, STK'ler, üniversiteler, bu konuda daha iyi bilgilendirilecek. AB Danışma Kurulu oluşturulacak. İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi ile bütün valiliklerde AB konusunda çok ciddi atılımlar olacak.''
 
aa



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,295 µs