En Sıcak Konular

Türk, 'hakim savcı pazarlığı'nı yalanladı

16 Şubat 2010 11:30 tsi
Dicle'nin 'Hakim ve savcılar ayarlandı' iddiası ve CHP'nin tepkisiyle tekrar gündeme gelen Habur öncesi Atalay-Türk buluşmasının içeriğine Ahmet Türk açıklık getirdi. Türk, hakim ve savcı ayarlama pazarlığını yalanladı.

Mahmur Kampı ve Kandil'den Türkiye'ye Habur'dan giriş yapan ilk grubun sınırda salıverilmesi tartışması, eski DEP milletvekili Hatip Dicle'nin idialarıyla güncellendi. KCK operasyonları çerçevesinde tutuklanan Dicle'nin Diyarbakır'daki duruşmada söylediği 'PKK'lıların serbest bırakılması konusunda Ahmet Türk ile Bakan Beşir Atalay anlaştı; yaptıkları görüşmede Atalay, 'Hakimler ve savcılar ayarlandı' bilgisini verdi' sözleri, İçişleri Bakanlığı ve Ahmet Türk'ten yazılı açıklama ile 'duble' yalanlandı.

Kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk, AKŞAM'a o kritik görüşmenin içeriği konusunda şu detayları verdi:

AOÇ'DE BULUŞTUK: Sayın Bakan aradığında ben bir düğündeydim. Telefon gelince düğünden ayrıldım. Bakan Atalay'la Tarım Bakanı Mehdi Eker'in Atatürk Orman Çiftliği'ndeki makam odasında buluştuk.

İLK ADIM HASSASİYETİ: Görüşmenin temel konusu PKK'lı bir grubun Türkiye'ye giriş yapacak olmasıydı. Ben Sayın Bakan'a, 'Bu bir ilk adımdır. Bunun, kalıcı bir barış süreci olmasını, başarıya ulaşmasını istiyoruz. Bu sürecin sağlıklı işlemesi için lütfen hassasiyet gösterin' dedim. 'Bu çerçevede sizlere de bizlere de görev düşüyor' diye ekledim.

KAMUOYU BEKLENTİSİ VARDI: Ekim ayındaki o konjonktürü hatırlayın. Açılım konusunda çok olumlu bir hava vardı. Kamuoyu vicdanında da grubun bırakılacağına yönelik bir beklenti oluşmuştu.

ATALAY, 'FIRSAT KAÇMASIN' DEDİ: Sayın Bakan da 'Biz bu konuda samimi ve kararlıyız. Bu önemli ve tarihi fırsattır. Bu fırsat kaçmamalıdır. Bunun için de herkes elinden ne geliyorsa yapmalıdır. Biz de bir çözüme varmak istiyoruz' dedi. 'Tabii ki bu süreçte herkes hassas davranmalı, süreci olumsuz etkileyebilecek davranışlardan kaçınmalıdır' diyerek beklentisini ortaya koydu.

HAKİM-SAVCI KONUŞMADIK: Aramızda bir hakim-savcı konuşması veya pazarlığı geçmemiştir. Zaten nasıl geçsin ki? Biz de Sayın Bakanla paylaştığımız bu hassasiyetin gereğini yapmaya çalıştık.

DİCLE'Yİ ANLAMAYA ÇALIŞIYORUM: Hatip Dicle'nin mahkemede niçin böyle konuştuğunu bilmiyorum. Diyarbakır'daki avukatlarını arayıp tam olarak ne dediğini öğrenmeye çalışıyorum. CHP de buradan siyaseten ne yapmak istiyor anlamıyorum.

Tanık Sakık doğruladı

ATALAY ile Ahmet Türk arasında 17 Ekim'de gerçekleşen görüşmeye, Tarım Bakanı Mehdi Eker ile birlikte tanıklık eden BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, şunları söyledi: 'Hatip Dicle'nin açıklamaları ile yeniden gündeme gelen AOÇ buluşmasında yaşananların içeriğini, Sayın Ahmet Türk zaten açıkladı. Ekleyeceğim başka bir husus yok. Sayın Türk'ün açıklamalarına aynen katılıyorum.'

Gensoru yarın

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkındaki gensoru önergesini 17 Şubat Çarşamba günü vereceklerini bildirdi. 'Silopi'de bir ayar verilmiş, bir ayar yapılmıştır' diyen Okay, Meclis'te düzenlediği basınla sohbet toplantısında şunları söyledi: 'PKK'yı aklamaya çalışan bir iktidarın İçişleri Bakanı o koltukta oturamaz. Bakan istifa etmelidir. Bakan Atalay ile Ahmet Türk'ün görüşmesi 23 Ekim'de kamuoyuna yansıdı. Bu suçüstü hali, mutabakat görüşmesiydi. Başbakan da durumunu gözden geçirmelidir.'

Yargının moralini bozmayalım

HÜKÜMET Sözcüsü Cemil Çiçek, CHP'nin vereceğini duyurduğu gensoru önergesiyle ilgili, 'Hukuken sorunlu birisinin, sorunlu açıklamaları üzerinden bu türlü beyanlar gündeme getirilecekse, bu gensoru önergesinin ciddiyetiyle bağdaşmaz' dedi. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Çiçek, şöyle konuştu: 'O olay olalı 4 ay oldu. Olay sıcaklığını sürdürürken bu tür önergeler verilir. Türkiye'nin hakimleri ve savcıları canını dişine takarak görev yapıyorlar. Özellikle bu türlü bölgelerde... Bunların moralini bozacak, zan altında bırakacak değerlendirmeler fevkalade yanlış olur. Hele bu değerlendirmelerin temelinde hukuken sorunlu ve sorumsuz birinin beyanı söz konusu olacaksa...'

Gizli görüşme yok Bakan'ın makamı!

KANDİL'DEN gelen 8 PKK'lının da aralarında yer aldığı 34 kişilik grubun, 19 Ekim'de Habur'dan Türkiye'ye giriş yapmasından iki gün önce, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile dönemin DTP Genel Başkanı Ahmet Türk arasında gerçekleşen görüşme, altı gün sonra basına yansımıştı. Buluşmanın medyaya sızmasının ardından 23 Ekim Cuma günü gazetecilerin karşısına çıkan Atalay, görüşmeyi doğruladı. Görüşmenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bilgisi dahilinde gerçekleştiğini, 'buluştukları yerin de gizli bir yer olmadığını, Bakan Eker'in makam odası olduğunu' belirtti.

Yaklaşık iki saat süren görüşmede Ahmet Türk'e DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Bakan Atalay'a ise Tarım Bakanı Mehdi Eker'in eşlik ettiği ortaya çıktı. Atalay, görüşmenin içeriğini açıklarken, 'Bu şovları yapmayın, provokasyonları yapmayın. Süreci tıkarsınız, sürece zarar verirsiniz diye kendilerini uyardık. Ahmet Türk de bu konuda çaba sarf etti ama önleyemedi. Biz karanlık işler içinde değiliz' demişti.

Dicle'ye soruşturma

DİYARBAKIR Başsavcılığı, Habur'dan giren grup için 'hakim ve savcıların ayarlandığı' iddiasını ortaya atan kapatılan DEP'in eski Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle hakkında, 'adliyenin manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif' suçlamasıyla TCK'nın 301. maddesi uyarınca soruşturma başlattı. Başsavcı Durdu Kavak, 'Kesinlikle böyle bir şey olmamıştır. Olsa Habur'a gidilmezdi. Bu açıklamaların amacı, yargının siyasalaştığı izlenimini vermektir' dedi.

Akşam

 



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,168 µs