En Sıcak Konular

Yunanistan piyasaları korkutuyor

16 Şubat 2010 10:55 tsi
Euro bölgesi devletleri Yunanistan'a yardım konusunda çekingen davranıyorlar...

Euro bölgesi devletleri Yunanistan'dan ihtiyaç olması halinde Mart ortasına kadar bütçe açığını azaltıcı yeni tedbirler almasını istedi. Ancak devletler, borçlanma piyasalarında durumun kontrolden çıkması halinde Yunanistan'a yardım edilmesi konusunda geçen haftaki sözleri hakkında yeni bir açıklamada bulunmadı.

Toplantıdan Yunanistan'ın borç sorunlarının kısa sürede çözüleceği yönünde piyasalara güven verici bir açıklama gelmemesinin ardından euro, dolar karşısında değer kazanmasına rağmen son dokuz ayın en düşük seviyelerine yakın seyretti.

Sumitomo Trust & Banking piyasa stratejisti Ayako Sera, "Euro şu anda dinlenme fırsatı bulmuş gibi görünüyor ancak hala Yunanistan'dan daha fazla olumsuz haber gelebileceğine yönelik endişeler devam ediyor" dedi.

Bankalararası piyasanın dün spot kapanışında 1.5140/1.5160 lira seviyesinde olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde 1.5110/1.5140 seviyesindeydi. Şubat ayında en son 20 Mayıs 2009'da görülen 1.3622 seviyesine kadar gerileyen euro/dolar paritesi ise aynı saat itibariyle 1.3641 seviyesinden işlem gördü.

Avrupa Maliye bakanlarının toplantısından nasıl bir sonuç çıkacağı ve piyasaları ne kadar tatmin edeceğinin önemli olduğunu söyleyen bir bankanın döviz masası işlemcisi, bu gelişmelerin euro/dolar ve dolar/TL'nin yönünde etkili olacağını belirtti.

İMKB YÜKSELİŞLE AÇILDI

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dün kapanışa göre 403,62 puan artarak 51.738,04 puan seviyesinde açıldı.

Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 0,79 oranında değer kazandı.

İZLENECEK VERİLER

Öte yandan yurtdışında Almanya ZEW Endeksi, ABD'de NY Fed imalat endeksi, swap harici sermaye dengesi ve toplam sermaye dengesi verileri açılanacak.

Yurtiçinde ise Ocak ayı tüketici güven endeksi ve Ocak ayı bütçe sonuçları açıklanacak. Piyasaların asıl takip edeceği ise Hazine ihaleleri olacak. Ayrıca TCMB TSİ 1900'da, Para Politikası Kurulu toplantısının sonucunu açıklayacak.

Hazine bugün 16 Kasım 2011 itfalı gösterge tahvili ve 4 Ocak 2017 itfa tarihli 3 ayda bir kupon ödemeli TL cinsi değişken faizli tahvili yeniden ihraç edecek.

Hazine'nin bugünkü ihalelerine talebin yüksek olacağını söyleyen bir bankanın tahvil-bono masası işlemcisi, "Yurtdışında hafif toparlanma var. İhalede talep olur ama arz fazla olmayacaktır. Hazine'nin satacağı fazla birşey kalmadı. Piyasaları olumsuz etkileyeceğini sanmıyorum. PPK toplantısında ise faizleri değiştirmesini ya da farklı bir sinyal vermesini beklemiyoruz. Gösterge faiz bugün yüzde 8.90-8.70 bandında hafif aşağı yönlü bir seyir izleyebilir" dedi.

Tahvil/bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 8.82, valörlüde yüzde 8.80 seviyesinde olan 16 Kasım 2011 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 8.86/8.76 seviyesindeydi.

habeturk



Bu haber 472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,065 µs