En Sıcak Konular

Picasso İstanbul’da

16 Şubat 2010 10:48 tsi
Ünlü ressam Picasso’nun en önemli sanatsal miraslarından olan Suite Vollard adlı 100 adet gravür ilk kez ve bir bütün olarak Türkiye’de sergileniyor. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’ndeki serginin açılışı dün İspanya Prensesi Elena

İspanyol ressam Pablo Picasso’ya dönemin sanat simsarlarından Ambroise Vollard tarafından sipariş edilen 100 gravürden oluşan “Picasso-Suite Vollard” gravürler sergisi, dün İspanya Prensesi Elena De Borbon’un da katılımıyla Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nde açıldı.

Picasso’nun paha biçilemeyen gravürleri 16 Şubat-18 Nisan tarihleri arasında sergilenecek. Picasso’nun en önemli sanat miraslarından biri olarak bilinen Suite Vollard adlı gravür sergisinin ilk kez ve bir bütün olarak Türkiye’de sergileniyor.

Dünyada 5 set var

Picasso’nun arkadaşı, dönemin efsanevi sanat simsarı ve yayıncı Ambroise Vollard’ın siparişi üzerine 1930-1937 yılları arasında 100 adet gravür’den dünyada 5 set bulunuyor. Ancak hiçbir koleksiyonda 100 eser bir arada bulunmuyor. Picasso’nun baskılarından sonra derin çizikler attığı plakalar ise bugün Picasso Müzesi ve Mapfre Foundacion tarafından saklanıyor. SVİKV Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, “Dünyada takım halinde sadece beş adet bulunan, Fundacion Mapfre’nin 2008’de eksiksiz olarak satın alıp koleksiyonuna kattığı eserlerde, Picasso’nun aşkları, model ve heykeltraş, çıplaklık, portre ve farklı mitolojik temalar ortaya çıkıyor. Picasso’nun en iyi ürünleri arasında yer alan gravürlerlerde düzen ve şiddet, klasizm ve biçimbozum, dinginlik ve kaos arasında gidip gelen Picasso’nun tüm etkilenmeleri, büyüklük sınırları ve derin Akdeniz kültürü görülebilir” dedi.

‘6 ay karanlıkta dinlenecekler’

Açılışa katılan Fundacion Mapfre Direktörü Pablo Jimenez Burillo, koleksiyonun 20. yüzyılın en önemli sanat koleksiyonlarından biri olduğunu belirtirken bu sergiyi İstanbullularla buluşturmaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. Burillo, “Bu eserleri korumak çok önemli. Kağıt materyalin kullanıldığı bu eserleri biz bile istediğimizde göremiyoruz. Her eserin ışığa maruz kaldığı bir güne karşılık üç gün tamamen karanlık bir ortamda dinlenmesi gerekiyor. Bu gravürler İstanbul’daki serginin ardından en az 6 ay boyunca karanlık bir yerde dinlendirilecek” dedi.

PRENSES İSTANBUL’A HAYRAN KALDI

İspanya Prensesi Elena De Borbon, sergiyi Pera Müzesi Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, Fundacion Mapfre Direktörü Pablo Jimenez Burillo, İnstituto Cervantes Direktörü Carmen Caffarel ile Picasso uzmanı Werner Spies’ın rehberliğinde gezdi.

Serginin İstanbullularla buluşmasından memnuniyet duyduğunu belirten Prenses Elena’nın, Sultanahmet Camisi ile diğer tarihi mekanları ziyaret ettiği ve çok etkilendiği öğrenildi.



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,546 µs