En Sıcak Konular

Yeni Silah Kanunu Tasarısı tedirgin etti

16 Şubat 2010 10:46 tsi
TBMM'deki Silah Kanunu Tasarısı'nda öngörülen birçok değişiklik, silah almayı kolaylaştırabileceği gerekçesiyle tepki çekiyor. Yeni yasaya göre silah alabilmek için tek bir doktor raporu dahi yeterli oluyor.

TBMM İçişleri Alt Komisyonu’nda görüşmeleri süren Silah Kanunu Tasarısı’nda öngörülen birçok değişiklik, silah almayı kolaylaştırması nedeniyle büyük tepki çekiyor. Özellikle tasarıdaki “silah ruhsatı almak için tam teşekküllü devlet hastanesinden heyet raporu şartı” yerine “tek bir hekimin vereceği raporun yeterli görülebilmesi” ve “6 aylık geçici ruhsat verilmesi”ne olanak sağlayan maddelere ciddi itirazlar var.

Heyet raporuna gerek yok

Bireysel silahsızlanmaya karşı Türkiye’deki en önemli kampanyaların yürütücüsü olan Umut Vakfı, tasarının kendilerini umutsuzluğa sevk ettiğini bildirdi. CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek ise “Ruhsat almayı kolaylaştıran düzenlemeyle ülke bir bakıma Teksas’a döner. Herkes kendi adaletini kendisi sağlamaya kalkar” diye tepki gösterdi.

TBMM İçişleri Alt Komisyonu’nda 4 Ağustos 2009’dan beri görüşmeleri süren tasarı, silah ruhsatı alımını kolaylaştıran bazı yeni düzenlemeler içeriyor.

Tasarıdaki önemli maddelerle mevcut yasalar ve Umut Vakfı’nın önerileri şöyle:

- Meclis’te görüşülen tasarıdaki en önemli değişiklik silah ruhsatı için istenen doktor raporuyla ilgili. Mevcut Silah Kanunu kapsamındaki “Ateşli silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Yönetmelik”in 15. maddesine göre, silah ruhsatı almak isteyenlerin “nörolojik”, “psikolojik” ve “fiziki” rahatsızlığı olup olmadığına dair doktor raporu alması gerekiyor. Tam teşekküllü devlet hastanesinden alınan bu raporu 6 kişilik heyet hazırlıyor.

- Silah Kanunu Tasarısı’nın 7. maddesinde ise, heyet raporu şartı ortadan kaldırılarak “Silah ruhsatı talebinde bulunan kişinin sağlık şartlarının elverişli olup olmadığı bir hekim raporuyla tespit edilir. Ancak hekim kişi hakkında belirli alanda uzman hekim veya heyet tarafından rapor düzenlenmesini isteyebilir” ifadesi yer alıyor.

- Umut Vakfı: Bu madde mevcut uygulamadan geriye gidiştir. Suistimale açıktır. Hekimleri baskı altına alabilir. Bu nedenle hekim raporu değil heyet raponu mutlaka istenmelidir.

- Mevcut yasada “geçici ruhsat” uygulaması yok.

- Tasarıda “Silah edinimi ve ruhsata ilişkin esaslar” başlığı altındaki 7. maddenin 2. fırkasında “Birinci kategori maddesine giren (tabanca vs) silahlarla ilgili olarak silah ruhsatı talebinde bulunan kişiye 6 ay süreyle geçerli olmak üzere silah edinme izni verilir” ifadesi yer alıyor.

- Umut Vakfı: Ruhsat edininceye kadar geçici silah edinme izni ilk defa düzenlenmekte, bireysel silahlanmayı kolaylaştırıcı anlayışı taşımaktadır.

Yaş sınırı

- Mevcut yönetmelikte silah ruhsatı için 21 olan yaş sınırı yeni kanun tasarısında da aynı şekilde korunuyor.

- Umut Vakfı: En azından askerliğini tamamlamış ya da hayattaki sorumluluğun üstlenildiği bir yaş olarak 25 yaş önerilmektedir.

milliyet



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,312 µs