En Sıcak Konular

Trakya'da 3 nehir taştı; yollar kapandı

16 Şubat 2010 09:35 tsi
Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açmasıyla birlikte Tunca'dan sonra Meriç de taştı. Meriç ve Tunca köprüleri ulaşıma kapatıldı. Ergene'nin taşmasıyla İpsala'ya giden yol kapandı. Yunanistan'la bağlantı kesildi.

Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması ve aşırı yağış dolayısıyla Tunca Nehri'nden sonra Meriç Nehri'nin de taşması sonucunda Meriç ve Tunca köprüleri ulaşıma kapatıldı.

Yunanistan ile bağlantının sağlandığı yoldaki köprülerin kapanması nedeniyle Pazarkule Sınır Kapısı ile 10 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi'ne ulaşım, askeri ve emniyet araçlarıyla sağlanıyor.

Edinilen bilgiye göre, 10 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi'ne oturan çok sayıdaki kişi, sabah saatlerinde askeri ve emniyete ait araçlarla üzerinden nehir sularının aktığı Tunca ve Meriç köprülerinden geçirilerek, kent merkezine getirildi. Bu nedenle, kent merkezine gitmek isteyen vatandaşlar, uzun kuyruklar oluşturdu.

Edirne'de, son 15 gündür devam eden yağışlar ve Bulgaristan'ın nehirler üzerindeki baraj kapaklarını açması nedeniyle Meriç Nehri taştı. Nehrin taşması üzerine Meriç ve Tunca nehirleri ile alternatif yollar ulaşıma kapatıldı.

Meriç Nehri'nin taşması üzerine, dün geceden bu yana Lozan Caddesi'ndeki Jandarma Şehitliği, Kent Ormanı, askeri tesis, kafeteryalar, bağ evleri, kısmen Çevre ve Orman İl Müdürlüğünü ile nehir kıyısındaki Trakya Üniversitesi, Askeri Meriç Gazinosu, Öğretmenevi, Polis Bahçesi sular altında kaldı.

TREDAŞ Edirne Müdürlüğü, yerleşim yerinin olmadığı, ancak eğlence yerlerinin bulunduğu bölgede, elektrikleri tedbir amacıyla kesti.

Öte yandan, Bulgaristan'daki derenin taşması sonucu Kapıkule Sınır Kapısı'nda küçük araçların geçişine izin verilmiyor.

Edirne Valisi Mustafa Büyük ile Edirne Emniyet Müdürü Mehmet Yazıcı, bölgeye gelerek, incelemelerde bulunuyor.

MERİÇ-İPSALA ARASINDAKİ YOL ULAŞIMA KAPALI

Ergene Nehri'nin taştığı Meriç ilçesine bağlı Küplü beldesi ve Adasarhanlı köy yolu ile Meriç Nehri'nin taşması sonucu İpsala ilçesinin Sultanköy köy yolu sular altında kaldı.

Meriç ve İpsala ilçeleri arasındaki yolların sular altında kalması sebebiyle iki ilçeye ulaşım dünden bu yana yapılamıyor.

NEHİR DEBİLERİ

DSİ 11. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Meriç Nehri'nin debisi Kirişhane İstasyonunda 1470 metreküp/saniyeden 1519 metreküp/saniyeye çıkarken, Arda Nehri'nin debisi ise 796 metreküp/ saniyeden 770 metreküp/saniyeye düştü. Tunca Nehri'nin Suakacağı'ndaki debisi ise 218 metreküp/saniyede kaldı.

İPSALA

Son 15 gündür devam eden yağmur ve Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması, Meriç ve Ergene Nehir debilerinin normal debilerinin iki katına çıkmasına neden olurken, İpsala'da kriz merkezi kuruldu.

İpsala Kaymakamlığınca kurulan kriz merkezi, nehirlerdeki su seviyesinin artması sonucu bir dizi önlem almaya başladı.

İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meriç ve Ergene Nehri'ndeki su miktarının normal debilerinin 2 katından fazla olduğunu söyledi.

Bunun bölgede yağan yoğun yağış ile Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açmasından kaynaklandığını ifade eden Gürbüz, şöyle devam etti:

''Yalnız Meriç Nehri değil Ergene Nehri de 1300 metreküp debi ile son 25 yılın en yüksek seviyesinde. İpsala ilçe merkezimizin 2006 yılındaki gibi risk yaşamaması için gerekli tedbirleri aldık. Özellikle Sarıcaali Köyü yakınlarında 70 metrelik bir alanı açarak suyun rahatlamasını sağladık. Aynı çalışmayı Paşaköy'de de yaptık. Eğer daha fazla risk yükselirse Tank yolu dediğimiz alanlar için gerekli izinleri aldık oraları da açacağız.''

İpsala için salı günü 17.00 ile perşembe günü 17.00 saatleri arasındaki zaman diliminin riskli olduğu ifade eden Gürbüz, şunları kaydetti:

''Özellikle çarşamba sabah itibariyle İpsala bölgesinde yoğun yağış ve Bulgaristan'dan gelecek su ile risk seviyesi yükselecek. Biz o risk durumuna da hazırız. Son 15 gün içinde İpsala'da metrekareye düşen yağış miktarı 190 litrenin üzerine çıktı. Bu çok yüksek rakam. Edirne'de bu miktar 140 litredir. İpsala'ya buradan yüzde 30 daha fazla yağış düştü. Çarşamba günü 40-50 litre yağış gelme ihtimali var. Gerekli tedbirleri şimdilik aldık. Gerekirse yeni tedbirler de alabiliriz.''

aa



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,726 µs